Az üzletek helye és szerepe a vendéglátásban | 11 |
Az üzemeltetés általános szabályai | 11 |
A hagyományos üzletek | 12 |
Nyitás előtti feladatok | 12 |
Nyitvatartás alatti feladatok | 17 |
Zárási feladatok | 19 |
Önkiszolgáló értékesítés szervezése | 20 |
A nyitás előkészítésének feladatai | 20 |
Az önkiszolgáló üzletek nyitvatartási idő alatti feladatai | 21 |
Az önkiszolgáló üzletek zárási feladatai | 21 |
Kiegészítő szolgáltatások | 21 |
Az üzletek kapcsolatrendszere | 22 |
Kapcsolat a szállítókkal | 22 |
Kapcsolat a vendégekkel | 22 |
Kapcsolat a versenytársakkal | 22 |
Az üzletek működése | 23 |
Az üzletek létesítése | 23 |
Az üzemeltetés tárgyi feltételei | 25 |
Az üzlethelyiségek | 25 |
Az üzletek gépi berendezése | 30 |
Az üzemeltetés személyi feltételei | 34 |
Szakképesítési előírások | 35 |
Feladat - munkamegosztás - önállóság | 35 |
Tulajdonosi feladatok | 36 |
Munkavállalói feladatok | 36 |
A vállalkozás értékesítő tevékenysége | 37 |
Az értékesítő tevékenység szerepe | 37 |
Az értékesítési módok | 38 |
Hagyományos értékesítés | 38 |
Az önkiszolgáló értékesítés | 40 |
Automata-értékesítés | 43 |
Az értékesítés formái | 44 |
Étlap szerinti értékesítés | 44 |
Menürendszerek | 44 |
Kötelező fogyasztás | 44 |
Társasrendezvények | 44 |
Az üzleten kívüli értékesítés formái | 45 |
Vendéglátóipari szolgáltatások | 46 |
Szórakoztatás | 46 |
Kényelmi szolgáltatások | 48 |
Szerviztevékenység | 48 |
Üzletprofilok és üzlettípusok | 49 |
Éttermek és vendéglők | 50 |
A gyorsétkezőhelyek | 52 |
Cukrászda, cukrászati szaküzletek | 53 |
Eszpresszók | 54 |
Italüzletek | 55 |
Szórakozóhelyek | 56 |
Vendéglátó üzletek osztályba sorolása | 57 |
Az üzleti választék kialakítása és közlése | 58 |
A választékkal szemben támasztott követelmények | 58 |
A választékközlés módszerei | 59 |
A vállalkozás beszerző tevékenysége | 62 |
A beszerzés, mint komplex tevékenység | 62 |
Beszerzési döntések | 63 |
Beszerzési módok | 64 |
A beszerzés mennyiségének és összetételének meghatározása | 67 |
A vállalkozás raktározó-beszerző tevékenysége | 71 |
A készletezés általános szervezése | 71 |
A raktározás folyamata | 72 |
Az áruátvétel | 72 |
A tárolás | 76 |
Tárolási módok | 77 |
Halmazos tárolás | 77 |
Polcos tárolás | 78 |
Ömlesztett tárolás | 78 |
Különleges tárolás | 79 |
A szakszerű tárolás | 79 |
A raktározás feltételei | 82 |
A raktározás helyiségei | 82 |
A raktározás technikai eszközei | 84 |
A raktározás személyi feltételei | 86 |
A vállalkozás termelő tevékenysége | 86 |
A termelés célja, folyamatai | 86 |
A nyersanyag előkészítése | 87 |
A nyersanyag elkészítése | 87 |
Befejező műveletek | 88 |
A termelést kiegészítő folyamatok | 89 |
A termelés és az értékesítés kapcsolata | 90 |
A termelés feltételei | 91 |
A vendégek igényei (kereslet) | 91 |
Az áru (nyersanyag) | 91 |
Belső kapcsolatok | 92 |
A termelés eszközszükséglete | 92 |
A termelésben részt vevő munkaerő | 94 |
A termelési feltételek összhangjának biztosítása | 94 |
A termelés szervezése | 95 |
Az üzleti főzőkonyhák tevékenységének szervezése | 95 |
Az üzleti befejező konyhák tevékenységének szervezése | 95 |
Az üzleti felmelegítő, tálaló konyhák tevékenységének szervezése | 96 |
Az üzleti hidegkonyha | 96 |
A konyhai cukrászat tevékenységének szervezése | 96 |
A melegkonyhához kapcsolódó kávékonyha tevékenységének szervezése | 96 |
Egyéb üzleti termelőhelyek tevékenységének szervezése | 97 |
Az áruforgalmi tevékenységet szolgáló főbb eszközcsoportok | 98 |
Állóeszközök | 98 |
Az állóeszköz fogalma | 98 |
Az állóeszközök fajtái | 99 |
Az értékcsökkenés | 99 |
Fogyóeszközök | 100 |
A fogyóeszköz fogalma | 101 |
Textíliák | 102 |
Munka- és védőruhák | 102 |
Göngyölegek | 102 |
Segédanyagok | 106 |
Élelmi anyagok | 106 |
Az élelmi anyagok készültségi foka | 107 |
Romlandó és tartósított élelmi anyagok | 107 |
Idénycikkek és a folyamatosan beszerezhető élelmi anyagok | 108 |
Az eszközök beszerzésének folyamata | 108 |
Állóeszközök állományának bővítése | 108 |
Fogyóeszköz beszerzése | 108 |
Segédanyagok beszerzése | 109 |
Az üzleti vagyonvédelem | 110 |
A veszteségek keletkezésének okai | 110 |
Vendéglátóipari veszteségek | 111 |
Leltárhiány | 111 |
Károkozás | 112 |
Veszteségek az üzleti munka folyamán | 112 |
Veszteségek a beszerzésnél | 112 |
Veszteségek a raktározásnál | 113 |
Veszteségek a termelésnél | 114 |
Veszteségek az értékesítésnél | 115 |
A vállalkozó üzletvezetői tevékenysége | 117 |
A vezetés fogalma és célja | 117 |
Az ellenőrzés | 119 |
Vállalkozói képességek | 119 |
A vállalkozó személye és a vezetés stílusa | 120 |
Erkölcs és illem a vendéglátásban | 120 |
A vendéglátó etika tárgya | 120 |
A kereskedelem sajátos jellege | 121 |
Az erkölcsi viszonyok és az érdekek | 123 |
Az elemi erkölcsi normák | 123 |
A kereskedő morális személyiségjegyei | 125 |
Tisztaság, gondozott külső, bizalomkeltő megjelenés | 128 |
A modor | 128 |
Beszédkészség | 129 |
Az udvariasság | 129 |
Segítőkészség | 130 |
Türelem, önuralom | 130 |
Őszinteség | 130 |
Tapintat | 131 |
A kereskedelem etikai helyzete | 131 |
Az eladói magatartás, viselkedési szabályok | 131 |