1.060.457

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vegyipari berendezések tisztításának és karbantartásának vizsgakönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Népszava Lap- és Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 77 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-321-836-5
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A vegyipari berendezések felújítása, karbantartása gondos előkészítést és jó szervezést igényel. A biztonságtechnikai szabályozás időszerűsége az elmúlt két évtized folyamán sem csökkent Különösen... Tovább

Előszó

A vegyipari berendezések felújítása, karbantartása gondos előkészítést és jó szervezést igényel. A biztonságtechnikai szabályozás időszerűsége az elmúlt két évtized folyamán sem csökkent Különösen vonatkozik ez a működő üzemek berendezéseiben végzett munkák során bekövetkezett eseményekre.
A gyártó és kiszolgáló berendezések karbantartását meg kell előznie a tisztításnak. A kettő közvetlenül összefüggő művelet, nem véletlen tehát, hogy a tisztítással a karbantartáson belül foglalkozunk, annak ellenére, hogy egyes berendezések tisztítása a technológiától függetlenül is indokolt lehet.
A vegyipari berendezésekben végzett tisztítás és karbantartás - bár fokozott figyelmet érdemel - nem vonatkoztatható a karbantartástól általánosságban, mivel ezeket a munkákat többségében működő vagy részben működő üzemekben végzik.
A karbantartási tevékenység nem vonatkoztatható el a vállalatok termeléssel összefüggő egyéb munkájától sem, mivel annak szerves része. Így a karbantartási feladatokkal és azok biztonságával kapcsolatban a termeléssel összefüggésben kell intézkedni. Ennek érdekében két fő szempontot kell érvényesíteni: a gazdaságosságot és a hatékonyságot. A gazdaságosság számszerűen tervezhető, megvalósítása pedig minél kevesebb eszköz és munkaerő felhasználását feltételezi. A gazdaságos és hatékony termelés a termelőeszközök folyamatos, üzembiztos állagának biztosításával, szakszerű és jól szervezett karbantartással, valamint a szakképzett és gyakorlott dolgozók foglalkoztatásával érhető el.
A termelékenység növelésé szükségszerűen együtt jár a termelőeszközök intenzívebb kihasználásával, az állóeszközök elhasználódásának felgyorsulásával. Az üzemeltetés folyamatossága és a munkabiztonság egyaránt megköveteli az üzemzavarok, váratlan meghibásodások megelőzését. Ennek egyetlen módja a tervszerű és folyamatos karbantartás. Vissza

Tartalom

Bevezető 3
I. Általános rész 6
1.1 Alapfogalmak, meghatározások 6
1.2 Általános követelmények 9
1.2.1 Karbantartási szabályzat 9
1.2.2 Az üzemfenntartás tervezése, karbantartása 9
1.2.3 Az üzemfenntartás szervezése 10
1.2.4 Az üzemfenntartás dokumentálása 11
1.2.5 Az üzemfenntartási tevékenység fejlesztése 12
1.3 A karbantartás végrehajtására vonatkozó jogszabályok hatálya, a jelenlegi szabályozás főbb előírásai 12
1.4 Utasítások, előzetes engedélyek 14
1.4.1 Műveleti utasítás szerkezeti és tartalmi követelményei 14
1.4.2 Területre vonatkozó általános utasítás 15
1.4.3 Egyedi utasítás 16
1.4.4 Ismétlődő feladatok 16
1.4.5 Gépkezelői utasítás 17
1.4.6 Beszállással végzett munkák 17
1.4.7 Munkaengedély 18
1.4.8 A beszállással végzett munkák engedélye 19
1.4.9 Hegesztési, illetve tűzgyújtási engedély 19
1.5 A munkavégzés személyi követelményei" 20
1.6 Orvosi vizsgálat 21
1.7 Oktatás, vizsgáztatás 22
1.8 Biztonsági létszám 23
1.9 A munkavégzés tárgyi feltételei 23
1.9.1 Védőruhák, védőeszközök 23
1.9.2 Szerszámok, munkaeszközök 24
1.9.3 Segédeszközök 24
1.9.4 Tűzoltó felszerelések 24
1.9.5 Világítóeszközök 25
1.9.6 Belső zárt terek levegőjének elemzése 25
2. Működő vágy nem működő üzemben történő karbantartás munkavédelmi követelményei 27
2.1 Munkavégzési engedély kiadása, meghosszabbítása 27
2.2 Az üzem anyagmentesítése 28
2.3 A munkaterület leválasztása 28
2.4 Engedély nélkül végezhető karbantartás 30
2.5 A műveleti utasítások alkalmazásának előnyei 30
2.6 Teendők több műszakon keresztül történő munkavégzés esetén 34
2.7 A munka befejezését követő intézkedések 34
2.8 Karbantartás, tűzgyújtással járó tevékenység 36
2.9 A lánghegesztés veszélyei, a biztonságos munkavégzés követelményei 36
2.10 Az ívhegesztés veszélyei, a biztonságos munkavégzés követelményei 39
2.11 Karbantartási munka idegen vállalat részvételével 40
3. Beszállással végzett munkák és ezek biztonságtechnikai követelményei 42
3.1 Veszélyes berendezések kategóriái és jellemzői 42
3.2 Műveleti utasításban és engedélyekben meghatározott feladatok szervezése, irányítása, végrehajtása és ellenőrzése 43
3.2.1 Veszélyes berendezésbe történő beszállás előtti tennivalók 43
3.2.2 Beszállás. Belső térben történő munkavégzés 50
4. Leggyakrabban előforduló vegyi anyagok (porok, gázok, gőzök) egészségi ártalmai, éghetőségi tulajdonságai 52
4.1 Egyéni védőeszközök 53
4.2 Elsősegélynyújtás 54
4.3 A tűz elleni védekezés 55
4.3.1 Tűzoltás 55
4.3.2 Személyeket ért tűz oltása 59
Ellenőrző kérdések 60
Függelék 63
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem