1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátás és lakáskultúra

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Dinasztia Kiadó-ház Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 178 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-657-259-3
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A falusi turizmus csak akkor lehet sikeres, ha a vendégfogadókat számtalan gyakorlati tanács segíti.
"A falusi vendéglátás mestersége" című könyvecske 1934-ben jelent meg, a Magyar Királyi... Tovább

Előszó

A falusi turizmus csak akkor lehet sikeres, ha a vendégfogadókat számtalan gyakorlati tanács segíti.
"A falusi vendéglátás mestersége" című könyvecske 1934-ben jelent meg, a Magyar Királyi Balatoni Intéző Bizottság kiadásában. A témára pályázatot írtak ki; a legjobbnak Sági Ernő Miklós dolgozatát ítélték, de a mű megjelenéséhez felhasználták Gáspárdy Aladár és Irsai Szabó Tiborné gondolatait is. Ma is helytálló és megszívlelendő a több mint fél évszázados megállapítás:
"...Arra kell tehát törekednünk, hogy a külföldiek útját hozzánk irányítsuk, utazási kedvüket hazánk iránt fokozzuk, természeti szépségeink, műkincseink, gazdag múzeumaink és népszokásaink iránt kíváncsiságukat felkeltsük. Ha ezután az idegeneket sikerült hazánkba hívni, csalogatni, fogadjuk őket szeretettel, halmozzuk el őket minden figyelemmel. Velük szemben legyünk kedvesek, szolgálatra készek, nemcsak azért, mert ezt kívánja tőlünk a nemzeti becsület, a híres vendégszeretet, hanem saját érdekünk is. A vendég ugyanis nem ingyen akar nálunk lenni. Mindent jó pénzen megfizet, a lakást, az élelmet, a fáradtságunkat."
A falusi turizmus Magyarországon az 1980-as évtized végén indult újra fejlődésnek. Hazánk éghajlati, természeti adottságai, a szépséget és nyugalmat árasztó vidéki környezet, a falvakban megőrzött népi kulturális értékek, a magyar vendégszeretet, a megváltozott gazdasági körülmények, a külföldi és hazai vendégek növekvő érdeklődése biztos alapot teremt további fellendüléséhez, kiszélesítéséhez.
A magánszálláshelyek idegenforgalmi célú hasznosítását szabályozó 110/1997. (VI.25.) Kormányrendelet is ezt a célt szolgálja.
A falusi vendéglátásról beszélve elsősorban a nyugalmat, a természeti közelséget biztosító vendéglátásra gondolunk, ahol:
- a házigazda kisszámú vendégszobát tart fenn (legfeljebb öt szobát, a hasznosított ágyak száma a tízet nem haladja meg),
- a háziasszony saját főztjével gondoskodik vendégei részleges vagy teljes étkezéséről.
A vendégfogadó saját otthonába fogadja be a vendéget, lakásának egy részét alakítja ki erre a célra. A vendég a házigazda lakókörnyezetből kapja az első benyomást. Vissza

Tartalom

Bevezető 7
A falusi turizmus hatása 9
A KÖRNYEZETI FELTÉTELEK BIZTOSÍTÁSA 11
Házunk környezete 11
A vendégszoba és berendezése 11
A vendégszoba kiválasztása 11
Fekhelyek, ágyneműk 12
Tároló bútorok 15
Egyéb használati tárgyak 16
A fürdőszoba és tartozékai 16
A konyha kialakítása, használata 20
Az étkező kialakítása 27
A közösen használt helyiségek berendezése 29
Az előszoba, az átjáró 30
Társalgó, hall, nappali 32
Különféle használati tárgyak biztosítása 33
A saját kedvtelést szolgáló tárgyak 34
Mindennapi eszközök 34
Házi patika 34
A lakás fűtése, világítása 37
A lakás díszítőelemei 40
A lakás színei 41
A lakástextíliák 44
A lakás egyéb díszítő tárgyai 47
Pihenés az udvarban 49
Programszervezés, programajánlat a vendég számára 50
A vendégfogadó magatartása 54
A VENDÉGLÁTÁS ÉTKEZÉSSEL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓI 59
Hazai, nemzetközi étkezési idők és szokások 59
Étkezési szokások, nemzetek konyhái 61
A magyar konyha 61
A szomszédos országok konyhái 63
Az országunkat gyakrabban felkereső külföldi vendégek nemzeti konyhái 66
Általános felszolgálási szabályok 71
Italfogyasztás, italfelszolgálás 73
Ételfogyasztás, ételfelszolgálás 92
Az étkezés befejező fogásai 107
Az étlap 111
A különleges étkezések lebonyolítása 114
A terítés tudnivalói 117
A VENDÉGLÁTÁS JOGI KÖRNYEZETE 129
A vendégfogadásra szánt szálláshelyek jogi szabályozása 129
Bekapcsolás a vendégfogadásba 131
Falusi szállásadás 131
Fizető-vendéglátás 137
Kereskedelmi szálláshelyek 141
A Falusi Turizmus Országos Szövetsége (FTOSZ) működéséről 145
Felhasznált irodalom 147
Mellékletek jegyzéke 148
Mellékletek 149

Gyenis Antalné

Gyenis Antalné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Gyenis Antalné könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Vendéglátás és lakáskultúra Vendéglátás és lakáskultúra Vendéglátás és lakáskultúra
Állapot:
1.840 Ft
920 ,-Ft 50
5 pont kapható
Kosárba