Előszó
A Vegyszerismeret első kiadását főleg drogisták számára írtam tan- és kézikönyvül. A tapasztalat azonban azt mutatta, hogy az ipar és kereskedelem dolgozóinak szélesebb körei használták a könyvet napi munkájukban. Ez indokolja a tankönyvjelleg mellőzését az új kiadásban, és a szakkönyv jelleg ki domborítását.
A második kiadást - munkatársaimmal - kézikönyvnek szántuk az ipar és kereskedelem dolgozói számára, melyben megtalálják a fontosabb vegyszerek sajátságaira, laboratóriumi előállítására és ipari gyártására, minőségi előírásaira, felhasználására, raktározására és szállítására vonatkozó főbb tudnivalókat. Figyelembe véltük a vegyszerekre vonatkozó szabványokat is, és rámutattunk a vegyszerek kezelésével kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi vonatkozásokra.
Rohamosan fejlődő vegyiparunk termékei mind szélesebb körben kerülnek felhasználásra szinte valamennyi iparágban, a vegyszerekkel való szakszerű és gazdaságos munkát lehetővé tevő ismeretek tehát az anyaggazdálkodás minden ágában fontosak. Ezért igyekeztünk a könyvet általánosan érthetővé tenni. A magyaron kívül az orosz, német, angol és francia elnevezések feltüntetése, valamint a részletes tárgymutató a külföldi irodalom használatát hivatott segíteni, és a külkereskedelem igényeit igyekszik kielégíteni, a közönséges szótárakban nem található idegen nevek tekintetében.
Az átdolgozást nagyrészt Mincsev Mihályné, Preisich Miklós és Túri Pál végezték, a könyv tartalmának kiszélesítése főleg az ő érdemük.
Bízom benne, hogy a könyvet a vegyszerek gyártásával, forgalmával és felhasználásával foglalkozó dolgozók haszonnal fogják forgatni, s e munka is hozzá fog járulni szocialista iparunk, valamint mezőgazdaságunk további fejlődéséhez.
Vissza