1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vegyipari környezetvédelmi alapismeretek

Kézirat

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Vegyipari Dolgozók Szakszervezete
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 153 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. Kézirat.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Korunkban az emberiség legaktuálisabb problémáinak egyike az emberi környezet védelme. A világ mai kemizáltsági szintjén, amikor az iparban, a mezőgazdaságban és a háztartásokban oly mértékben... Tovább

Előszó

Korunkban az emberiség legaktuálisabb problémáinak egyike az emberi környezet védelme. A világ mai kemizáltsági szintjén, amikor az iparban, a mezőgazdaságban és a háztartásokban oly mértékben megnövekedett a felhasznált vegyianyagok félesége és mennyisége, hogy azt a természet "megemészteni" már nem képes, az emberiség közvetlen érdeke a természet - mindenekelőtt a levegő, a víz és a talajvédelme.
Az ember, mint társadalmi lény létfenntartásáért vívott harcában céljainak eléréséért egyre gyorsuló ütemben, s tartalmában is változó módon sajátítja el, alakítja át és fogyasztja el a természet javait, miközben átalakítja, szolgálatba állítja magát a természet is. Az emberi környezet védelme az egész társadalom érdeke és feladata. A környezetvédelem hazánkban is minden műszaki és gazdasági szakembertől, de minden állampolgártól tudatos, tervszerű munkát követel, amelynek be kell illeszkednie napi termelési, gazdálkodási, sőt életvitelünkkel kapcsolatos tevékenységünkbe.
A környezetvédelem első és igen fontos feladatai az iparban, különösen a vegyiparban jelentkeznek. Olyan zártrendszerű technológiai eljárásokat kell kidolgozni, hogy a felhasznált és az előállított vegyianyagok sem a mikrokörnyezetre, sem a levegő és a vízszennyezésével távolabbi helyekre eljutva ne bontsák meg szép természetünk éltető egyensúlyát. Vissza

Tartalom

1. Szennyvíztisztítás 5
1.1. Bevezetés 5
1.2. Vegyipari szennyvizek jellemzése 6
1.2.1. Keletkezés helye és gyakorisága 6
1.2.2. Szennyezőanyag tartalom 7
1.2.3. Elhelyezés lehetősége 8
1.3. Vegyipari szennyvizek tisztítása 9
1.3.1. Szennyvíztisztítás technológiák szabályozása 9
1.3.1.1, Elsődleges tisztit ás 9
1.3.1.2, Másodlagos tisztit ás 9
1.3.1.3, Harmadlagos tisztítás 9
1.3. 2. A vegyipari szennyvizek tisztítására alkalmazott technológiák 9
1.3.2.1. Helyi szennyvíztisztítási eljárások 9
1.3.2.2. Egyesített szennyvizek tisztítása 10
1.3.2.2.1. Mechanikai tisztítás 10
1.3.2.2.2. Vízzel nem elegyedő oldószerek elválasztása 10
1.3.2.2.3. Semlegesítés 12
1.3.2.2.4. Ülepítés 14
1.3.2.2.5. Iszapvíztelenítés 17
1.3.2.2.6. Kiegyenlítés 18
1.3.2.2.7. Biológiai szennyvíztisztítás 19
1.4. Vegyipari szennyvizekben előforduló szennyezőanyagok 23
1.4.1. Dikromátos oxigénfogyasztás 24
1.4.2. Olajok-zsírok (szerves oldószer extrakt) 26
1.4.3. pH 27
1.4.4. Összes só és nátrium 29
1.4.5. Fenolok 31
1.4.6. Összes lebegő anyag, ill. közcsatornánál összes ülepedő anyag 34
1.4.7. Kátrány 35
1.4.8. Ammónia-ammónium ion 37
1.4.9. Összes vas 38
1.4.10. Összes mangán 40
1.4.11. Anionaktiv detergens (ANA) 41
1.4.12. Szulfidok 42
1.4.13. Szabad klór 43
1.4.14. Fluoridok 44
1.4.15. Összes foszfor 45
1.4.16. Nitrát 46
1.4.17. Könnyen felszabaduló (ionos) cianid és összes cianid (ionos és komplex cianid összege) 48
1.4.18. Nehézfémek 51
1.4.19. Szulfát 58
1.4.20. Vízzel nem elegyedő oldószerek 59
1.5. Vízügyi rendeletek 60
1.6. Felhasznált irodalom 61
2. Levegőtisztaság-védelem 63
2.1. Általános ismeretek 63
2.1.1. A légkör összetétele 63
2.1.2. A levegőszennyeződés forrásai 64
2.1.3. A levegőszennyeződés hatásai 67
2.1.4. Az imisszió mérése 68
2.1.5. Az emisszió mérése 69
2.2. A levegőszennyeződés csökkentésének módszerei 72
2.2.1. Technológiai tervezés, technológiai fegyelem 72
2.2.2. A szennyezett levegő tisztítása 72
2.2.2.1. Porleválasztás 73
2.2.2.2. A gáz és gőz alakú szennyeződések eltávolítása 77
2.3. A leggyakrabban előforduló szennyezőanyagok 82
2.3.1. Ammónia 82
2.3.2. Fluor, fluorhidrogén 83
2.3.3. Kéndioxid 85
2.3.4. Klór 87
2.3.5. Nitrogénoxidok 88
2.3.6. Szénmonoxid 90
2.3.7. Szilárd anyagok 91
2.3.8. Oldószerek 93
2.3.9. Kénhidrogén 94
2.4. Levegőtisztaság-védelmi rendeletek 95
2.5. Felhasznált irodalom 99
2.6. Mellékletek 100
3. Hulladékkezelés 107
3.1. Bevezetés 107
3.2. Vegyipari hulladékok csoportosítása 108
3.3. Hulladékok elégetéssel történő megsemmisítése 114
3.3.1. Az elégetés mechanizmusa 115
3.3.2. Hulladékégető berendezések 116
3.3.3. Különféle tipusu vegyipari hulladékok megsemmisítése H8
3.3.3.1. Oldószerek 119
3.3.3.2. Oldatok (szennyvizek) 122
3.3.3.3. Gyanták és organikus iszapok 123
3.3.3.4. Anorganikus iszapok l27
3.3.3.5. Összetett vegyipari hulladékok 130
3.3.3.6. Különleges hulladékanyagok 133
3.4. Ipari szennyoldatok és szuszpenziók mély talajrétegekbe való injektálása 134
3.5. Környezetkímélő technológiák 135
4. A környezetvédelem általános kérdései 137
5. A környezetvédelem kapcsolata a társterületekkel 141
5.1. Munkavédelem 141
5.1.1. Levegő szennyezettség 141
5.1.2. Zaj szennyezettség, vibráció 142
5.1.2.1. A zaj hatása a szervezetre 143
5.1.2.2. Vibráció hatása a szervezetre 144
5. 2. Természetvédelem 145
5.3. Tűzvédelem 146
5.4. Toxikológia 148
5.5. Felhasznált irodalom 152
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Vegyipari környezetvédelmi alapismeretek Vegyipari környezetvédelmi alapismeretek Vegyipari környezetvédelmi alapismeretek

A borító foltos. A gerinc töredezett és kopott.

Állapot:
3.480 ,-Ft
17 pont kapható
Kosárba