1.060.511

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátó gazdálkodási ismeretek

A vendéglátóipari szakközép- és szakmunkásképző iskolák tanulói számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Képzőművészeti Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 174 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-336-665-8
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés5
A vállalkozások gazdasági környezete7
A gazdaság intézményrendszere7
Államhatalmi szervek7
Államigazgatási szervek10
Érdekképviseleti szervek
A gazdaságirányítás14
Fogalma14
Fajtái14
Tiszta piacgazdaság15
Tiszta tervutasításos rendszer15
Vegyes típusú16
Az állami beavatkozás eszközei18
A gazdaságpolitika és főbb területei18
Költségvetési politika19
A költségvetés fogalma, szerepe19
A költségvetési mérleg20
Az állami költségvetés deficitjének szerepe20
Az állami költségvetés részei22
Pénzintézetek, pénzforgalom25
A bankrendszer25
A magyar bankrendszer elemei25
Az infláció32
A vállalkozások pénzforgalma34
Fizetési módok41
Bankszámlák közötti elszámolások41
Csekk42
Fizetési biztosíték42
A banki szolgáltatások44
Készpénzfizetés, házipénztár44
Hitelezés49
A hitel fogalma49
A hitelezés szempontjai49
Hiteltípusok49
Vállalkozások által igénybe vehető hitelek53
Az értékpapírok főbb formái és a tőzsde55
Az értékpapírok fogalma55
Az értékpapírok csoportosítása55
Az értékpapírok főbb fajtái Magyarországon56
A tőzsde: fogalma59
Fajtái59
Működése60
Ügyletek60
Árfolyamok61
A vállalkozás vagyona
A vagyon fogalma63
Eszközök csoportosítása63
Amortizáció fogalma, elszámolása, ezzel kapcsolatos számítások65
Értékvesztés66
Selejtezés67
Források csoportosítása67
A saját és idegen források szerepe, bevonásuk szempontjai68
A vagyonérdekeltség69
A vagyonalap változása70
Az eszközök fejlesztése73
A fejlesztés módjai73
A beruházások fogalma, beruházás-hatékonyság75
A fejlesztés forrásai75
A fejlesztés különleges formái: lízing, franchising, know-how, licencia79
Beruházás-gazdaságossági mutatók és számítások79
A készletgazdálkodás szükségessége, módszerei84
A készletgazdálkodás fogalma85
A készleteket meghatározó tényezők86
A készletek fajtái87
Nyitó-, zárókészlet87
Átlagkészlet88
Minimális, maximális, optimális készlet88
A készletek elemzése, mutatói89
Készletnagyság89
Készletösszetétel90
Készletek időbeli változása90
Az áruforgalmi mérlegsor91
A forgási sebesség számítása, elemzése91
A vállalkozás munka- és bérügyei
A munkaerő-gazdálkodás feladatai95
Milyen előírásokat kell figyelembe venni a dolgozók alkalmazásakor98
Üzleti létszámgazdálkodás99
A munkaerő-hullámzás vizsgálat110
Munkabeosztási formák111
Az alkalmazható munkaidőrendszerek111
A termelékenység számítása, naturális mutatói, elemzése111
A bérgazdálkodás113
Alapfogalmak113
A bérek nagyságát meghatározó tényezők113
A vendéglátás dolgozóinak bérezése115
A bérköltséggel kapcsolatos gazdasági számítások117
A vállalkozás eredményessége
Az eredményesség és a jövedelmezőség119
A számviteli és a közigazgatási eredmény119
Az eredmény kimutatása120
Az eredményesség elemzésének szempontjai121
Kapcsolata a bevétellel, és az árréssel122
Az eredményesség, a fizetőképesség, és a pénzgazdálkodás122
Az eredmény felhasználása124
A jövedelemszabályozás126
A vállalkozások beszámolási kötelezettsége
Az éves beszámoló127
A leltár130
Elszámoltatás a vendéglátó egység különböző részeinél134
Indexek, az indexek fajtái, jelentőségük141
A szállodai gazdálkodás sajátosságai, az ezzel kapcsolatos mutatók147
Az üzleti terv151
Az üzleti terv készítésének szükségessége151
Induló vállalkozás üzleti terve: az üzleti stratégia156
Az üzleti terv területei, a készítés alapjai158
A vállalkozás vezetése163
A vezető szerepe, a vállalkozó és a menedzser163
A vállalkozás szervezeti felépítése166
A belső ellenőrzés168

Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes

Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Vendéglátó gazdálkodási ismeretek Vendéglátó gazdálkodási ismeretek Vendéglátó gazdálkodási ismeretek Vendéglátó gazdálkodási ismeretek Vendéglátó gazdálkodási ismeretek

A borító belső oldalai javítottak, a lapélek foltosak.

Állapot:
1.640 Ft
820 ,-Ft 50
7 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Vendéglátó gazdálkodási ismeretek
Állapot:
1.640 ,-Ft
15 pont kapható
Kosárba