1.061.471

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vegyi és mikroszkópos vizsgálatok

Szerző
Budapest
Kiadó: Novák Rudolf és Társa Tudományos Könyvkiadóvállalat és Orvosi Szakkönyvkereskedés
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 384 oldal
Sorozatcím: Orvosi Laboratóriumi Vizsgálatok
Kötetszám: 1
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Második kiadás. 24 fekete-fehér ábrával és 7 szines táblával illusztrálva. Írta: Dr. Láng Sándor egyetemi tanársegéd. Nyomtatta a Gyarmati és Bősz nyomda, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A laboratóriumi vizsgálatokat egyre nagyobb mértékben alkalmazzák mind a kórisme felállításában, mind a gyógykezelés irányításában. Ezek a vizsgálatok ma már nélkülözhetetlenek. Lehetetlen pl.... Tovább

Előszó

A laboratóriumi vizsgálatokat egyre nagyobb mértékben alkalmazzák mind a kórisme felállításában, mind a gyógykezelés irányításában. Ezek a vizsgálatok ma már nélkülözhetetlenek. Lehetetlen pl. cukorbajt kórismézni és a beteg kezelését végezni a vér és a vizelet cukortartalmának megállapítása és állandó ellenőrzése nélkül. A vér kóros változásainak felismeréséhez elengedhetetlen a vérkép vizsgálata. Fertőző betegségek felismerésére és sokszor gyógykezelésére is nélkülözhetetlenek bakteriológiai és serológiai vizsgálatok. A laboratóriumi vizsgálatok ma már kiterjednek olyan térre is, ahol azelőtt nem alkalmazták őket, pl. rosszindulatú daganatok felismerésére is használható módszerek vannak. A laboratóriumi vizsgáló módszerek nemcsak egyre nagyobb tért hódítanak, hanem egyre tökéletesebbé, megbízhatóbbá és amellett egyszerűbbé lesznek.
Korszerű, a mai követelményeknek megfelelő magyar nyelvű könyv, mely az összes laboratóriumi vizsgáló módszereket tartalmazná, nem volt. A magyar orvosi irodalom ezen hiánya annál inkább érezhető volt, mert a laboratóriumi munka egyre szélesebb körökben terjed. Célom ezen könyv összeállításánál az volt, hogy ezt a hiányt pótoljam és olyan könyvet írjak, amely minden tekintetben megfelel az igényeknek. A könyv összeállításában felhasználtam azokat a tapasztalatokat, amelyeket 17 éves laboratóriumi működésem alatt szereztem és amelyhez az alapokat megadták a Pázmány Péter Tudományegyetem élettani intézetében Farkas Géza és Beznák Aladár professzor urak, továbbá az elme- és idegkórtani klinika laboratóriumában Benedek László professzor úr vezetése alatt folytatott tanulmányaim, valamint a bécsi egyetem orvosi vegytani intézetében (ahol mint a Collegium Hungaricumösztöndíjas tagja dolgoztam) O. Fürth és H. K. Barrenscheen professzor urak irányításával folytatott munkálkodásom.
Könyvem összeállításában azt tartottam szem előtt, hogy olyan módszereket vegyek föl, amelyek megbízhatók és amellett aránylag egyszerűek; iparkodtam a számos módszer és módosítás közül a legjobban beváltakat kiválasztani. Különös tekintettel voltam a Magyarországon leginkább meghonosodott módszerekre. A leírt vizsgálati eljárások között sok van olyan, amit gyakorló orvos is el tud végezni aránylag egyszerű eszközök birtokában. A vizsgálati eljárások áttekinthető és világos leírására nagy gondot fordítottam. A módszertani szöveget sok helyen elméleti magyarázatokkal és diagnosztikus megjegyzésekkel iparkodtam élénkíteni. Remélem, hogy a könyv eléri célját: elősegíti szélesebb körben a laboratóriumi vizsgálatok végzését és célszerű kivitelét. Vissza

Tartalom

Bevezetés 5
Súlymérés 13
Térfogatos analysis. (Titrimetria) 20
Üvegeszközök tisztítása 20
Üvegeszközök térfogatának ellenőrzése 22
Normál oldatok 27
Indicatorok 30
Alkalimetria 37
Acidimetria 41
Oxidimetria 43
Jodométria 46
Csapadékos titrálás 49
Normál oldatok eltartása 50
A titrálás kivitele, számítások 51
Csapzsír 53
Üvegföldolgozás 54
Kristályosítás 55
Szűrés 56
Forralás 57
Kolorimetria 58
A mikroszkóp használata 63
A nyál vizsgálata 66
A gyomortartalom vizsgálata 68
Próbareggeli vizsgálata: mennyiség, szín, szag, nyáktartalom, emésztettség 69
Gyomornedv titrálása 71
Tejsavkimutatás 74
Erjesztők a gyomornedvben 75
Gyomornedv üledéke 76
Hányadék 78
A duodenális bélnedv vizsgálata 79
Bilirubintartalom megállapítása 80
Erjesztők a bélnedvben 80
Üledék vizsgálata 80
A bélsár vizsgálata 81
Makroszkópos bélsárvizsgálat: összeállás, consistentia, szín, szag, vegyhatás, nyák,
geny 81
Mikroszkópos bélsárvizsgálat: (nativ készítmény, Lugol-oldattal festett készítmény, ecetsavval kezelt készítmény) 83
A bélsár vegyi vizsgálata 86
Epefesték és származékainak kimutatása 86
Vér kimutatása 86
A bélsár szénhidráttartalmának meghatározása 88
Erjesztők kimutatása és meghatározása 89
A vér vizsgálata 92
Vérvétel 92
A vérzési idő megállapítása 93
Az alvadási idő megállapítása 94
A vér fajsúlya 95
A vér viscositása 96
A vér fagyáspontja 97
A vérplasma és az alakos elemek viszonylagos térfogatának meghatározása 100
A vörös vérsejtek törékenysége (resistentiája) 100
A vörös vérsejtek süllyedési sebessége 102
Vércsoportmeghatározás 103
Mennyileges (quantitativ) vérkép 105
Haemoglobinmeghatározás 105
Vérsejtszámolás 107
A festékindex kiszámítása 113
Minőleges (qualitativ) vérkép 114
Festési módszerek 116
A festett vérkép 120
Thrombocytaszámolás 129
Reticulocytaszámolás 130
A vérkép változásai egyes betegségekben 131
A vörös vérsejtek átmérőjének mérése 134
Erjesztőmeghatározások a vérben 135
Spektroszkópos vérvizsgálat 140
A vér fehérjetartalma és a vérfehérjékkel összefüggő reakciók 141
Darányi-reakció 142
Gerlóczy-reakció 143
Takata-Ara-reakció 144
Kürten-féle formalin-reakció 145
Koagulációs gyűrű vizsgálata (Weltmann) 146
A maradék nitrogén vizsgálata 147
Barrenscheen-Weltmann-reakció 147
Xanthoprotein-reakció 147
Indicanmeghatározás 148
A vér cukortartalmának vizsgálata 149
Acetontestek. Acidosis 152
A vér sótartalmának vizsgálata 153
Vizeletvizsgálat 157
A vizelet tulajdonságai 158
Mennyiség 158
Szín, festékanyagok 159
Átlátszóság 165
Szag 166
Fajsúly 167
Fagyáspont 168
Vegyhatás 168
A vizelet szárazanyagtartalma 169
Kóros vizeletalkatrészek vegyi vizsgálata 169
Fehérje 169
Szénhidrát 171
Ketontestek 180
Diazo-próba 182
Indicankimutatás 183
Orvosságok a vizeletben 183
A vizelet üledéke 185
Húgykövek vizsgálata 191
Diastase meghatározás vizeletben 192
Folyadékgyülemek, tömlők tartalmának vizsgálata 195
A liquor cerebrospinalis vizsgálata 199
Szín 199
Fehér vérsejtek számlálása 200
Fehérjetartalom meghatározása. Globulin-reakciók. Diaphanometriás eljárás 202
Cukor- és konyhasómeghatározás 204
Takata-Ara-reakció 205
Kolloid aranyoldat-reakció 205
Benzoegyanta-reakció 209
Mastix-reakció 211
Bicolorált mastix-reakció 215
Vér-liquorkorlát áteresztőképességének vizsgálata 217
Köpetvizsgálat 219
Mennyiség 219
Szín 219
Szag 219
Vegyhatás 219
Rétegződés 220
Curschmann-féle spirálisok. Charcot-Leyden-kristályok 221
Rugalmas rostok 221
Mikroszkópos vizsgálat 222
Vitaminvizsgálatok 224
A-vitamin kimutatása 224
Aneurin-meghatározás vizeletben 225
C-vitamin meghatározása testnedvekben 228
C-vitaminhiány megállapítása élő szervezetben 229
Hormonvizsgálatok 233
Terhességi reakció 233
Interferometria 236
Folliculin-meghatározás 237
Gonadotrop hormon meghatározása 239
Ondóvizsgálat 241
A májműködés vizsgálata 243
Galaktose-próba 245
Haemoklasiás krízis (Vidal) 246
Festékkiválasztási vizsgálatok 246
A veseműködés vizsgálata 248
Az összveseműködés megállapítása a vérből 248
A vér fagyáspontjának meghatározása 248
A maradék nitrogén meghatározása 248
Xanthoprotein-próba 249
Az összveseműködés megállapítása a vizeletből 249
A vizelet napi mennyisége és fajsúlya 249
Koncentrálási és higítási próba 249
Festékpróbák 251
Konyhasóterhelés 252
Alkaliterhelés 253
A két vese külön fölfogott vizeletének vizsgálata 253
Az alapanyagcsere meghatározása 256
Vegyi vizsgálatok módszerei 261
A vér víztartalmának meghatározása 261
A vér (vérsavó) fehérjementesítése 261
A vérsavó, ill. vérplasma fehérjetartalmának meghatározása 262
A vérplasma fehérjefrakcióinak meghatározása 268
Kolorimetriás fehérjefrakciómeghatározás 271
Kolorimetriás nitrogénmeghatározás 274
A maradék nitrogén meghatározás 276
Kolorimetriás maradéknitrogénmeghatározás 277
Aminosavmeghatározás 279
Ammoniameghatározás 281
Hugyanymeghatározás 283
Kreatinin- és kreatinmeghatározás 291
Húgysavmeghatározás vérben Benedict szerint 293
Húgysavmeghatározás vizeletben 295
Vércukormeghatározás 296
Tej savmeghatározás vérben 301
A vér zsírtartalmának meghatározása 303
Cholesterinmeghatározás 307
Lecithinmeghatározás 308
Acetonmeghatározás Ljungdahl szerint 309
Aceton- és béta-oxyvajsavmeghatározás 311
Alkoholmeghatározás vérben 314
Bilirubinmeghatározás 318
Szerves savak meghatározása vizeletben 322
Szerves savak meghatározása vérben 324
Szerves savak meghatározása liquorban 326
Calciummeghatározás vérben 328
Calciummeghatározás vizeletben 330
Kaliummeghatározás 331
Natriummeghatározás 333
Konyhasómeghatározás vizeletben 334
Konyhasómeghatározás kis mennyiségű anyagban 335
Foszfatmeghatározás 337
Sulfatmeghatározás 342
Statisztikai számítások alapelemei 345
Táblázatok 369
Betűrendes név- és tárgymutató 372

Dr. Láng Sándor

Dr. Láng Sándor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Láng Sándor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem