1.063.119

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátás Óbudán

Gasztronómiai kalandozás receptekkel/Kiállítási katalógus

Szerkesztő
Grafikus
Budapest
Kiadó: Óbudai Múzeum és Könyvtár
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 61 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal. A könyv az Óbudai Múzeum "Isten veletek, ti boldog Vendelinek!" - avagy az óbudai vendéglátás aranykora című, 2011. március 25. - 2011. október 31. közötti időszaki kiállítása alkalmából jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az Óbudára látogatók többségének a 21. század elején is a kiskocsmák, a hangulatos vendéglők világa jut az eszébe a kerületről. Ezen ne csodálkozzunk! Generációk sora nőtt fel Lajtai Lajos és... Tovább

Előszó

Az Óbudára látogatók többségének a 21. század elején is a kiskocsmák, a hangulatos vendéglők világa jut az eszébe a kerületről. Ezen ne csodálkozzunk! Generációk sora nőtt fel Lajtai Lajos és Szenes Iván 1959-es örökzöld nótáján: "Jöjjön ki Óbudára, egy jó túrós csuszára" - Bilicsi Tivadar előadásában. Hajdanán Óbuda valóban a kulináris örömök, a mulatozás, a gasztronómiai élmények legfőbb színhelye volt. Szívesen jártak ide Pestről vagy Budáról a kikapcsolódni, szórakozni vágyók. Nemcsak a mulatozó társaságokat, hanem az ínyenceket, gavallérokat és szerelmespárokat is vonzotta a hely varázsa. Az óbudai kiskocsmák törzsközönsége mégis főként a kerület egyszerű lakóiból került ki, a vendéglők többségének kínálata hozzájuk igazodott. Természetesen Pesten és Budán is működtek híres, kiváló éttermek, kocsmák, Óbuda mégis egyedi volt. A különbséget az óbudai vendéglátás esszenciáját adó „Hangulat" jelentette, amelyet a finom falatok és a sramlizene mellett a környezet: a Budai-hegység barátságos lankái, a szűk, macskaköves utcák, a csendes házak udvarai, a romantikus szőlőlugasok, az andalgásra csábító Duna-part tettek egyedivé.
A kockás abroszok, leanderes udvarok, könnyű óbudai borok kora a városrész arculatának megváltozásával végleg megszűnt. Megjelentek az új gasztronómiai stílusnak megfelelő vendéglátóhelyek. A régi óbudai vendéglátás hagyományait ma már csak néhány étterem őrzi, ápolja, viszi tovább és próbálja átadni az utókornak. Többségük manapság is családi vállalkozásként üzemel.
Az óbudai vendéglátás aranykora a 19. század vége - 20. század első fele volt. Ez a korszak az 1950-es években végleg lezárult. A 1960-as évektől egészen a 1980-as évek elejéig az óbudai vendéglátás - ugyan más formában, de újjászületett. A régi vályogházakat a bennük üzemelő kocsmákkal együtt lerombolták, felépültek a panelházak. A modern lakótelepekhez köthető újfajta életmód, életszemlélet új vendéglátást igényelt. A megmaradt vendéglők átalakultak, vagy más néven működtek tovább. Ugyanakkor megjelentek a vendéglátás palettáján olyan újdonságok, mint a bisztró, az önkiszolgáló gyorsétterem, vagy a kifőzde. A kocsmákból italboltok lettek, a vendéglőkből pedig éttermek. Ezeknek az új vendéglátóhelyeknek a törzsközönsége már nem elsősorban a valamikori girbegurba óbudai utcákat járó lokálpatriótákból, hanem az újonnan ideköltözőkből került ki. Egy régi szokás azonban megmaradt: ezután is mindenkinek megvolt a maga törzshelye. Az új lakók többsége a lakóhelyéhez legközelebbi kocsmába, vendéglőbe járt, míg a régi lakosok ragaszkodtak a - szerencsés esetben - fennmaradt törzshelyükhöz, vagy az ahhoz hasonló kocsmákhoz.
A kiskocsmákon és vendéglőkön kívül Óbudán híres cukrászdák és kávéházak is működtek. Széles kínálat várta tehát az óbudai vendéglátásra vágyó embereket. Aki egy kellemes ebédet vagy netán egy görbe éjszakát eltöltött valamelyik helyi vendéglőben, mindig visszavágyott Óbudára - akár több év elmúltával is. Vissza

Tartalom

Vendéglátás-történeti áttekintő 5
Bevezető 5
A kezdetek 6
Középkori vendéglátás Óbudán 7
Vendéglők a török korban 8
Fogadók, kocsmák, serfőzdék a Zichy-uradalomban 8
Az újkori vendéglátás Óbudán 10
20. századi vendéglátás Óbudán 12
Híres óbudai vendéglők 13
Cukrászdák és kávéházak Óbudán 15
Stagnálás, megújhodás és a jövő 16
Levesek 21
Aranyleves (zsidó étel) 22
Gulyásleves (magyar étel) 22
Káposztás leves (tót étel) 23
Marha húsleves (magyar étel) 23
Paradicsomleves (magyar étel) 23
Saures (sváb étel) 23
Suhantott leves (magyar étel) 24
Főzelékek 25
Burgonyafőzelék (magyar étel) 26
Karalábé főzelék (magyar étel) 26
Sváb lencse (sváb étel) 26
Levesbetétek 27
Grízgaluska (magyar étel) 28
Gyúrt tészta (magyar étel) 28
Maceszgombóc (zsidó étel) 28
Reszelt tészta (magyar étel) 28
Húsgombóc (sváb étel) 30
Tészták 30
Krumplis tészta - Grenadiermarsch (sváb étel) 30
Finom szilvás gombóc (magyar étel) 31
Húsos táska (sváb étel) 31
Káposztás gombóc (tót étel) 32
Káposztás tészta (magyar étel) 32
Kenyérlángos (magyar étel) 32
Knédli (tót-sváb étel) 33
Óbudai túros csusza (magyar étel) 33
Prósza (magyar-sváb étel) 33
Savanyú káposztás kolbászos tészta (sváb étel) 34
Sonkás tészta (magyar étel) 34
Szalonnás gombóc (sváb étel) 35
Sztrapacska (tót étel) 35
Saláták 36
Hagymasaláta (magyar-sváb étel) 37
Káposztasaláta (magyar étel) 37
Krumpli saláta (magyar-sváb étel) 37
Olajos savanyú káposzta (sváb étel) 37
Paprikasaláta (magyar étel) 38
Paradicsomsaláta (magyar étel) 38
Tejfeles citromos saláta (sváb étel) 38
Halak 39
Heringsmauz (sváb étel) 40
Marinírozott hal (sváb étel) 40
Óbudai halászlé (magyar étel) 40
Töltött hal (zsidó étel) 41
Készételekés egyebek 42
Krúdy körözött (magyar étel) 43
Lencsegulyás csipetkével (sváb étel) 43
Ludaskása (magyar étel) 43
Paprikás bab (magyar étel) 44
Sólet (zsidó étel) 44
Sült tökkarikák (sváb étel) 44
Szalonnás káposzta (sváb étel) 45
Tócsni (tót étel) 45
Töltött burgonya (sváb étel) 45
Töltött hagyma (sváb étel) 45
Töltött paprika (magyar étel) 46
Túrós krumpli (tót étel) 46
Zsírban sült burgonya (sváb étel) 46
Húsételek 47
Abált szalonna (magyar étel) 48
Birkapörkölt (magyar étel) 48
Borjú Krúdy módra (magyar étel) 48
Borjúpecsenye savanykásan (sváb étel) 49
Böllér kedvence (sváb étel) 49
Citromos kolbász (magyar étel) 49
Csirke forrázva (sváb étel) 50
Füstölt marhaszegy (magyar étel) 50
Herány tokány (sváb-szász étel) 50
Kacsa savanyú káposztával (sváb étel) 51
Köményes sertéssült (tót étel) 51
Lerakott csirke (sváb étel) 51
Lerakott édeskáposzta (tót étel) 51
Malachús savanykásan (sváb étel) 52
Majoránnás vetrece (magyar étel) 52
Paradicsomos csirke (sváb étel) 52
Párolt marhahús (sváb étel) 53
Sváb pecsenye (sváb étel) 53
Töltött felsálszelet (sváb étel) 53
Töltött rostélyos (magyar étel) 54
Töltött szőlőlevél (magyar étel) 54
Töltött libanyak (zsidó étel) 54
Tűzdelt vesepecsenye (sváb étel) 55
Desszertek 56
Barhesz (zsidó étel) 57
Burgonyás lángos (magyar étel) 57
Farsangi fánk (magyar étel) 57
Fluta (sváb étel) 58
Guba (tót étel) 58
Gurabi (zsidó étel) 58
Sárgabarackos túrógombóc - Marillenknödel (sváb étel) 59
Sváb derelye - Schwäbische Maultaschen (sváb étel) 59
Sörkifli (sváb étel) 59
Teasütemény (sváb étel) 60
Toksa (tót étel) 60
Vaníliás kifli (sváb étel) 60
Saját jegyzeteim 61
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem