Előszó | 3 |
A falusi vendéglátás jelentősége, feladatai | 5 |
A környezeti feltételek biztosítása | 7 |
A vendégszoba és berendezése | 9 |
A vendégszoba kiválasztása | 9 |
Fekhelyek, ágyneműk | 10 |
Tárolóbútorok | 13 |
Egyéb használati eszközök | 14 |
A fürdőszoba és berendezései | 15 |
A fürdőszoba, ha van vízvezeték | 15 |
Nincs fürdőszoba | 17 |
Az illemhely | 18 |
A konyha kialakítása | 20 |
A konyha berendezése | 20 |
A konyha felszerelése | 24 |
Az étkező kialakítása | 28 |
A közösen használt helyiségek berendezése | 32 |
Az előszoba, az átjáró | 32 |
A társalgó, hall, nappali | 35 |
Egyéb használati tárgyak biztosítása | 37 |
Saját kedvtelést szolgáló tárgyak | 37 |
Mindennapi eszközök | 37 |
Házipatika | 38 |
A lakás fűtése, világítása | 41 |
A lakás fűtése | 41 |
A lakás világítása | 43 |
A lakás díszítőelemei | 46 |
A lakás színei | 46 |
A lakástextíliák | 51 |
Pihenés az udvarban | 57 |
Programszervezés, programajánlat a vendég számára | 60 |
A természeti adottságok | 61 |
Történelmi nevezetességek | 61 |
Sportolási lehetőségek | 62 |
Bekapcsolódás a falu életébe | 62 |
Bekapcsolódás a család tevékenységébe | 63 |
Egyéb szórakozási lehetőségek | 64 |
A vendégfogadó magatartása | 66 |
A köszönés | 66 |
A megszólítás | 67 |
A kézfogás | 67 |
Az udvariasság | 68 |
A jó megjelenés | 68 |
A jó modor, a türelmesség, tapintatosság | 69 |
Mit biztosítsunk a vendégnek? | 70 |
A vendéglátás étkezéssel kapcsolatos tudnivalói | 71 |
Hazai, nemzetközi étkezési idők és szokások | 73 |
Étkezési szokások, nemzetek konyhái | 76 |
A magyar konyha | 77 |
A szomszédos országok konyhái | 79 |
Az országunkat gyakrabban felkereső külföldi vendégek nemzeti konyhái | 82 |
Általános felszolgálási szabályok | 89 |
Italfelszolgálás | 91 |
Az italszolgálás alapelvei | 91 |
Az italok felszolgálási hőmérsékletei | 91 |
Az italajánlás, italválasztás szempontjai | 92 |
Az évszakok szerinti szempontok | 92 |
Napszakok szerinti szempontok | 92 |
A vendégek összetételének szempontjai | 93 |
Az ételfogyasztás befolyása | 93 |
Az italok felszolgálása | 95 |
Poharak | 96 |
Egyszerű poharak | 96 |
Különleges poharak | 98 |
A helyes pohárfogás | 100 |
A borok felszolgálása | 101 |
Üdítőitalok felszolgálása | 105 |
A sörök felszolgálása | 107 |
A feketekávé felszolgálása | 109 |
A tea felszolgálása | 110 |
Tejes és tejitalok felszolgálása | 110 |
Csészék, kelyhek | 110 |
Kannák, kancsók | 110 |
Az égetett szeszes italok felszolgálása | 112 |
Ételfelszolgálás | 114 |
A levesek és felszolgálásuk | 114 |
A levesek felszolgálása | 115 |
Főzelékek, köretek és felszolgálásuk | 118 |
Főzelékek és köretek felszolgálása | 119 |
Saláták és felszolgálásuk | 120 |
A saláták felszolgálása | 121 |
Mártások és felszolgálásuk | 121 |
A mártások felszolgálása | 124 |
Hideg előételek, meleg előételek és felszolgálásuk | 124 |
Hideg előételek felszolgálása | 124 |
Meleg előételek | 125 |
Melegszendvicsek | 125 |
A meleg előételek tálalása és felszolgálása | 126 |
Húsételek tálalása és felszolgálása | 127 |
A tálaló eszközök és a tányérok | 130 |
Az étkezés befejező fogásai | 132 |
A konyhai meleg tészták és cukrászsütemények | 132 |
Meleg tészták és cukrászsütemények felszolgálása | 132 |
Gyümölcsök, befőttek tálalása és felszolgálása | 134 |
Sajtok felszolgálása | 136 |
A használt teríték leszedése | 137 |
Az étlap | 138 |
Az étlap szerkesztése | 138 |
A különleges étkezések lebonyolítása | 142 |
Díszétkezés | 142 |
A terítés tudnivalói | 145 |
A teríték elhelyezése | 146 |
Az asztal díszei | 156 |
A díszétkezés szabályai | 157 |
A vendéglátás jogi szabályozása | 159 |
A vendéglátás jogkörnyezete | 161 |
Az egyéni vállalkozás tudnivalói | 162 |
Bekapcsolódás a fizetővendéglátásba | 164 |
Együttműködés fizetővendéglátást szervező irodákkal | 165 |
A fizetővendéglátó szálláshelyek osztálybasorolási feltételei | 166 |
Az egyes osztályok árkategóriái | 168 |
Együttműködés a Falusi Vendégfogadók Szövetségével | 170 |
Szobakiadás közvetlenül | 172 |
Felhasznált irodalom | 174 |
Mellékletek | 175-205 |