1.059.310

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátás és gazdálkodás szakiskolásoknak 1.

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 158 oldal
Sorozatcím: Vendéglátás és gazdálkodás szakiskolásoknak
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-16-6036-4
Megjegyzés: Tankönyvi szám: MK-6036-2. Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ahhoz, hogy a későbbiek folyamán átlássa a gazdaság működését, leendő vállalkozóként hatékonyan vegyen részt annak működésében, ismernie kell az alapvető fogalmakat, azokat a tényezőket, melyek a... Tovább

Előszó

Ahhoz, hogy a későbbiek folyamán átlássa a gazdaság működését, leendő vállalkozóként hatékonyan vegyen részt annak működésében, ismernie kell az alapvető fogalmakat, azokat a tényezőket, melyek a gazdaságot mozgatják, és tisztában kell lennie az összefüggésekkel is.
Ismerje meg a gazdasági élet ok-okozati összefüggéseit, hiszen ebben él, nap mint nap - fogyasztóként, termelőként, vállalkozóként - részesedik a megtermelt javakból és szolgáltatásokból, melyekkel kielégíti szükségleteit!
1.1. Szükséglet és igény
Azt már tudjuk, hogy a gazdálkodás során szükségleteink kielégítése a cél, de mi is az a szükséglet a gazdaság nyelvén?
A szükséglet fogalma
Több meghatározás is született a szükségletek kifejezésére, melyek teljesen helytállóak, csak más nézőpontból közelítik meg a kérdést. Vissza

Tartalom

1. GAZDÁLKODÁS 7
1.1. Szükséglet és igény 7
A szükséglet fogalma 7
Az igény fogalma 9
A szükségletek csoportosítása 10
Maslow szükséglethierarchiája 14
1.2. Javak 16
A javak fogalma 16
A javak csoportosítása 16
1.3. Szolgáltatások 18
A szolgáltatások fogalma 19
A szolgáltatások csoportosítása 19
1.4. A gazdálkodás értelmezése 20
1.5. A gazdálkodás körforgása 22
Termelés 23
A termelés tényezői 25
Munka 26
Természeti tényezők 28
Tőkejavak 29
Vállalkozó 30
Elosztás 31
Csere (forgalom) 32
Fogyasztás 35
1.6. Piac 35
A piac fogalma 36
A piac alapkategóriái 36
A piac csoportosítása 39
Árupiac 40
Munkaerőpiac 40
Pénz- és tőkepiac 41
Gazdasági verseny 42
1.7. A nemzetgazdaság tagozódása 45
1.8. A gazdaság szereplői 48
Háztartások 48
Vállalkozások 48
Állam 48
Ismétlés 49
2. A VENDÉGLÁTÁS ÉS A NEMZETGAZDASÁG KAPCSOLATA 53
2.1. A vendéglátás kialakulása 53
A magyar konyha jellemzői 57
2.2. A vendéglátás fogalma 59
2.3. A vendéglátás helye és szerepe a nemzetgazdaságban 60
A vendéglátás helye a nemzetgazdaságban 60
A vendéglátás szerepe a nemzetgazdaságban 60
A vendéglátás feladatai 61
2.4. A vendéglátás jelentősége a nemzetgazdaságban 64
2.5. A vendéglátás és az idegenforgalom kapcsolata 67
Ismétlés 70
3. A GAZDÁLKODÁS ALAPEGYSÉGEI 73
3.1. Vállalat, vállalkozás 73
3.2. Vállalkozási formák 75
Egyéni vállalkozás 77
Gazdasági társaságok 82
Társaságok alapítása 82
A gazdasági társaságok működése 83
Közkereseti társaság (kkt.) 85
Betéti társaság (bt.) 86
Korlátolt felelősségű társaság (kft.) 88
Részvénytársaság (nyrt., zrt.) 89
Egyesülés 92
Közös vállalat (kv.) 93
Szövetkezet 94
Franchise vállalkozások 95
Magyar vállalkozások indítása az Európai Unióban 96
Az uniós vállalkozások rövid ismertetése 97
Közhasznú szervezetek 98
A társaságok megszűnése 99
Ismétlés 102
4. A VENDÉGLÁTÓ VÁLLALKOZÁSOK TEVÉKENYSÉGÉNEK
FELTÉTELEI 105
4.1. A vendéglátás tevékenységi körei 106
A vendéglátás tevékenysége 106
A vendéglátás főfolyamatai 106
Beszerzés 107
Raktározás 111
Termelés 112
Értékesítés 114
Szolgáltatás 115
A vendéglátás mellékfolyamatai 116
4.2. A vendéglátás hálózata 117
Alapfogalmak 117
Kereskedelmi vendéglátóhely 119
Munkahelyi vendéglátóhelyek 123
Szervezetek és a lakosság étkeztetését végző központi főzőkonyha 123
Rendezvényi étkeztetés 123
4.3 Vendéglátó üzlet létesítése 125
Az üzlet helyiségei 126
Az üzlet berendezései, gépei, felszerelések, eszközök 132
Készletek 136
4.4. A vendéglátó tevékenység személyi feltételei 137
Munkaviszony 137
Munkaidő 141
Munkabér 142
A vendéglátás munkakörei 143
A dolgozókkal szemben támasztott követelmények 147
Vendégtípusok 151
4.5. A vendéglátás tevékenységét ellenőrző szervezetek 152
Ismétlés 153
IRODALOMJEGYZÉK 157

Sztruhár Krisztina

Sztruhár Krisztina műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Sztruhár Krisztina könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Vendéglátás és gazdálkodás szakiskolásoknak 1.
Állapot:
1.780 ,-Ft
9 pont kapható
Kosárba