kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Királyi Magyar Egyetemi Nyomda |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 112 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 21 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Szervetlen vegytan és ásványtan | |
A testek halmazállapota | 7 |
A meleg hatása a testek halmazállapotára | 7 |
A fagyás és az olvadás | 7 |
A párolgás | 8 |
A forralás | 8 |
A lecsapódás | 8 |
A víz | 8 |
A víz elterjedése és körútja | 8 |
A kemény és lágy víz | 9 |
Az ásványvíz | 9 |
Az ivóvíz | 9 |
A szűrés és desztillálás | 10 |
A víz fölhasználása és jelentősége | 10 |
Az oldatok | 11 |
A kristályosítás | 12 |
A víz alkotórészei | 12 |
A levegő | 12 |
A levegő alkotórészei | 13 |
A nitrogén | 14 |
A levegő egyéb alkotórészei | 14 |
Általános kémiai ismeretek | 14 |
Fizikai és kémiai változások | 14 |
A testek csoportosítása | 14 |
Az elemek jelölése | 14 |
Az elemek felosztása | 15 |
Az összetett testek csoportosítása | 15 |
Az állandó súlyviszonyok törvénye | 15 |
Az atom és molekula | 16 |
A vegyületek kémiai jelzése | 16 |
Nem fémes elemek | |
Az oxigén | 16 |
Égés a levegőben | 17 |
A hidrogén | 19 |
A kén | 21 |
A kén vegyületei | 22 |
A kéndioxid | 22 |
A kénhidrogén | 22 |
A szulfidok | 22 |
A kénsav | 24 |
A klór | 24 |
A sósav | 25 |
A bróm, jód és fluor | 25 |
A fluorit | 26 |
Az üvegmaratás | 26 |
A foszfor | 26 |
A foszfor szerepe a természetben | 27 |
A gyufagyártás | 28 |
A nitrogén vegyületei | 29 |
A szalmiáksó | 29 |
Az ammónia | 29 |
A salétromsav | 29 |
A szén | 29 |
Kristályos szenek | 30 |
A gyémánt | 30 |
A grafit | 30 |
Alaktalan szenek | 31 |
A faszén | 31 |
A korom | 31 |
A koksz | 32 |
A csontszén | 32 |
Tüzelőszereink | 32 |
A tőzeg vagy turfa | 32 |
A barnaszén | 32 |
A kőszén | 32 |
Az antracit | 33 |
A szén égési termékei | 33 |
A széndioxid | 33 |
A szénoxid | 35 |
A szilícium és a kvarc | 35 |
A szilícium | 35 |
A kvarc | 35 |
A kvarc fajtái | 35 |
Az opál | 36 |
A fémek | |
A fémek. Fizikai tulajdonságaik | 37 |
A fémek kémiai tulajdonságai | 37 |
A fémek osztályozása | 37 |
A fémkohászat | 37 |
A könnyű fémek | 38 |
A nátrium és kálium | 38 |
A nátriumhidroxid és káliumhidroxid | 38 |
A kalcium | 39 |
A magnézium | 39 |
Az alumínium | 39 |
A sók | 39 |
A vegyületek csoportosítása | 40 |
A nátrium sói | 40 |
A konyhasó | 40 |
A csilei salétrom | 42 |
A szóda | 42 |
A szódabikarbóna | 42 |
A glaubersó | 42 |
A borax | 42 |
A kálium sói | 43 |
A kálisalétrom | 43 |
A hamuzsír | 43 |
A klórsavas kálium | 43 |
A kalcium vegyületei | 44 |
A kalcit | 44 |
Az aragonit | 46 |
Az égetett mész és az oltott mész | 47 |
A klórmész | 48 |
A gipsz | 48 |
A magnézium vegyületei | 49 |
A magnéziumoxid | 49 |
A keserűsó | 49 |
A dolomit | 49 |
A tajték | 49 |
A zsírkő | 49 |
A szerpentin | 49 |
Az alumínium vegyületei | 50 |
A timsó | 50 |
A földpát | 50 |
A csillámok | 50 |
Az amfibol és augit | 50 |
A korund | 50 |
A drágakövek | 51 |
A nehéz fémek | 51 |
A vas és vegyületei | 51 |
A vasércek | 52 |
A vas kohászata | 53 |
A vasfajták | 53 |
A zöldgálic | 55 |
A réz és vegyületei | 55 |
A rézércek | 55 |
A réz tulajdonságai és felhasználása | 56 |
A rézgálic | 56 |
Az ólom és vegyületei | 56 |
Az ón és vegyületei | 57 |
A cink és vegyületei | 57 |
A nikkel, kobalt és mangán | 58 |
A higany és vegyületei | 58 |
Nemes fémke | 58 |
Az arany | 58 |
Az ezüst és vegyületei | 60 |
A platina | 61 |
Az üveggyártás | 62 |
Az agyag és feldolgozása | 63 |
Szerves vegytan | |
A szerves vegyületekről általában | 66 |
A növények táplálkozása | 66 |
A szénhidrogének | 67 |
A metán | 68 |
Az acetilén | 69 |
A petróleum | 69 |
A szerves ásványok | 70 |
A világítógáz | 70 |
A láng és a világítás | 72 |
A kőszénkátrány termékei | 74 |
A szénhidrátok | 74 |
A cellulóz | 75 |
A robbanógyapot | 76 |
A papír | 77 |
A mézga | 77 |
A keményítő | 78 |
A cukor | 79 |
A szőlőcukor | 79 |
A nádcukor vagy répacukor | 79 |
A tejcukor | 80 |
Az alkoholok | 80 |
Az alkoholos erjedés | 80 |
Erjedés a kelő tésztában | 81 |
Az alkohol | 81 |
A szeszes italok | 82 |
A bor | 82 |
A sör | 83 |
A pálinkafélék | 83 |
Az alkohol káros hatása | 84 |
Az alkoholból előállítható fontosabb vegyületek | 84 |
A szerves savak | 84 |
Az ecetsav | 84 |
A hangyasav | 86 |
A tejsav | 86 |
A vajsav | 86 |
A sóskasav | 86 |
Az almasav | 86 |
A citromsav | 86 |
A borkősav | 86 |
A csersav | 86 |
A bőrgyártás | 86 |
A zsírok és olajok | 87 |
A zsírok és olajok összetétele | 88 |
A glicerin | 88 |
A szappan | 88 |
A gyertyagyártás | 89 |
Az illanó olajok | 90 |
A gyanták | 91 |
A kaucsuk | 91 |
Az alkaloidok | 91 |
A ciánvegyületek | 92 |
A gyapjú és selyem | 92 |
A festőanyagok | 93 |
A festés | 94 |
A fehérjék | 94 |
A táplálkozás | 95 |
A fontosabb élelmiszerek | 96 |
Az élelmiszerek konzerválása | 98 |
Földtan (Geológia) | |
A föld felületének alakulása | 99 |
A tűzhányók vagy vulkánok | 99 |
A víz hatása | 103 |
A levegő hatása | 105 |
A szerves lények alakító munkája | 105 |
A kőzetek | 106 |
A kőzetek gyakorlati alkalmazása | 107 |
A ház építése | 107 |
Az utak kövezése | 108 |
Az emlékművek, író- és csiszolóeszközök kőzetei | 108 |
A föld kéregmozgásai | 109 |
A föld története | 110 |
Őskor | 110 |
Ókor | 110 |
Középkor | 110 |
Újkor | 110 |
Legújabb kor | 111 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.