1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátó ismeretek I.

Vendéglátóipari szakközép- és szakmunkásképző iskolák számára

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 112 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-222-843-x
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 21948/1.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A vendéglátás a lakossági igények kielégítésében jelentős feladatot tölt be. Ellátja pl. a háztartást nem vezetőket, vagy azokat, akik étterembe kívánják megünnepelni - ünnepélyessé tenni - esküvőjüket, házassági évfordulójukat stb. Eközben növeli az étkezési kultúrát. Táplálkozási igényünk is fejlődött. A vendéglátás megadja az alkalmat a modern táplálkozástudomány eredményeinek elterjesztésére. A vendéglátás képezi a belföldi és külföldi idegenforgalom egyik legfontosabb előfeltételét. A vendéglátás hálózatának (szálloda, étterem, cukrászda stb.) magas színvonala, a dolgozók kulturált viselkedése szinte mércéje a lakosság általános műveltségének. A külföldről ide érkezők első benyomásaikat - ami szinte meghatározó - legtöbbször a vendéglátás dolgozóitól nyerik. Amellett a vendéglátás sok magyar állampolgár munkahelye (megélhetési forrása), közvetve pedig részt vesz az ország vérkeringésében. A vendéglátóipar szállodát, éttermet építtet, gépeket, bútorokat stb. vásárol, igényli a... Tovább

Fülszöveg

A vendéglátás a lakossági igények kielégítésében jelentős feladatot tölt be. Ellátja pl. a háztartást nem vezetőket, vagy azokat, akik étterembe kívánják megünnepelni - ünnepélyessé tenni - esküvőjüket, házassági évfordulójukat stb. Eközben növeli az étkezési kultúrát. Táplálkozási igényünk is fejlődött. A vendéglátás megadja az alkalmat a modern táplálkozástudomány eredményeinek elterjesztésére. A vendéglátás képezi a belföldi és külföldi idegenforgalom egyik legfontosabb előfeltételét. A vendéglátás hálózatának (szálloda, étterem, cukrászda stb.) magas színvonala, a dolgozók kulturált viselkedése szinte mércéje a lakosság általános műveltségének. A külföldről ide érkezők első benyomásaikat - ami szinte meghatározó - legtöbbször a vendéglátás dolgozóitól nyerik. Amellett a vendéglátás sok magyar állampolgár munkahelye (megélhetési forrása), közvetve pedig részt vesz az ország vérkeringésében. A vendéglátóipar szállodát, éttermet építtet, gépeket, bútorokat stb. vásárol, igényli a modern élelmiszeripart, és az ország szempontjából igen fontos konvertibilisvaluta-bevétel kitermelésében is része van.
Mindehhez természetesen megfelelő hálózatra, kedvelt és jó minőségű áruválasztékra, és nem utolsósorban jó kereskedői munkára van szükség.
E tankönyvnek két sajátossága van.
Egyrészt a szakközépiskola négy osztálya számára a legalapvetőbb ismereteket gyűjti össze, ezzel a vendéglátói ismeretek gerincét képezi. Tartalmazza a vendéglátás feladatát, a vendéglátó üzletek munkaszervezését, az üzletek és a vállalatok gazdálkodását, hogy csak néhány témakört emeljünk ki. Kapcsolódnak hozzá természetesen a szállodaismeret, az ételkészítés technológiája stb. című elméleti és gyakorlati tantárgyak s ezekkel együtt képez szerves egységet.
Másrészt ez a tankönyv abban az időszakban készült, amikor az egész gazdaság megújítása - az irányítástól a vállalkozások és üzletek munkájáig egyaránt - gazdaságpolitikánk legfontosabb részét képezi. S ebbe beletartozik a jó, minél jobb vendéglátás is. Olyan vendéglátás, amely hasznos a lakosságnak, azaz a vendégeinek, az államnak az újratermelési folyamatban, valamint azoknak, akik a vendéglátásban hivatásszerűen dolgoznak.
Ennek a szellemében kell a Vendéglátó ismeretek tantárgy tananyagát, e könyv ismeretanyagát elsajátítani, és ezzel olyan vendéglátó szakemberré válni, aki képes - cselekedeteivel is - minden üzletébe belépő vendéget meggyőzni arról, hogy ott őt és csakis őt várták, s mindaz, ami az üzletben történik, csak és kizárólag érte van. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
Gazdálkodás5
A társadalom és a gazdaság5
Szükségletek6
Javak és szolgáltatások8
A gazdálkodás9
Termelés9
Termelőerők - termelési viszonyok11
Tulajdonviszonyok11
Társadalmi termelés12
Az elosztás13
A fogyasztás14
A nemzeti jövedelem14
Érték14
Ár15
Nemzeti össztermék16
A nemzeti jövedelem felosztása16
A nemzeti jövedelem felhasználása16
A nemzeti jövedelem újrafelosztása17
A gazdaság tagozódása17
A kereskedelem feladata és jelentősége21
A vendéglátás feladata, tevékenysége22
A vendéglátás és az idegenforgalom kapcsolata24
A vendéglátás jelentősége25
A vendéglátás története25
A vendéglátás üzlethálózata31
Az üzlethálózat csoportosítása a szakmai üzletkörök szerint32
A szakmai üzletkörök32
Az üzletkörök jellemzése33
Osztálybasorolás35
Az üzletek szakjelleg szerinti csoportosítása és jellemzése36
Melegkonyhás üzletek36
Cukrászdák, eszpresszók39
Bárok, éjszakai szórakozás39
Büfék, bisztrók, italüzletek40
A vendéglátó üzlet tevékenysége42
Az áruforgalmi és szolgáltatási tevékenység42
A vendéglátás áruforgalmi munkafolyamatai44
Beszerzés és raktározás45
Termelés46
Értékesítés46
Értékesítési rendszerek47
Értékesítése48
A vendéglátó üzlet52
A vendéglátó üzlet helyiségei53
Értékesítőhelyiségek54
Az értékesítés kiszolgáló helyiségei54
Portál55
Előtér56
Ruhatár56
WC, mosdó57
Telefonfülke57
Ajándékbolt, ajándékpult57
Az értékesítőtér58
Az üzlet hangulati elemei58
A padlózat, a falak és a mennyezet kiképzése58
Az állófogyasztás helyiségei59
A különtermek60
Az utcai teraszok, kerthelyiségek60
Termelést előkészítő helyiségek61
Az áruátvétel helyiségei61
A raktárak62
Az előkészítő helyiségek64
A termelés közvetlen helyiségei64
A vendéglátó üzlet berendezése és felszerelése67
Az üzletek berendezési tárgyai67
Kiszolgálópultok67
Szekrények, állványok68
Asztalok és székek68
Az üzletek felszerelései70
Fémeszközök70
Evőeszközök71
Tálaló- és adagolóeszközök72
Az értékesítés segédeszközei73
Finomkerámiából készült eszközök74
Üvegneműk75
Poharak76
Tálaló- és adagolóeszközök77
Az értékesítés segédeszközei78
Textilneműk78
Műanyagok79
A vendéglátó üzlet dolgozói80
A termelést és értékesítést előkészítő dolgozók81
A termelés dolgozói82
Az értékesítés dolgozói85
A termelés, értékesítés dolgozóival szemben támasztott követelmények86
Az üzletvezető89
A kiegészítő munkafolyamatok dolgozói91
Az ügyviteli dolgozók91
A műszaki részleg dolgozói91
A vendéglátás piaci magatartása92
A vendéglátás társadalmi és gazdasági környezete92
A piac és tényezői93
A vendéglátás kereslete94
Marketing98
A keresletkutatás módszerei99
A reklám100
A vendéglátás reklámtevékenysége102
A vendéglátás kínálata103
A gazdasági verseny104
Összefoglalás106
Felhasznált irodalom109

Mohácsi Ferenc

Mohácsi Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Mohácsi Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem