1.062.395

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátó ismeretek III.

Vendéglátóipari szakközép- és szakmunkásképző iskolák számára

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 264 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-222-350-0
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 21951
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A gazdálkodás feltételrendszere3
Gazdálkodásunk jellemzői3
Gazdálkodásunk időszerű feladatai6
Piacgazdaság6
Termékszerkezet6
Gazdasági szerkezet - struktúra6
Struktúrapolitika7
Szelektív fejlesztés7
Exportfokozás7
A gazdálkodás eszközrendszere8
Vagyon9
Munkaerő10
Szervezés - vezetés11
A vállalati gazdálkodás eredményessége11
Eredményesség11
Fizetőképesség12
Vagyonérdekeltség14
Költségvetési kapcsolatok15
Átmenő költségvetési kapcsolatok16
Költségjellegű elvonás18
Nyereségadó19
A tevékenység kapcsolatrendszere19
Paici környezet, gazdasági verseny19
Bankrendszer22
Szabályozás25
A gazdasági és áruforgalmi folyamatok értékelése26
A statisztika26
A statisztika fogalma, célja, csoportosítás26
Statisztikai alapfogalmak28
A statisztikai adatok csoportosítása (statisztikai sorok)30
A gazdasági statisztikában alkalmazott számok33
A statisztikai adatok közlése33
Statisztikai táblák33
Grafikonok36
A statisztikában szereplő értékadatok39
Vonaldiagram41
Kördiagram42
A statisztikai számításokhoz fűződő leggyakoribb fogalmak a vendéglátásban43
Bázisidőszak43
Terv44
Beszámolási időszak (tényszám)44
Viszonyszámok45
Dinamikus viszonyszámok47
Bázisviszonyszám47
Láncviszonyszám49
Tervfeladat viszonyszám50
Tervteljesítési viszonyszám51
Összehasonlító viszonyszám52
A dinamikus viszonyszámok közötti összefüggés53
Megoszlási viszonyszámok61
Megoszlási viszonyszám61
Intenzitási viszonyszámok68
Eszközgazdálkodással kapcsolatos intenzitási viszonyszámok68
A munkaerő- és munkabér-gazdálkodással összefüggő intenzitási viszonyszámok80
Eredménygazdálkodással összefüggő intenzitási viszonyszámok87
Gyakorló feladatok93
Középértékek99
A középértékek fogalma, meghatározása99
A helyzeti középértékek100
Számtani átlag102
Egyszerű számtani átlag102
Mérglegelt vagy súlyozott számtani átlag103
Kronologikus átlag104
Index107
Az index fogalma107
Az indexszámításokkal kapcsolatos alapfogalmak108
Értékindex108
Árindex109
Volumenindex110
Az indexek közötti összefüggés111
A vállalati, üzleti vagyon113
A vagyontárgyak jellemzése113
Az eszközök csoportosítása113
Az álló- és a forgóeszközök elhatárolása115
Állóeszközök116
Értékcsökkenés (amortizáció)117
Selejtezés119
Az állóeszközök nyilvántartása120
Forgóeszközök122
A forgóeszközök csoportosítása122
Vendéglátóipari nyersanyagok és áruk123
Göngyölegek123
Fogyóeszközök124
Munkaruhák, védőruhák, egyenruhák127
Egyéb fogyóeszközök128
Anyagok (Segéd- és üzemagyagok)129
A szerszámok129
Egyéb forgóeszközök131
A vállalati vagyon forrása132
A vállalati vagyon eredete132
Vagyonérdekeltség135
A vagyonalap változása139
Vagyonjegy139
Idegen források141
Bankhitelek141
Egyéb idegen források141
A fejlesztés142
A fejlesztés intenzív módszerei142
A meglévő kapacitás szervezési módszerekkel történő bővítése143
Az eszközök részleges fejlesztését igénylő munkák144
A fejlesztés extenzív módszerei146
A beruházások fogalma és csoportosítása146
A beruházásokhoz kapcsolódó döntési jogkörök148
Állami alapjuttatás149
Vállalati beruházások151
Licenc-lízing156
A beruházások hatákonysága156
A vállalati beruházások gazdaságossága157
Eszközfenntartás159
A Munka Törvénykönyve160
A munkaviszony keletkezése160
A munkaviszony időtartama161
A munkaviszony megszűnése161
A munkaidő162
A munkabér és egyéb juttatások163
Szabadság164
Másodállás, mellékfoglalkozás165
Fegyelmi eljárás165
A fegyelmi büntetéshez fűződő következmények167
Munkaügyi viták167
Kollektív szerződés169
A szakszervezetek szerepe171
Munkaerő-gazdálkodás173
A létszámmal kapcsolatos fogalmak173
Munkaidő-beosztás176
Munkaidőrendszerek176
A munkaidő bizonylatolása179
A kisegítők foglalkoztatása183
Munkaerő-hullámzás184
Termelékenység185
A termelékenység naturális mutatói186
Munkabér190
A munkabérrel kapcsolatos fogalmak190
A vendéklátás dolgozóinak bérezése191
Alapbér191
Teljesítménybér193
Pótlékok, természetbeni juttatások200
Kereset és jövedelem201
A vállalkozó jellegű üzletekben dolgozók munkabére, illetve személyi jövedelem202
Egységes személyi jövedelemadó rendszer (Magánszemélyek jövedelemadója)204
A személyi jövedelemadó bevezetésének szükségessége204
A bruttó és a nettó kereset204
A személyi jövedelemadó alkalmazása206
Bérszabályozás212
A bérszabályozás célja212
Átképezési támogatás214
Elhelyezkedési támogatás215
Foglalkoztatási alap215
Korengedményes nyugdíjazás216
Költségek217
A költségek fogalma és csoportosítása217
A költségek csoportosítása a vállalati jövedelemelvonás szempontjából220
A költségek elemzése222
A költségek időbeli elhatárolása224
Költségátalány226
A bevétel227
A bevétel fogalma és szerepe a gazdálkodásban227
A bevétel összetétele üzlettípusonként228
A bevétel és az ár kapcsolata229
A bevétel növelése229
A bevétel a vezetés szempontjából230
A bevétel összetétele (csoportosítása)231
A bevétel árréstartalma232
Az árrés234
Az árrés fogalma234
Az árrés elemzése234
A mennyiségváltozás hatása238
Összetétel-változás hatása240
A gazdálkodás eredménye243
Az eredményesség fogalma243
Az eredményesség (hatékonyság) mércéje244
A nyereség elemzése246
Az eredménykimutatás vállalati csoportosítása249
Pénzügyileg realizált eredmény252
Forrásmunkák254

Mohácsi Ferenc

Mohácsi Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Mohácsi Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem