Előszó
Ezen két jegyzet a kalorikus műveleteket és a diffúziós műveletek egy részét tartalmazza. Az ezt megelőző kötet a Vegyipari gépek 1.1 a hidromechanikai műveletekkel, míg az ez után következő II. 2 kötet a további diffúziós műveletekkel foglalkozik. Az itt tárgyalt anyag két kötetre tagozódását terjedelmén kívül az indokolja, hogy a Vegyipari gépek I. c. tárgyat a Vegyipari Gépész szak minden ágazata együtt hallgatja, míg a Vegyipari Gépek II. c. tárgyat csak a Vegyipari gépész ágazat.
Mivel az egyes műveleteket külön-külön bevezetőkben méltatni fogjuk, itt most csupán a minden művelet tárgyalását érintő néhány problémával foglalkozunk.
Elsőként a jegyzet célját szeretnénk megjelölni. Elsőrendű feladatunknak a témakörrel kapcsolatban azt tekintettük, hogy a hallgatók részére a tárgyalt műveletek elméleti alapjait korszerűen, tehát minél tisztábban adjuk meg. Éppen ezért a jegyzet nem tervezési kézikönyv. Ezt a korlátozott terjedelem amúgy sem tette volna lehetővé, azonkívül pedig túl sok empirikus összefüggés zavarta volna a folyamatok lényeges momentumainak felismerését. A viszonylag kevés számpélda részben a már említett korlátozott terjedelemre vezethető vissza, részben pedig arra, hogy folyamatban van a jegyzethez tartozó példatár elkészítése.
Mivel ez az anyag a Folyadékok mechanikája, a Műszaki hőtan, a Fizikai kémia c. tárgyak és a Vegyipari gépek hidromechanikai műveletei után kerül előadásra, a tárgyalás folyamán messzemenően építettünk az ott tanultakra. Természetesen bizonyos mértékű túlfedés nemcsak elkerülhetetlen, de kívánatos is volt.
A diplomatervezési munkák, vagy a későbbi gyakorlat folyamán felmerülő problémák megoldása érdekében a fejezetek végén megadtuk a területet részletesen tárgyaló könyvek közül azokat, amelyek amellett, hogy korszerűek, még könnyen hozzáférhetőek is. (A tanszék könyvtárában megtalálhatók.)
A következőkben néhány szót szeretnénk szólni a jegyzetben előforduló mértékrendszerekről és jelölésekről.
A természettudományokban többféle mértékrendszert használnak a jelenségek szabatos leírására és a számítások elvégzésekor. Az egyes tudományágak kialakulásuk különböző szakaszában más és más mértékrendszert részesítettek előnyben.
Vissza