1.067.104

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vegyipari műveletek és irányításuk

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: KIT Képzőművészeti Kiadó és Nyomda Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 227 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal. Tankönyvi szám: 59087.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A tankönyv célja elsősorban az otthoni tanulás és az iskolai gyakorlómunka elősegítése. Az egyes tananyagrészek (fejezetek) előtt ISMÉTLŐ KÉRDÉSEK ÉS FELADATOK vannak olyan ismeretek felidézésére,... Tovább

Előszó

A tankönyv célja elsősorban az otthoni tanulás és az iskolai gyakorlómunka elősegítése. Az egyes tananyagrészek (fejezetek) előtt ISMÉTLŐ KÉRDÉSEK ÉS FELADATOK vannak olyan ismeretek felidézésére, amelyeket más tantárgyakban (pl. fizikában, kémiában, matematikában, szakmai alapismeretekben stb.) már tanultunk. Ezeknek a témáknak, fogalmaknak vagy mennyiségeknek a tudása feltétlenül szükséges az új tananyag megértéséhez és elsajátításához. Ezért, ha a kérdésekre nem tudunk válaszolni, ill. a feladatokat nem tudjuk megoldani, akkor nézzük meg régebbi tankönyveinkből, jegyzeteinkből a válaszok bővebb magyarázatát. Csak a kérdések és feladatok megoldása után kezdjünk hozzá az új tananyag feldolgozásához!
Az új anyag megtanulásánál törekedjünk az ismeretek kifejezési logikájának felismerésére, azaz a fejezetek egymásra épülésének, belső tagolásának, kiemelési rendszerének a megállapítására. A fejezetek, alfejezetek, pontok és szakaszok címei egyben a tananyag vázlatát adják, míg az új bekezdések egy-egy új gondolat megkezdését jelentik. Ha a tanulás során megfigyeljük és követjük ezt a tagolódást, könnyebben megértjük a témákat. Vissza

Tartalom

1. BEVEZETÉS 7
2. MECHANIKAI ANYAGKEZELÉSI MŰVELETEK 9
2.1. AZ APRÍTÁS 9
2.1.1. Az aprítás célja, alapfogalmak 9
2.1.2. Az aprítási módszerek megválasztása 10
2.1.3. Az aprítás elméleti energiaszükséglete és hatásfoka 12
2.1.4. A durvaaprítás 12
2.1.5. A közepes aprítás 13
2.1.6. A finomaprítás 19
2.1.7. Az aprítógépek kezelése és karbantartása 20
2.2. AZ OSZTÁLYOZÁS ÉS A FAJTÁZÁS 22
2.2.1. Alapfogalmak 22
2.2.2. Az osztályozás műveletei és eszközei 23
2.2.3. Áramlási elven működő készülékek 27
3. FOLYADÉK- ÉS GÁZTÉRBEN VÉGZETT ALAPMŰVELETEK 30
3.1. AZ ANYAGRENDSZEREK CSOPORTOSÍTÁSA ÉS JELLEMZŐI 30
3.1.1. Az alkotórészek száma szerinti csoportosítás 30
3.1.2. A komponensek megkülönböztethetősége szerinti csoportosítás 30
3.1.3. A többkomponensű homogén anyagrendszerek fő típusai 31
3.1.4. A többkomponensű anyagrendszerek szétválasztása 32
3.2. ÜLEPÍTÉS GRAVITÁCIÓS ERŐTÉRBEN 34
3.2.1. Az ülepítés elmélete 34
3.2.2. Az ülepedési sebesség meghatározása 34
3.2.3. Az ülepítés gyakorlati megvalósítása 35
3.3. A SZŰRÉS 37
3.3.1. A szűrés elmélete 37
3.3.2. Szűrőberendezések 39
3.3.3. Fontosabb szűrőközegek és szűrési segédanyagok 42
3.4. A CENTRIFUGÁLIS SZŰRÉS ÉS ÜLEPÍTÉS 43
3.4.1. A centrifugálás elmélete 43
3.4.2. A centrifugálás készülékei 44
3.5. A POR- ÉS CSEPPLEVÁLASZTÁS 48
3.5.1. A gáztisztítás fogalma és módszerei 48
3.5.2. A mechanikus gáztisztítás 49
3.5.3. A nedves gáztisztítás 53
3.5.4. A elektrosztatikus gáztisztítás 53
3.5.5. Az akusztikus gáztisztítás 54
3.6. A KEVERÉS 54
3.6.1. A keverés elmélete 54
3.6.2. A keverés készülékei 55
4. TERMIKUS HATÁSOKON ALAPULÓ MŰVELETEK 62
4.1. A BEPÁRLÁS 62
4.1.1. A bepárlás elvi alapjai 62
4.1.2. A bepárlás művelet számításai 63
4.1.3. Bepárlókészülékek 65
4.1.4. Bepárlótelepek 72
4.1.5. a bepárlókészülékek szabályozása 75
4.2. A KRISTÁLYOSÍTÁS 76
4.2.1. A kristályosítás alapfogalmai 76
4.2.2. Az olvadás és a kristályosodás 77
4.2.3. Kristályosítás oldatokból 78
4.2.4. Kristályosítóberendezések és üzemeltetésük 80
4.3. A SZÁRÍTÁS 83
4.3.1. A szárítás alapfogalmai 83
4.3.2. A nedves levegő jellemzői 84
4.3.3. A szárítás folyamata 86
4.3.4. A szárítandó anyag jellemzése 87
4.3.5. A szárítás levegő- és hőszükséglete 87
4.3.6. A száradási sebesség 88
4.3.7. a szárítás változatai 89
4.3.8. A szárítás gyakorlati megvalósítása 90
4.4. A LEPÁRLÁS 97
4.4.1. A lepárlás fogalma 97
4.4.2. A folyadékelegyek gőznyomása 97
4.4.3. Az egyensúlyi diagramok 100
4.4.4. A lepárlás folyamata 104
4.4.5. A lepárlás módszerei 107
4.4.6. Lepárlókészülékek 117
4.4.7. A lepárlási művelet végrehajtása 125
5. ANYAGÁTADÁSSAL JÁRÓ ALAPMŰVELETEK 128
5.1. AZ ABSZORPCIÓ 128
5.1.1. A folyadék-gáz rendszerek határfelületi változásai 128
5.1.2. Az abszorpció folyamata 130
5.1.3. Abszorberek 132
5.1.4. Mechanikus abszorberek 135
5.1.5. Az abszorpciós művelet végrehajtása 135
5.1.6. Abszorpciós számítások 138
5.2. AZ ADSZORPCIÓ 142
5.2.1. Az adszorpció alapfogalmai 142
5.2.2. Az adszorpció folyamata 142
5.2.3. Adszorbensek 144
5.2.4. Az adszorpciós művelet 144
5.2.5. Adszorberek 146
5.3. AZ EXTRAKCIÓ 148
5.3.1. Az extrakciós művelet fogalma és fajtái 148
5.3.2. A szilárd-folyadék extrakció alapfogalmai 148
5.3.3. Szilárd-folyadék extraktorok 150
5.3.4. A folyadék-folyadék extrakció 153
5.3.5. Az extrakciós művelet végrehajtása 156
5.3.6. Az extrakciós művelet számításai és grafikus analízise 159
6. AZ IRÁNYÍTÁSTECHNIKA ALAPISMERETEI 164
6.1. AZ IRÁNYÍTÁS ALAPFOGALMAI 164
6.1.1. Az irányítás fogalma és részműveletei 164
6.1.2. Az irányítási rendszer felépítése 165
6.2. AZ IRÁNYÍTÁS FELOSZTÁSA ÉS JELKÉPES ÁBRÁZOLÁSA 167
6.2.1. Az irányítás felosztása 167
6.2.2. Az irányítási rendszer jelképes ábrázolása 168
6.3. AZ IRÁNYÍTÁSI FOLYAMAT JELLEMZÉSE 169
6.3.1. Az irányítási tag 169
6.3.2. Az irányítási tag matematikai jellemzése 171
6.3.3. A tagok fontosabb típusai és jellemzésük 173
6.4. AZ IRÁNYÍTÁSTECHNIKÁBAN HASZNÁLT SEGÉDENERGIÁK ÉS ALKALMAZÁSUK 176
6.5. VEZÉRLÉSTECNIKA 178
6.5.1. A vezérlési vonal 178
6.5.2. A vezérlés fajtái 180
6.5.3. Mechanikus vezérlések 180
6.5.4. A programvezérlés elvi alapjai 183
6.5.5. Peumatikus vezérlések 183
6.5.6. Villamos vezérlések 188
6.5.7. A PLC-technika alapelve 190
6.6. SZABÁLYOZÁSTECHNIKA 191
6.6.1. A szabályozási kör 191
6.6.2. A szabályozott szakaszok 195
6.6.3. A szabályozók típusi és zavarelhárításuk 196
6.6.4. A szabályozók legfontosabb szerkezeti elemei és egységei 200
7. VEGYIPARI IRÁNYÍTÁSTECHNIKA 202
7.1. FONTOSABB ÜZEMI PARAMÉTEREK SZABÁLYOZÁSA 202
7.1.1. Alapfogalmak 202
7.1.2. Zavarkompenzációs és kaszkádszabályozás 203
7.1.3. Mennyiségszabályozások 205
7.1.4. Arányszabályozások 207
7.1.5. Hőmérséklet-szabályozások 208
7.1.6. Összetett szabályozások 210
7.2. VEGYIPARI MŰVELETEK ÉS FOLYAMATOK SZABÁLYOZÁSA 211
7.2.1. Mechanikai jellegű műveletek szabályozása 211
7.2.2. A bepárlás szabályozása 212
7.2.3. A lepárlás szabályozása 213
7.2.4. A szorpciós műveletek szabályozása 215
7.2.5. Egyéb szabályozási megoldások 217
8. MŰVELETI ALAPTÖRVÉNYEK 220
8.1. A VEGYIPARI ALAPEGYENLETEK ÁLTALÁNOS MEGFOGALMAZÁSA ÉS MEGOLDÁSUK 220
8.1.1. A dimenzióanalízis 221
8.1.2. A vegyipari műveletek alapegyenletei 222
8.1.3. Az alapegyenlet megoldása a dimenzióanalízis alkalmazásával 223
8.2. A HASONLÓSÁGELMÉLET 224
8.2.1. A hasonlóság fogalma és megállapítása 224
8.2.2. Az áramlástani hasonlóság 224
8.2.3. A vegyipari műveletek hasonlósága 225
8.3. A PI-MÓDSZER 225
IRODALOM 227
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem