1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátás és gazdálkodás szakiskolásoknak

11. osztály

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 164 oldal
Sorozatcím: Vendéglátás és gazdálkodás szakiskolásoknak
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-16-6036-4
Megjegyzés: 2., változatlan kiadás. Tankönyvi szám: MK-6036-2. Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

1. GAZDÁLKODÁS 7
1.1 Szükséglet és igény 7
A szükséglet fogalma 7
Az igény fogalma 9
A szükségletek csoportosítása 10
Maslow szükséglethierarchiája 14
1.2 Javak 16
A javak fogalma 16
A javak csoportosítása 16
1.3 Szolgáltatások 18
A szolgáltatások fogalma 19
A szolgáltatások csoportosítása 19
1.4 A gazdálkodás értelmezése 20
1.5 A gazdálkodás körforgása 22
Termelés 23
A termelés tényezői 25
Munka 26
Természeti tényezők 28
Tőkejavak 29
Vállalkozó 30
Elosztás 31
Csere (forgalom) 32
Fogyasztás 35
1.6 Piac 35
A piac fogalma 36
A piac alapkategóriái 36
A piac csoportosítása 39
Árupiac 40
Munkaerőpiac 40
Pénz- és tőkepiac 41
Gazdasági verseny 42
1.7 A nemzetgazdaság tagozódása 45
1.8 A gazdaság szereplői 48
Háztartások 48
Vállalkozások 48
Állam 48
Ismétlés 49
2. A VENDÉGLÁTÁS ÉS A NEMZETGAZDASÁG KAPCSOLATA 53
2.1 A vendéglátás kialakulása 53
A magyar konyha jellemzői 57
2.2 A vendéglátás fogalma 59
2.3 A vendéglátás helye és szerepe a nemzetgazdaságban 60
A vendéglátás helye a nemzetgazdaságban 60
A vendéglátás szerepe a nemzetgazdaságban 60
A vendéglátás feladatai 61
2.4 A vendéglátás jelentősége a nemzetgazdaságban 64
2.5 A vendéglátás és az idegenforgalom kapcsolata 67
Ismétlés 70
3. A GAZDÁLKODÁS ALAPEGYSÉGEI 73
3.1 Vállalat, vállalkozás 73
3.2 Vállalkozási formák 75
Egyéni vállalkozás 77
Gazdasági társaságok 82
Társaságok alapítása 82
A gazdasági társaságok működése 83
Közkereseti társaság (kkt.) 85
Betéti társaság (bt.) 86
Korlátolt felelősségű társaság (kft.) 87
Részvénytársaság (nyrt., zrt.) 89
Egyesülés 91
Közös vállalat (kv.) 92
Szövetkezet 93
Franchise vállalkozások 94
Magyar vállalkozások indítása az Európai Unióban 95
Az uniós vállalkozások rövid ismertetése 96
Közhasznú szervezetek 97
A társaságok megszűnése 98
Ismétlés 100
4. A VENDÉGLÁTÓ VÁLLALKOZÁSOK TEVÉKENYSÉGÉNEK
FELTÉTELEI 103
4.1 A vendéglátás tevékenységi körei 104
A vendéglátás tevékenysége 104
A vendéglátás főfolyamatai 104
Beszerzés 105
Raktározás 109
Termelés 110
Értékesítés 112
Szolgáltatás 113
A vendéglátás mellékfolyamatai 114
4.2 A vendéglátás hálózata 115
Alapfogalmak 115
Melegkonyhás vendéglátó üzletek 117
Cukrászdák 118
Bár, borozó, italbolt, kocsma 118
Egyéb, nem melegkonyhás vendéglátó üzletek 119
Zenés szórakozóhelyek 120
Diszkó 120
Munkahelyi vendéglátó üzlet 120
4.3 Az üzletek kategorizálása 122
4.4 Vendéglátó üzlet létesítése 123
Az üzlet helyiségei 125
Az üzlet berendezései, gépei, felszerelések, eszközök 130
Készletek 134
4.5 A vendéglátó tevékenység személyi feltételei 135
Munkaviszony 135
Munkaidő 139
Munkabér 140
A vendéglátás munkakörei 141
A dolgozókkal szemben támasztott követelmények 145
Vendégtípusok 148
4.6 A vendéglátás tevékenységét ellenőrző szervezetek 150
Ismétlés 152
SZÓBELI VIZSGATÉTELEK 157
IRODALOMJEGYZÉK 163

Sztruhár Krisztina

Sztruhár Krisztina műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Sztruhár Krisztina könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem