1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vegyipari géptan II.

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 255 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-10-4419-X
Megjegyzés: 4. kiadás. 266 fekete-fehér ábrával illusztrált. Tankönyvi szám: 38 121/II.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

1. KÖZVETLEN ÉS KÖZVETETT HŰTÉS
Hűtésen hőelvonást értünk, tehát hűtéskor az a célunk, hogy egy általunk kiválasztott térben levő anyagtól hőt vonunk el, igy ebben a térben... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

1. KÖZVETLEN ÉS KÖZVETETT HŰTÉS
Hűtésen hőelvonást értünk, tehát hűtéskor az a célunk, hogy egy általunk kiválasztott térben levő anyagtól hőt vonunk el, igy ebben a térben nél kisebb hőmérsékletet biztosítsunk. Ezt két módon valósíthatjuk meg.
Közvetlen hűtés. Közvetlen hűtésről akkor beszélünk, ha egy rendelkezésünkre álló kis hőmérsékletű hűtőközeggel, például jéggel vonjuk el a hőt úgy, hogy a jeget közvetlenül a hűtendő közeghez adjuk.
Természetesen, ezzel a hűtési móddal a jég olvadáspontjánál kisebb hőmérsékletet nem tudunk elérni, emellett a hűtendő közeg vízzel szennyeződik. Nyilvánvaló, hogy ezzel a lehetőséggel csak akkor tudunk élni, ha a vízzel történő szenynyeződés nem káros. Közvetett hűtés.
Közvetett hűtést akkor végzünk, ha hűtendő közeget a hűtőközeggel egy falon keresztül érintkeztetjük, a két szóban forgó közeg között átbocsátásos hőcsere játszódik le.
A hűtőközeg eredete szerint beszélhetünk természetes és gépi hűtésről. Természetes hűtőközegnek tekinthetjük a légköri levegőt, a természetes vizet. Ezeknél az okoz nehézséget, hogy hőmérsékletük sokszor nagyobb, mint a hűtéssel elérendő hőmérséklet.
Gépi hűtésről akkor beszélünk, ha a hűtést valamilyen mesterségesen lehűtött hűtőközeggel végezzük. Végső fokon az elvont hőt ekkor is valamilyen könnyen előteremthető, természetes hűtőközegnek kell átadni. Miután a természetes hűtőközeg hőmérséklete nagyobb, mint annak a térnek a hőmérséklete, melyből a hőt el kell vonni, a feladat csak úgy oldható meg, ha választunk egy olyan anyagot, melyet lehűtve a hűtendő térbe vezetünk és az ott hőt von el. Hőelvonás után a közeg hőmérsékletét a rendelkezésre álló természetes hűtőközeg hőmérséklete fölé kell növelni, hogy a hűtendő térből elvont hőt a természetes hűtőközegnek átadhassuk. A továbbiakban azt a közeget tekintjük hűtőközegnek, amely közvetít a hűtendő tér és a természetes hűtőközeg között. Megállapítottuk tehát, hogy a hűtőközegnek a hőmérsékletét a hőelvonás biztosítása végett változtatni kell. Ez a változtatás természetesen csak energiafelhasználással lehetséges. A folyamatos hőelvonást biztosító és ehhez energiát felhasználó berendezéseket hűtőgépeknek nevezzük.
A hűtőgépeknek két, egymástól a működésben alapvetően eltérő változata fejlődött ki: a kompresszoros és az abszorpciós hűtőgép. Vissza

Tartalom

I. Hűtőgépek 5
II. Hőközlő berendezések 25
III. Kristályosító berendezések 83
IV. Szárítók 93
V. Vegyfolyamatok készülékei 115
VI. Az extrakció berendezései 131
VII. Keverők 151
VIII. Szállítóberendezések 173
IX. Tárolóberendezések 233

Nemes Sándor

Nemes Sándor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Nemes Sándor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem