1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vegyipari gyártási és szolgáltató folyamatok szervezése

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 386 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Gyártási folyamatok szervezése11
Bevezetés13
A vegyipari termelési folyamatok gazdaságosságát befolyásoló tényezők17
A vegyipari termelési folyamatok nyersanyag- és energia kihasználása18
A nyersanyagkihasználás mértékét jellemző mutatószámok18
A nyersanyag kihasználását befolyásoló tényezők20
A nyersanyag tulajdonságai és a nyersanyag kihasználás20
A technológiai tényezők és a nyersanyag felhasználás23
A technológiai folyamat hatásfokának csökkenése és a nyersanyagfelhasználás33
A nyersanyag felhasználást befolyásoló egyéb tényezők37
Anyagmérleg és anyagforgalmi diagram37
Néhány szó a vegyipari termelési folyamatok energia felhasználásáról 38
A vegyipari termelőberendezések kihasználását befolyásoló tényezők40
A vegyipari termelőberendezések időbeni kihasználtságát befolyásoló tényezők és azok meghatározása40
Várakozási idők a technológia szerinti gyártási rendszerben41
A vegyipari termelőberendezések teljesítményét befolyásoló tényezők43
A készülékteljesítmény meghatározásával kapcsolatos problémák44
Kapcsolódó folyamatok sebességének hatása a készülékteljesítményre45
A készülékteljesítményt befolyásoló egyéb tényezők47
A vegyipari termelési folyamatok üzemi szintű mérése és megfigyelése49
A vizsgálandó termelési folyamat kellő mélységű, részletes megismerése50
A termelési folyamat kétoldalú megfigyelésének megtervezése53
A megfigyelendő paraméterek kiválasztása a korábbi időszakok termelési adatainak előzetes elemzése alapján53
A nyersanyagfelhasználással kapcsolatban megfigyelendő paraméterek kiválasztása54
Az energiafelhasználással kapcsolatban megfigyelendő paraméterek kiválasztása56
A termelőberendezések kihasználásával kapcsolatban megfigyelendő paraméterek kiválasztása59
A közvetlen emberi munkával kapcsolatban megfigyelendő paraméterek kiválasztása64
A megfigyelőlapok megtervezése66
A termelési folyamat kétoldalú megfigyelésének megszervezése69
A kétoldalú megfigyelés végrehajtása és a megfigyelt adatok feldolgozása70
Néhány szempont a kétoldalú megfigyelés adatainak elemzéséhez72
Az anyagmérleg elemzésének főbb szempontjai72
A legszűkebb termelési keresztmetszettel kapcsolatban megfigyelt adatok elemzése77
Néhány szempont a munkafolyamatra vonatkozó adatok elemzéséhez79
A javaslatok elkészítése80
Vegyipari termelési folyamatok optimális technológiai paramétereinek meghatározása81
A termelési folyamat jövedelmezősége és a technológiai folyamat kapcsolata 81
Nyereségküszöb diagramok82
A termelési költségek változása a nyereségküszöb diagramban85
Az alap- és segédanyag költségek változásának megállapítása86
Az energiaköltségek változásának megállapítása88
Az amortizációs költségek változásának megállapítása89
A munkabér költségek változásának megállapítása92
Az egyéb üzemi költségek változásának megállapítása92
A termelési költségek elemzésének összefoglalása93
Az optimalizálás alapmódszerei93
Az optimalizálás grafikus módszere95
Az optimalizálás analítikus módszere95
Az üzemi mérések eredményeit legjobban megközelítő függvény típusok95
A legjobb közelítést adó függvénytípus kiválasztása96
A technológiai görbe regressziós megközelítése97
Az optimális technológiai paraméterek meghatározása101
A legszűkebb termelési keresztmetszet optimális technológiai idejének meghatározása102
A maximális teljesítményhez tartozó technológiai idő megállapítása102
A maximális nyereséghez tartozó technológiai idő megállapítása106
A kapcsolódó keresztmetszetek optimális technológiai idejének megállapítása109
A maximális teljesítményhez tartozó technológiai idő megállapítása110
A maximális jövedelmezőséghez tartozó technológiai idő megállapítása112
azonos alapfeltételek esetén113
eltérő alapfeltételek esetén116
Vegyipari termelési folyamatok szervezésének gyakorlata egy növényvédőszer üzem példáján118
A szervezést megelőző időszak termelési adatainak elemzése, az üzemi mérések eredményei120
Szervezési javaslatok a Zeazin üzem termelésének növelésére124
A Zeaszin üzem szervezésének első variációja124
A Zeaszin üzem szervezésének második variációja125
A Zeaszin üzem szervezésének harmadik variációja129
A Zeaszin üzem szervezésének negyedik variációja132
Összefoglalás133
Irodalom133
Szolgáltató folyamatok szervezése137
Bevezetés139
Üzemfenntartás és TMK szervezése vegyiparban143
A vegyipari üzemfenntartás jellegzetes vonásai, feladatköre, munkaterülete, a tevékenység elhanyagolásának következményei143
A vegyipari üzemfenntartás néhány jellegzetes vonása, fontossága143
Az üzemfenntartás feladatai és munkaterülete144
Karbantartási munkák gazdasági jelentősége és fontossága a vegyiparban145
Az üzemfenntartás szervezeti felépítése és helye a vállalat szervezetében146
Az üzemfenntartás szervezeti kialakításánál figyelembe veendő általános szervezési szempontok146
Centralizált felépítésű üzemfenntartás148
Decentralizált felépítésű üzemfenntartás151
Vegyes szervezeti felépítésű üzemfenntartási rendszer153
TMK rendszerű karbantartás szervezése155
A TMK alapelvei155
A vállalati TMK részleg (osztály, csoport) tevékenységének kialakítása158
TMK rendszere és módszerei161
Folyó karbantartás és felügyelet162
Berendezések felülvizsgálata163
Javítások fajtái166
Kisjavítások166
Közepes javítások167
Fő- vagy nagyjavítások168
Váratlan meghibásodások elhárítása169
Egyes újabb javítás-szervezési módszerek169
Karbantartási ciklusidők meghatározásának, ill. kialakításának módszerei171
A karbantartási ciklusidők meghatározásának megfigyeléses (statisztikai) módszere171
Karbantartási ciklusidők vizsgálati módszerrel történő megállapítása178
Standard javítási ciklusidők182
Szabvány szerinti ciklusidők183
TMK utasítások összeállításának módszere, az utasítások gyakorlati felhasználása183
A TMK utasítás tartalma183
Karbantartási munkák tervezése, programozása186
Távlati tervek készítése186
Éves karbantartási terv készítése187
Havi (negyedéves) TMK tervek és karbantartási programok összeállítása187
Havi karbantartási program készítése191
A havi karbantartási program teljesítésének értékelése196
Hálódiagram alkalmazása a karbantartási (nagyjavítási) munkák programozásánál198
Az üzemfenntartás munkájának hatékonyságát elősegítő egyéb szervezési tevékenység200
Az üzemfenntartás munkafeladatainak végrehajtásához szükséges létszámigény meghatározása200
Karbantartó csoportok (brigádok) munkájának szervezése, különös tekintettel a szakosított brigádok kialakítására vonatkozóan213
Karbantartási munkák anyagszükségletének biztosítása216
Készletanyagok körének meghatározása216
Éves anyagi, műszaki-ellátási terv készítése217
Karbantartási anyagszükséglet negyedévenkénti felmérése218
Karbantartási anyagokkal kapcsolatos készletgazdálkodás, készletnormák kidolgozása219
Tartalékalkatrészek, tartalékgépek és tipizálásuk szerepe a karbantartási munkáknál222
Karbantartási ráfordítások bizonylatolása, beilleszkedése a vállalat bizonylati rendszerébe, felhasználásuk az üzemfenntartás munkájának elemzésénél225
Anyagráfordítások bizonylatolása226
Munkaidőráfordítások bizonylatolása228
Karbantartási ráfordítások számlázása a munkát igénybe vevő üzemek részére232
Néhány megoldásra váró általános szervezési kérdés az üzemfenntartás munkaterületén234
Anyagmozgatási tevékenység szervezése 237
Anyagmozgatási tevékenység jellemzése és jelentősége
Vegyipari anyagmozgatás egyéb iparágaktól eltérő vonásai237
Az anyagmozgatási tevékenység célszerű kialakításának alapvető szempontjai238
Az anyagmozgatás szervezési vizsgálatának lebonyolítási folyamatai a helyzetvizsgálattól a szervezési javaslatok összeállításáig241
Helyzetvizsgálat, helyzetfeltárás. A helyzetvizsgálattal kapcsolatos munkafolyamatok242
A vizsgálandó munkaterület termékmennyiségének, termékösszetételének és anyagszükségletének meghatározása243
A termelési folyamatok megismerése az anyagmozgatási módszerek és folyamatok kialakításához244
A szervezés munkaterületének, tényezőinek és céljának meghatározása244
Az anyagmozgatás szervezési, fejlesztési tevékenységhez szükséges kiinduló információs adatok összeállítása246
Az anyagmozgatási tevékenység elemzését előkészítő munkák248
Elemzési tevékenység267
Szervezési javaslat összeállítása280
Az anyagmozgatás rendszerének, ill. berendezéseinek megválasztása281
Az anyagmozgatási módszer megválasztásának néhány alaptényezője281
Anyagmozgatási tevékenység rendszereinek és eszközeinek kiválasztása, meghatározása284
Az anyagmozgatás gépesítésének, a berendezések megválasztásának alapelvei, a megválasztást befolyásoló tényezők284
Az anyagmozgatási tevékenység egyes főbb munkaterületeinek szervezése289
Ömlesztett anyagok mozgatása291
Ömlesztett anyagok vagonból történő ki- és berakása291
Ömlesztett anyagok egyéb rakodó és anyagmozgató berendezései293
Pneumatikus szállítás297
Ömlesztett anyagok szállítótartályos mozgatása298
Darabáru szállítása, mozgatása300
Rakodólapos anyagmozgatás szervezése303
A rakodólapos anyagmozgatás előnyei, a rakodólap megválasztását befolyásoló tényezők303
Rakodólaptípusok és rakodólap-mozgató berendezések307
Rakodólapos rakományok szállító és mozgató eszközei309
A rakodólapos rakományok mozgató-, ill. szállítóeszközeinek megválasztásánál figyelembe veendő tényezők312
Targoncaszükséglet meghatározásával kapcsolatos számítások317
Folyadékok, félfolyékony anyagok mozgatása321
Gáznemű anyagok mozgatása325
Anyagmozgatási szervezet kialakítása326
Raktározási és raktárgazdálkodási tevékenység szervezése329
Vállalati raktározási és raktárgazdálkodási feladatok329
Raktározási, raktárgazdálkodási tevékenység szervezésénél figyelembe veendő fontosabb tényezők332
Raktárak létesítésével, korszerűsítésével és üzemeltetésével kapcsolatos szervezési tevékenység337
Raktártelepítési hely megválasztása. A telepítési hely megválasztásának szempontjai338
Raktárak építészeti kialakítását és tervezését befolyásoló tényezők341
Egy- és többszintű raktárak előnyös és hátrányos tényezőinek figyelembevétele342
A raktárfödém teherbíróképességének, a tárolótér, valamint a tárolt áru magasságának összehangolása344
A raktárlétesítésnél figyelembe veendő egyéb tényezők345
Raktári külső- és belső anyagmozgatás csatlakozópontjainak kialakítása348
Terep-, ill. rakodószinten kialakított raktárak351
Raktári áruelrendezés kialakításának szervezése352
A tárolt áruk elrendezésének gyakorlati szempontjai353
Tárolási rendszerek, áruhalmazok és a raktári folyosók kialakítása353
Rakodólapos tárolási módszer kialakítása356
Rakodólapos tárolási módszerek területigényének meghatározása362
Raktárak hasznos területszükségletének és kapacitásának meghatározása364
Raktári tárolóberendezések kiválasztása369
A raktár tárolóberendezéseinek megválasztását befolyásoló tényezők369
Tárolóállványok kialakítása374
Szekrények375
Helyhez kötött tárolóberendezések nélküli raktározás376
Raktári belső anyagmozgatás kialakítása376
Raktári anyagmozgató berendezések megválasztásánál figyelembe veendő tényezők377
Anyagmozgatással és tárolással összefüggő csomagolási tevékenység szervezése378
A csomagolási tevékenység feladata379
A csomagolás által elérendő célok379
Csomagolóanyagok- és eszközök. A csomagolás főbb alapformái380
Csomagolással szemben támasztott követelmények, tárolás és szállítás szempontjából381
Irodalom384
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem