1.067.327

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátó ismeretek 1.

A vendéglátóipari szakközépiskolai képzés számára

Szerző
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 141 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-220-922-2
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal. Tankönyvi szám: 21925.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Nagy elhatározás született meg benned, amikor a vendéglátást választottad foglalkozásul. Erről az érdekes szakmáról talán még keveset tudsz, nem ismered azokat a nehézségeket, amelyek a vendéglátás... Tovább

Előszó

Nagy elhatározás született meg benned, amikor a vendéglátást választottad foglalkozásul. Erről az érdekes szakmáról talán még keveset tudsz, nem ismered azokat a nehézségeket, amelyek a vendéglátás dolgozóira naponta várnak. Ezek a nehézségek azonban eltörpülnek a szakma szépségei, a vendéglátó munka örömei mellett. Ezért remélhetőleg neked, aki elkezded most a tanulást, életed során a munkádat a vendéggel való foglalkozás, a vendégek ellátása tölti ki. A vendéglátó szakközépiskolában négy évig fogod tanulni a Vendéglátó ismeretek tantárgyat. Ez magába foglalja azokat az általános szakmai ismereteket, amelyek segítségével elkezdheted majd a szakmát a gyakorlatban, az érettségi után tanulni. Hiszen a tanulás sosem ér véget az iskola befejezésével, sőt akkor kezdődik igazán! Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
A vendéglátó ismeretek tárgya 3
Hogyan tanulj ebből a könyvből 4
A vendéglátós feladatai, jelentősége 5
A vendéglátás fogalma 5
A vendéglátás feladatai 6
1. A háztartási munka megkönnyítése 6
2. Az idegenforgalomban részt vevők ellátása 8
3. Szórakoztatás 9
4. A fogyasztási szokások befolyásolása 9
A vendéglátás tevékenysége 11
1. Termelés 11
2. Értékesítés 12
3. Szolgáltatás 13
A vendéglátás szakágazatai 15
A vendéglátás és az idegenforgalom 16
Összefoglalás 17
Az idegenforgalom fogalma, jelentősége 19
Az idegenforgalom fogalma 19
Az idegenforgalom jelentősége 20
1. Az idegenforgalom politikai jelentősége 20
2. Az idegenforgalom gazdasági jelentősége 20
3. Az idegenforgalom kulturális jelentősége 22
4. Az idegenforgalom szociális és egészségügyi jelentősége
Az idegenforgalom formái 24
1. Idegenforgalom az utazás célja szerint 24
2. Idegenforgalom az utazás időbeli megoszlása szerint 25
3. Az idegenforgalom csoportosítása területi szempontból 26
4. Az idegenforgalom egy adott ország szempontjából 27
5. Idegenforgalom az utazásszervezés módja szerint 29
6. Idegenforgalom az igénybe vett közlekedési eszköz szerint 30
Az idegenforgalom szervezete 32
Utazási irodák 33
Idegenforgalmi hivatalok 34
Az idegenforgalom lebonyolítása 34
Az utazásszervezés 34
A vendégek fogadása 35
Összefoglalás 37
Gazdasági alapfogalmak 40
A szükségletek fogalma, csoportosítása 40
A szükségletek kielégítése 42
A gazdasági tevékenység 43
A termelés 43
Az elosztás 48
A fogyasztás 49
Nemzeti jövedelem, nemzeti vagyon 51
A népgazdaság és ágai 53
A kereskedelem társadalmi jelentősége 55
A kereskedelem gazdasági jelentősége 57
A kereskedelem tagozódása 58
Összefoglalás 59
A vendéglátás gazdálkodási alapegységei 61
A vendéglátó vállalat 61
Állami vállalatok és szövetkezetek 63
Az állami vállalat jellemzői 64
A szövetkezet jellemzői 66
A vendéglátó vállalatok működésével szemben támasztott követelmények 67
A munkahelyi vendéglátás 69
Népgazdasági érdek vállalati érdek 71
A vendéglátó vállalatok irányítása 72
A szövetkezetek irányítása 73
A vendéglátó tevékenysége ellenőrzése 74
Összefoglalás 76
A vendéglátó vállalat szervezete és működése 78
A vendéglátó vállalat szervezeti felépítése 78
A vállalati központ 82
A vendéglátás üzlethálózata 83
Központi raktárak, előkészítő üzemek 83
Központi termelőüzemek 86
Vendéglátó üzletek 88
1. Étterem-vendéglők 89
2. Gyors étkezőhelyek 89
3. Cukrászdák 90
4. Eszpresszók 90
5. Italüzletek 91
6. Szórakozóhelyek 91
7. Kereskedelmi szálláshelyek 92
Üzlettípusok 92
Az üzletek osztálybasorolása 95
Munkahelyi vendéglátás 97
A szállodák és szálláshelyek típusai 99
A szállodák helyiségei 100
A szállodák osztálybasorolása 102
Összefoglalás 103
A vendéglátás tevékenységi köre 105
Árubeszerzés 105
Áruraktározás 106
1. Árurendelés 107
2. Áruátvétel 108
3. Az áru tárolása 109
Termelés 111
1. Meleg ételt értékesítő üzletek 114
2. Cukrászdák, eszpresszók, italüzletek, szórakozóhelyek 114
A termelést kiegészítő tevékenység 116
1. Mosogatás 116
2. A hulladék szállítása és tárolása 118
Értékesítés 118
Mit értékesítsünk 118
Hogyan értékesítsünk 119
Termelés és értékesítés a munkahelyi vendéglátásban 124
Szolgáltatás 126
1. Szállásadás 126
2. Kapcsolódó szolgáltatások 130
Vendégismeret 132
A vendég érdekvédelme 134
Összefoglalás 135
Felhasznált irodalom 137

Markovits Györgyi

Markovits Györgyi műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Markovits Györgyi könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Vendéglátó ismeretek 1. Vendéglátó ismeretek 1. Vendéglátó ismeretek 1. Vendéglátó ismeretek 1. Vendéglátó ismeretek 1. Vendéglátó ismeretek 1. Vendéglátó ismeretek 1. Vendéglátó ismeretek 1. Vendéglátó ismeretek 1. Vendéglátó ismeretek 1. Vendéglátó ismeretek 1. Vendéglátó ismeretek 1. Vendéglátó ismeretek 1. Vendéglátó ismeretek 1. Vendéglátó ismeretek 1. Vendéglátó ismeretek 1. Vendéglátó ismeretek 1.

A borító foltos, kopott, szakadozott, rajta tulajdonosi bejegyzés és gyermekrajz látható. A borító belső oldalain, a címlapon és több lapon bejegyzések, aláhúzások, gyermekrajzok láthatók. Néhány lap foltos.

Állapot: Közepes
980 Ft
780 ,-Ft 20
4 pont kapható
Kosárba