A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátó ismeretek

Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Duál Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Szolgáltató Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 156 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: D-5.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mi a vendéglátás? Milyen legyen a jó vendéglátó szakember? Melyek a vendéglátás főbb tevékenységi területei és ezek jellemzői? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre válaszol e tananyag, bemutatva a... Tovább

Előszó

Mi a vendéglátás? Milyen legyen a jó vendéglátó szakember? Melyek a vendéglátás főbb tevékenységi területei és ezek jellemzői? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre válaszol e tananyag, bemutatva a vendéglátás feladatait és tevékenységének legfontosabb jellemzőit, módszereit. A vendéglátásnak egyre nagyobb szerepe lesz a lakosság ellátásában, a szabad idő kulturált eltöltésében és az idegenforgalomban. A vendéglátás egyre inkább az emberek életének elválaszthatatlan részévé válik. Voltaképpen ebben rejlik hasznossága és szépsége. A vendéglátás dolgozóira pedig - akik mindezt megvalósítják - szép, fontos, de nehéz feladatok várnak hivatásuk teljesítése során. Mindehhez nagy szorgalomra, tudásra és megalapozott ismeretekre van szükség. Ennek a munkának mottója lehet Brillat-Savarin néhány aforizmája: "Meghívni valakit annyi, mint felelősséget vállalni a jóllétéről mindaddig, míg a fedelünk alatt marad", vagy "aki vendégül hívja barátait, de maga nem ügyel rá, hogy milyen ebéd készül számukra, nem méltó arra, hogy barátai legyenek." Gundel Károly "A vendéglátás művészetéiben a vendéglátást úgy határozza meg: hogy az nem más, mint "másnak való öröm, kellemetesség, élvezet okozása, szervezése, nyújtása." Az otthonunkban történő vendéglátásnál is ügyelünk lakásunk tisztaságára, rendjére, tetszetősségére, megválogatjuk, milyen étellel, itallal kínáljuk vendégeinket, és mindent elkövetünk, hogy jól érezzék magukat. Ebben a felfogásban kell a vendéglátás dolgozóinak is feladatukat ellátni. A vendéglátás a legősibb foglalkozások egyike. Nevezetes eseményeket, ünnepeket már nagyon régen is lakomával, társas összejövetellel ültek meg. Az ételek és italok elkészítésében és feltálalásában legügyesebbek később rendszeresen végezték ezt a munkát. Vissza

Tartalom

Előszó7
A vendéglátás általános jellemzői9
A vendéglátás célja, feladata9
A vendéglátás rövid története10
Napjaink vendéglátó piacának jellemzői16
Vállalkozási formák a vendéglátásban19
Jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok20
Jogi személyiségű gazdasági társaságok22
Egyéni vállalkozás25
Franchising a vendéglátásban26
A vendéglátó tevékenység folyamata29
Beszerzés29
Raktározás34
A vendéglátóipari termelés37
A vendéglátóipari értékesítés49
A vendéglátóipari szolgáltatás61
Vendéglátó üzletek68
A vendéglátó üzlet jellemzői68
Az üzlet megnyitása, megszüntetése69
Üzletkörök a vendéglátásban71
Az üzlet nyitvatartása73
Az üzlet megjelölése74
Üzleti tájékoztatók74
Az üzletek osztálybasorolása75
Üzleti munkarend76
A vendéglátóipari árak78
Az ár tartalma78
Árformák a vendéglátásban78
Az árak nagyságát meghatározó tényezők80
Árképzés a vendéglátásban80
Ártájékoztatás88
Az üzleti választék89
Az üzleti választék kialakításának szempontjai89
Étrendszerkesztés93
A választékközlés módszerei100
Üzleten kívüli és szezonális üzemeltetés108
Üzleten kívüli értékesítés108
Szezonális üzemeltetés111
Folyamatosan üzemelő üzletek szezonális feladatai114
Vendéglátó üzletek üzemeltetésének személyi feltételei115
Munkakörök115
Alkalmassági feltételek117
Szervezeti felépítés122
A létszám meghatározása123
A munkaerő beosztása124
A munkabér125
Marketing a vendéglátásban129
A marketing tartalma129
A marketing tevékenység folyamata130
Ellenőrzés a vendéglátásban136
Belső ellenőrzés136
Külső (hatósági) ellenőrzés138
Ellenőrzési napló139
Vásárlók könyve139
Függelék141
Munkavédelem142
Tűzvédelem150
Környezetvédelem153
Felhasznált irodalom156
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem