Bevezetés | 5 |
A vállalkozások gazdasági környezete | 7 |
A gazdaság intézményrendszere | 7 |
Államhatalmi szervek | 7 |
Államigazgatási szervek | 10 |
Érdekképviseleti szervek | |
A gazdaságirányítás | 14 |
Fogalma | 14 |
Fajtái | 14 |
Tiszta piacgazdaság | 15 |
Tiszta tervutasításos rendszer | 15 |
Vegyes típusú | 16 |
Az állami beavatkozás eszközei | 18 |
A gazdaságpolitika és főbb területei | 18 |
Költségvetési politika | 19 |
A költségvetés fogalma, szerepe | 19 |
A költségvetési mérleg | 20 |
Az állami költségvetés deficitjének szerepe | 20 |
Az állami költségvetés részei | 22 |
Pénzintézetek, pénzforgalom | 25 |
A bankrendszer | 25 |
A magyar bankrendszer elemei | 25 |
Az infláció | 32 |
A vállalkozások pénzforgalma | 34 |
Fizetési módok | 41 |
Bankszámlák közötti elszámolások | 41 |
Csekk | 42 |
Fizetési biztosíték | 42 |
A banki szolgáltatások | 44 |
Készpénzfizetés, házipénztár | 44 |
Hitelezés | 49 |
A hitel fogalma | 49 |
A hitelezés szempontjai | 49 |
Hiteltípusok | 49 |
Vállalkozások által igénybe vehető hitelek | 53 |
Az értékpapírok főbb formái és a tőzsde | 55 |
Az értékpapírok fogalma | 55 |
Az értékpapírok csoportosítása | 55 |
Az értékpapírok főbb fajtái Magyarországon | 56 |
A tőzsde: fogalma | 59 |
Fajtái | 59 |
Működése | 60 |
Ügyletek | 60 |
Árfolyamok | 61 |
A vállalkozás vagyona | |
A vagyon fogalma | 63 |
Eszközök csoportosítása | 63 |
Amortizáció fogalma, elszámolása, ezzel kapcsolatos számítások | 65 |
Értékvesztés | 66 |
Selejtezés | 67 |
Források csoportosítása | 67 |
A saját és idegen források szerepe, bevonásuk szempontjai | 68 |
A vagyonérdekeltség | 69 |
A vagyonalap változása | 70 |
Az eszközök fejlesztése | 73 |
A fejlesztés módjai | 73 |
A beruházások fogalma, beruházás-hatékonyság | 75 |
A fejlesztés forrásai | 75 |
A fejlesztés különleges formái: lízing, franchising, know-how, licencia | 79 |
Beruházás-gazdaságossági mutatók és számítások | 79 |
A készletgazdálkodás szükségessége, módszerei | 84 |
A készletgazdálkodás fogalma | 85 |
A készleteket meghatározó tényezők | 86 |
A készletek fajtái | 87 |
Nyitó-, zárókészlet | 87 |
Átlagkészlet | 88 |
Minimális, maximális, optimális készlet | 88 |
A készletek elemzése, mutatói | 89 |
Készletnagyság | 89 |
Készletösszetétel | 90 |
Készletek időbeli változása | 90 |
Az áruforgalmi mérlegsor | 91 |
A forgási sebesség számítása, elemzése | 91 |
A vállalkozás munka- és bérügyei | |
A munkaerő-gazdálkodás feladatai | 95 |
Milyen előírásokat kell figyelembe venni a dolgozók alkalmazásakor | 98 |
Üzleti létszámgazdálkodás | 99 |
A munkaerő-hullámzás vizsgálat | 110 |
Munkabeosztási formák | 111 |
Az alkalmazható munkaidőrendszerek | 111 |
A termelékenység számítása, naturális mutatói, elemzése | 111 |
A bérgazdálkodás | 113 |
Alapfogalmak | 113 |
A bérek nagyságát meghatározó tényezők | 113 |
A vendéglátás dolgozóinak bérezése | 115 |
A bérköltséggel kapcsolatos gazdasági számítások | 117 |
A vállalkozás eredményessége | |
Az eredményesség és a jövedelmezőség | 119 |
A számviteli és a közigazgatási eredmény | 119 |
Az eredmény kimutatása | 120 |
Az eredményesség elemzésének szempontjai | 121 |
Kapcsolata a bevétellel, és az árréssel | 122 |
Az eredményesség, a fizetőképesség, és a pénzgazdálkodás | 122 |
Az eredmény felhasználása | 124 |
A jövedelemszabályozás | 126 |
A vállalkozások beszámolási kötelezettsége | |
Az éves beszámoló | 127 |
A leltár | 130 |
Elszámoltatás a vendéglátó egység különböző részeinél | 134 |
Indexek, az indexek fajtái, jelentőségük | 141 |
A szállodai gazdálkodás sajátosságai, az ezzel kapcsolatos mutatók | 147 |
Az üzleti terv | 151 |
Az üzleti terv készítésének szükségessége | 151 |
Induló vállalkozás üzleti terve: az üzleti stratégia | 156 |
Az üzleti terv területei, a készítés alapjai | 158 |
A vállalkozás vezetése | 163 |
A vezető szerepe, a vállalkozó és a menedzser | 163 |
A vállalkozás szervezeti felépítése | 166 |
A belső ellenőrzés | 168 |