1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátás 1969. január-december

A Belkereskedelmi Minisztérium Vendéglátó Főigazgatóságának folyóirata/XIII. évfolyam 1-12. szám

Szerző
Budapest
Kiadó: Belker. Miniszt. Közétkeztetési Főigazgatósága
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 288 oldal
Sorozatcím: Vendéglátás
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Teljes évfolyam. Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Befejezve az 1968-as évet elismerésemet és köszönetemet fejezem ki, magam és munkatársaim nevében a belkereskedelem, a vendéglátóipar és az idegenforgalom területén dolgozóknak - áldozatkész és... Tovább

Előszó

Befejezve az 1968-as évet elismerésemet és köszönetemet fejezem ki, magam és munkatársaim nevében a belkereskedelem, a vendéglátóipar és az idegenforgalom területén dolgozóknak - áldozatkész és fáradságos munkájukért.
Elfogultság nélkül megállapíthatom, hogy az elmúlt évben a lakosság ellátása fogyasztási termékekből, városon és falun tovább javult és mind a magyar vendégek, mind a külföldi turisták elégedettek voltak fogadtatásukkal.
Az új gazdaságirányítási rendszer bevezetésével a kereskedelem irányítása és egész szervezete az eddigiektől eltérő feladatok előtt állt. A reform első évének tanulságaiból közvetlenül számunkra talán az a leglényegesebb, hogy lehetséges a lakosság kielégítő ellátása fogyasztási cikkekkel közgazdasági eszközök és ösztönzők révén is - vállalatokra lebontott tervutasítások és központi elosztás nélkül.
Az új esztendőben a népgazdasági terv 8 százalékkal magasabb kiskereskedelmi forgalommal és az idegenforgalom további emelkedésével számol. Az ehhez szükséges áru - belföldi termelésből és behozatalból - a kereskedelmi vállalatok rendelkezésére fog állni.
A tőlünk jogosan elvárt népgazdasági követelmények teljesítése az ár, a bér, a fejlesztés, a készletpolitika teljesebb egybehangolását, körültekintőbb, kezdeményezőbb és bátrabb vállalati vezetést kíván.
A vásárlók és a vendégek pedig azt várják a kereskedelem dolgozóitól, hogy érdekeiket még jobban képviseljék és ez elsősorban azt jelenti, hogy olyan árut kínáljanak eladásra - szakszerűen, udvariasan, kulturált körülmények között -, amelynek minősége korszerű és tartóssága kifogástalan.
A kereskedelem dolgozóinak életkörülményei, kereseti viszonyai népünk életszínvonalának emelkedésével együtt javulnak, társadalmi megbecsülésük pedig jelentősen megnövekedett. Ez az elismerés valamennyiünket még jobb munkára ösztönöz.
Kívánom a kereskedelem, vendéglátás és idegenforgalom valamennyi dolgozójának, hogy a munkájukban és otthon, családjuk körében is legyenek boldogok és egészségesek az új esztendőben. Vissza

Tartalom

1. szám
Szurdi István: Befejezve az 1968-as évet 1
Kovács Mihály: Camping 2
Sivó Tibor: Társadalmi erővel is a fejlődésért 3
Mányoky László: Szállodák és építészet 4
Benics László: IKA 1968 5
Gundel Ferenc: Új ízek, új cikkek 7
Dr. Lugosi Lajos: Gondolatok a fogyasztói érdekvédelemről 8
Turós Emil: Pacal Caen-i módra 17
Dr. Sándor László: Csökken a munkaidő 18
Keller Tibor: Hotel Rába 19
Dr. Lázár Lászlóné: Forró italok hidegben 20
B. Szabó Zoltán: A bor története és szerepe 23

2. szám
Sivó Tibor: Ártámogatás, árszínvonal, társadalmi érdek 1
Venesz József: Mint egy nagy család 3
Turáni - Benics: Áruforgalom szervezése és a hálózat irányítása 5
Dr. Nemesi Konrád: Jó kávéház 6
Dr. Kolma Imre: Jogszabályok a gyakorlatban 7
Dr. Soós Péter: A szállodai beruházások hatékonyságáról 9
Eperjesi Etelka: Az üzemi vendéglátó vállalatok 20 éve 15
Turós Emil: A disznótor 17
Dr. Kovács László: Idegenforgalmi és szálláshely-beruházások Franciaországban 20
Dr. Gyöngyössy Istvánné: Francia nyelvű beszélgetések (8. lecke) 23

3. szám
Dr. Deák Gábor: Az ipari és kereskedelmi tanoncok oktatása a Tanácsköztársaság idején 2
Tózsa István: Idegenforgalmi vonzás és fogadóképesség Borsodban 4
Thammer Emil: Mi a marketing? 4
Berzsenyi Sándor: Korszerű üzemszervezés - Gasztronorm 6
Lontai Egon: Anyagi és szellemi bázisunk a tagság 8
Dr. Soós Péter: Keletpest 9
Kovács Mihály: Utazás a harmadik tengelyen 9
Dr. Gyöngyössy Istvánné: Francia nyelvű beszélgetések (9. lecke) 16
Turós Emil: A fondue 17
Rigó Gyula: A vendéglátóipari árpolitika néhány tapasztalata a fogyasztási szövetkezeteknél 18
Dr. Kolma Imre: Jogszabályok a gyakorlatban 20
Hídvégi János: Sör 1968-69 20
Bandl Gyula - Meszter László: Megalakult a Magyar Szállodaszövetség 22

4. szám
Kereskedelempolitika 1969 1
Dr. Nemesi Konrád: Vidám mulatságok - komoly törekvések 4
Puskás Béla: Új iskola - új tennivalók 6
Lesták Pál: A szövetkezeti élet néhány aktuális kérdéséről 7
Dr. Gyökössy - Berzsenyi: Svédországi útijegyzetek 9
Dr. Soós Péter: Vállalataink életéből 10
Horváth Józsefné: Országos tanulóverseny 1969 15
Turáni Attila: Szövetkezeti vendéglátás a Duna-kanyarban 15
Turós Emil: A húsleves 17
Molnár Antal: Esti őrjárat 19
Turós Emil: Nagy feladatok előtt 21
Pákozdi Judit: Mi újság a TÁSZI-nál? 22
Thammer Emil: Marketing a vendéglátóiparban 23

5. szám
Kitüntetett vállalatok 1
Lesták Pál: A szövetkezeti élet néhány aktuális kérdéséről 3
Benics László: Budapesten tanácskozott a Szakácsegyesületek Világszövetségének elnöksége 4
Szabó Dezső: A COOPTOURIST működése elé 5
Szigethi Gyula: Mit ajánl a Pest megyei FŰSZÉRT? 6
Sebestyén Miklós: A Tatabányai Vendéglátó Vállalat új üzletei 8
Thammer Emil: Célok és eredmények a marketing-technikában 9
Turáni Attila: A vállalati belső mechanizmus időszerű kérdései 15
Végh László: Gambrinusz étterem - Mokka bár 16
Turós Emil: A jó magyaros tésztákról 17
Gadanecz Béláné: Vendéglátóipari dolgozók a munkásmozgalomban 19
Vállalataink életéből 21
Dr. Gyöngyössy Istvánné: Francia nyelvű beszélgetések 10. lecke 23

6. szám
Dr. Fejér Barnabás: RATIO 69 1
Baur László: VI. Országos Szövetkezeti Cukrászati Kiállítás 2
Szörényi Ferenc: Az igazi alaptőke: vendégeink elégedettsége 3
Megkérdeztük... 6
Vári Józsefné: AURORA 10
Kovács Mihály: A campingekről 16
Turós Emil: A jó magyaros tésztákról 17
Turáni Attila: A vállalati belső mechanizmus időszerű kérdései 19
Molnár Tibor - Dr. Soós Péter: IHC System 20
Dr. Gyöngyössy Istvánné: Francia nyelvű beszélgetések 11. lecke 23

7. szám
Kardos Jánosné: Az érdek mint társadalomgazdasági, etikai jelenség 1
Turáni Attila: A vállalati belső mechanizmus időszerű kérdései 3
Csendes István: Hálózatfejlesztés - együttműködéssel 4
Mikecz István: Nívódíjat kapott a Delta 5
Hogyan érték el? 6
Kóczián Andrásné: Vendéglátóipari dolgozók a munkásmozgalomban 8
Ópéczy Endre: Egészséges bárok 9
Dr. Nemesi Konrád: Halló, Halló, Halló! 10
Dr. Hibay György: A barokk és a borok városában 15
Turós Emil: A jó magyaros tésztákról 17
Pákozdi Judit: Étterem az északi bástyában 18
Benics László: Szakmunkástanulóink Bécsben jártak 19
Berzsenyi - Turáni: Gondolatok a Vásár után 20
Dr. Gyöngyössy Istvánné: Francia nyelvű beszélgetések (12.) 23

8. szám
Sivó Tibor: Társadalmi közelségben 1
Hogyan érték el? 2
Dr. Gyökössy - Berzsenyi: Svédországi útijegyzetek II. 3
Bíró Sándor: Ételhordó vagy főzőkanál 4
Zahumenszky József: Autóközlekedés és vendéglátás 5
Dr. Kolma Imre: Néhány szó az üzleti munkarendről 6
Dr. Csizmadia László: A fogyasztói érdek és a kereskedelem 7
Piber Ferenc: Ankét az üzemi ellátásról 10
Mikula Imre: Piacpolitika 16
Turós Emil: Kulibiak 17
Dr. Soós Péter: Vállalataink életéből 18
Wossala György: Cavalieri Hilton 21
Csere Lajosné: Kedvezően alakult a fogyasztási szövetkezetek ez évi forgalma 22
Dr. Konrády Lászlóné: Irodalom és vendéglátás 23

9. szám
Dr. Koszó Károly: Személyes érdekeltség szerepe a vendéglátásban 1
Kovács Mihály: Faházak 3
Friedrich András: Jellegzetes vonások a vendéglátó vállalatok üzletpolitikájában 4
Puskás István: Rózsakert Étterem - Eszpresszó - Bisztró 5
Mányai Lóránd: Megnyílt a Hotel Marina 8
Dr. Nemesi Konrád: Restaurácja Warszawa Budapesten 10
Piber Ferenc: Helikon Taverna 15
Rudnay János: Új fagylaltszabvány 16
Turós Emil: A nyúlpaprikás 17
Makai Lajos: Termelői bor a vendéglátásban 18
Proháczik János: Tiroli ételek 19
Réder György: A vendég beszélgetéseit számláló készülék 20
Dr. Konrády Lászlóné: Irodalom és vendéglátás 21

10. szám
Sivó Tibor: "Ritmuszavar" és a realitás 1
Kap-Pizunda 3
Dr. Kolma Imre: A leltárfelelősségről 4
Kardos Jánosné: Vendéglátóipari és kereskedelmi etikai kutatás 5
Brückner István: Pokolpince 7
Dr. Nemesi Konrád: Szakmai esemény a Belvárosban 9
Sebestyén Miklós: Gyermekeknek és felnőtteknek 10
Gundel Imre: Így láttam a magyar vendéglátást 15
Turós Emil: A hagymaleves 17
Csetnegi Mihály: A dunaújvárosi Aranyhordó Vendéglőről 18
Friedrich András: Romániai tervek 19
Dr. Soós Péter: Gasztroker 22
A Magyar Szakács- és Cukrász Szövetség hírei 24

11. szám
Sivó Tibor: Szakmai "Szülői Munkaközösség"-et szakiskoláink köré 1
Új Mesterek 2
Kitüntetések 3
Benics László: Szervizkocsik bemutatója a Budapest Szállóban 6
Dr. Nemesi Konrád: Szolid vendéglő 8
Dr. Sőth László: A fogyasztók érdekvédelméről 9
Rudnay János: Ismét itt a gesztenye szezon 15
Turós Emil: A jó magyaros tésztákról 17
Sebestyén - Benics: Vásár - verseny - vendéglátás 19
Vállalataink életéből 22

12. szám
Kitüntetések 1
Dr. Langer Lajos: A pénzügyi revízióról 2
Gundel Ferenc: Harmadszor a Grazi Vásáron 4
Dr. Bíró Pál: Tervek Nyíregyházán 4
Sebestyén Miklós: Megnyílt a Deák 6
Sz. Nagy Júlia: Grand Hotel Sofia 7
Juhász Zoltán: Bemutatjuk a keszthelyi Vendéglátóipari Szakközépiskolát 8
Nagy Csuti Imre: Osztálybasorolás szépséghibával 9
Pfeifer József: Nemzetközi utazási irodák vezetői Magyarországon 10
Dr. Nemesi Konrád: Zene-Róna 15
Turós Emil: A fácán 17
Németh János: Bizalmat kérünk 18
Benics László: Megkezdődtek az elődöntők 19
Vállalataink életéből 21
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem