1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátó ismeretek III.

Vendéglátóipari szakközép- és szakmunkásképző iskolák számára

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 242 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-222-670-4
Megjegyzés: Tankönyvi száma: 21951/1.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A gazdálkodás feltételrendszere3
Gazdálkodásunk jellemzői3
Gazdálkodásunk időszerű feladatai5
Piacgazdaság5
Termékszerkezet5
Gazdasági szerkezet-struktúra6
Struktúrapolitika6
Szelektív fejlesztés6
Exportfokozás6
A gazdálkodás eszközrendszere7
Vagyon8
Munkaerő9
Szervezés-vezetés10
A vállalati gazdálkodás eredményessége10
Eredményesség10
Fizetőképesség11
A saját tőke növelése13
Költségvetési kapcsolatok14
Átmenő költségvetési kapcsolatok14
Általános forgalmi adó14
A magánszemélyek jövedelemadója15
Nyugdíjjárulék15
Munkavállalói járulék16
A vállalkozás nyereségét befolyásoló elvonások16
Munkabérjárulék17
Munkaadói járulék17
Központi alapokba teljesített befizetések17
Társasági adó19
A tevékenység kapcsolatrendszere19
Piaci környezet, gazdasági verseny19
Hiány20
Bankrendszer22
Tőkeáramlás23
Szabályozás24
A gazdasági és áruforgalmi folyamatok értékelése25
A statisztika25
A statisztika fogalma, célja, csoportosítása25
Statisztikai alapfogalmak26
Statisztikai sokaság27
Statisztikai ismérv27
Statisztikai adat vagy mutatószám28
Statisztikai modell28
A statisztikai adatok csoportosítása (statisztikai sorok)28
Idősor29
Területi sor29
Minőségi sor30
Mennyiségi sor30
Leíró sor31
A gazdasági statisztikában alkalmazott számok31
A statisztikai adatok közlése32
Statisztikai táblák32
Grafikonok34
Ábrázolás koordináta-rendszerben35
Ábrázolás a koordináta-rendszeren kívül36
A statisztikában szereplő értékadatok37
Vonaldiagram39
Kördiagram39
A statisztikai számításokhoz fűződő leggyakoribb fogalmak a vendéglátásban41
Bázisidőszak41
Terv42
Beszámolási időszak (tényszám)42
Viszonyszámok43
Dinamikus viszonyszámok44
Bázisviszonyszám45
A bázisviszonyszám idősorra történő alkalmazása46
Láncviszonyszám47
Tervfeladat viszonyszám48
Tervteljesítési viszonyszám49
Összehasonlító viszonyszám50
A dinamikus viszonyszámok közötti összefüggés51
Bázisviszonyszámból láncviszonyszám kiszámítása51
Láncviszonyszámból bázisviszonyszám kiszámítása52
A tervfeladat és a tervteljesítési viszonyszám ismeretében a bázisviszonyszám kiszámítása53
A tervteljesítési és a bázisviszonyszám ismeretében a tervfeladat viszonyszám kiszámítása53
A bázisviszonyszám és a tervfeladat viszonyszám ismeretében a tervteljesítési viszonyszám kiszámítása54
Megoszlási viszonyszámok59
Megoszlási viszonyszám59
A megoszlási viszonyszámok statikus alkalmazása60
A megoszlási viszonyszámok dinamikus alkalmazása61
Táblázatos megoldás62
Dinamikus viszonyszámok számítása megoszlási viszonyszámokra63
A megoszlási viszonyszám és a sokaság (összesen adat) ismeretében a részadat kiszámítása64
A részadat és a hozzá tartozó megoszlási viszonyszám ismeretében az összes adat kiszámítása64
Intenzitási viszonyszámok66
Eszközgazdálkodással kapcsolatos intenzitási viszonyszámok66
Forgási sebesség67
Fordulatszám67
Forgási sebesség napokban68
Forgási sebesség napokban, összevont képlettel68
Az időszak, az elábé és a forgási sebesség ismeretében az átlagkészlet kiszámítása69
Az átlagkészlet, az időszak és a forgási sebesség ismeretében az elábé kiszámítása70
A 100 Ft árukészletre jutó bevétel71
A 100 Ft árukészletre jutó készlet72
A 100 Ft készletre jutó bevételből a bevétel kiszámítása72
A 100 Ft bevételre jutó készletből a készlet kiszámítása73
Eszközarányos nyereség73
Az eszközarányos nyereség és a nyereség ismeretében az eszközök értékének kiszámítása74
Eszközarányos nysereség és az eszközök értékének ismeretében a nyereség kiszámítása74
Kumulált jövedelmezőségi mutató75
A munkaerő- és munkabér-gazdálkodással összefüggő intenzitási viszonyszámok76
Termelékenység76
A termelékenység és a létszám ismeretében a havi és az éves bevétel kiszámítása77
A havi vagy az éves bevétel és a termelékenység ismeretében a létszám kiszámítása78
Az átlagkereset (bér) kiszámítása78
Az átlagkereset és a létszám ismeretében a havi munkabér kiszámítása79
Munkabérszint (színvonal)80
A munkabér és a munkabérszint (színvonal) ismeretében a bevétel kiszámítása81
A bevétel és a munkabérszint ismeretében a munkabér kiszámítása81
Munkabérarányos nyereség81
A nyereség és a munkabérarányos nyereség ismeretében a munkabér kiszámítása82
A munkabérarányos nyereség és a munkabér ismeretében a nyereség kiszámítása82
Eredménygazdálkodással összefüggő intenzitási viszonyszámok83
Árrésszint (színvonal)84
Költségszint (színvonal)84
Eredményszint (színvonal84
Bármely szint (színvonal) és a hozzá tartozó érték ismeretében a bevétel kiszámítása85
A bevétel és bármely szint (színvonal) ismeretében a szint értékének kiszámítása85
Gyakorló feladatok89
Középértékek95
A középértékek fogalma, meghatározása95
A helyzeti középértékek96
Számtani átlag98
Egyszerű számtani átlag998
Mérlegelt vagy súlyozott számtani átlag99
Kronologikus átlag100
Index103
Az index fogalma103
Az indexszámításokkal kapcsolatos alapfogalmak103
Értékindex104
Árindex105
Volumenindex106
Az indexek közötti összefüggés107
A vállalkozás vagyona109
A vagyontárgyak jellemzése109
Az eszközök csoportosítása109
Forgóeszközök110
Készletek 110
Követelések111
Tárgyi eszközök111
Értékcsökkenés (amortizáció)112
A tárgyi eszközök bruttó és nettó értéke114
Selejtezés114
Az állóeszközök nyilvántartása115
Forgóeszközök117
A forgóeszközök csoportosítása117
Vendéglátóipari nyersanyagok és áruk117
Göngyölegek118
Fogyóeszközök118
Munkaruhák, védőruhák, egyenruhák120
Anyagok (segéd- és üzemanyagok)120
A szerszámok121
Egyéb forgóeszközök121
A vállalati vagyon forrása123
A vagyon eredete123
Saját vagyon -vagyonérdekeltség127
Idegen források128
Bankhitelek128
Egyéb idegen források129
A fejlesztés130
A fejlesztés intenzív módszerei130
A meglévő kapacitás szervezési módszerekkel történő bővítése131
Az eszközök részleges fejlesztését igénylő munkák132
A fejlesztés extenzív módszerei134
A beruházások fogalma és csoportosítása134
A nemzetgazdasági és üzemgazdasági beruházások134
Vállalkozások beruházásai138
Licenc-lizing143
A beruházások hatékonysága143
A beruházások hatékonysága143
A beruházások gazdaságossága a vállalkozásoknál144
Eszközfenntartás145
A Munka törvénykönyve147
A munkaviszony148
A munkaviszony időtartama148
A munkaviszony megszűnése149
A munkaviszony jogellenes megszüntetése és jogkövetkezménye152
A munkavégzés szabályai153
A munkaidő és a pihenőidő154
Rendes szabadság155
Betegszabadság157
Egyéb munkaidő-következmények157
A munka díjazása157
Szociális juttatások158
A munkavállaló kártérítési felelőssége159
A munkáltató kártérítési felelőssége160
A munkavállalók érdekképviselete160
Munkaügyi vita163
Munkaerő-gazdálkodás164
A létszámmal kapcsolatos fogalmak164
Munkaidő-beosztás167
Munkaidőrendszerek167
A munkaidő bizonylatolása169
Munkaerő-hullámzás173
Termelékenység174
A termelékenység naturális mutatói175
Munkabér179
A munkabérrel kapcsolatos fogalmak179
A vendéglátás dolgozóinak bérezése180
Jutalékos bérezés a vendéglátásban183
Prémium a vendéglátásban185
Pótlékok, természetbeni juttatások189
Kereset és jövedelem190
A szerződéses és a jövedelemérdekeltségű üzletekben dolgozók munkabére, illetve személyi jövedelme191
Egységes személyi jövedelemadó rendszer (Magánszemélyek jövedelemadója)192
A személyi jövedelemadó bevezetésének szükségessége192
A bruttó és nettó kereset192
A személyi jövedelemadó alkalmazása193
A munkabér szerepe a vállalkozás gazdálkodásában196
A foglalkoztatási feszültségek feloldása199
Korengedményes nyugdíjazás201
Költségek202
A költségek fogalma és csoportosítása202
A költségek elemzése205
A költségek időbeli elhatárolása208
Költségátalány209
A bevétel210
A bevétel fogalma és szerepe a gazdálkodásban210
A bevétel összetétele üzlettípusonként211
A bevétel és az ár kapcsolata212
A bevétel növelése212
A bevétel a vezetés szempontjából213
A bevétel összetétele (csoportosítása)214
A bevétel árréstartalma215
Az árrés216
Az árrés fogalma216
Az árrés elemzése216
A mennyiségváltozás hatása220
Összetétel-változás hatása222
A gazdálkodás eredménye225
Az eredményesség fogalma225
Az eredményesség (hatékonyság) mércéje225
A nyereség elemzése227
Az eredménykimutatás vállalati csoportosítása230
Pénzügyileg realizált eredmény233
Forrásmunkák236

Mohácsi Ferenc

Mohácsi Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Mohácsi Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem