kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Nehézipari Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 444 oldal |
Sorozatcím: | Műszaki zsebkönyvek |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | A könyv fekete-fehér ábrákat, illusztrációkat tartalmaz. Tankönyvi szám: 1442. |
Bevezetés | 3 |
A zsebkönyvben egyöntetűen használt jelölések | 5 |
Cirill és görög ábécé | 6 |
Matematika | |
Műveletek | 8 |
Hatványozás és gyökvonás | 9 |
Logaritmus | 12 |
Logaritmikus számolóléc (logarléc) | 16 |
Egyenletek | 18 |
Differenciál és inegrál alapképletek | 19 |
Síkidomok területe és kerülete | 20 |
Testek köbtartalma és felülete | 20 |
Trigonometria | 23 |
Diagrammok és nomogrammok | 26 |
Grafikus integrálás | 29 |
Fizika | |
Mozgás | 32 |
Erő és munka | 33 |
Egyszerű gépek | 35 |
Folyadékok és gázok mechanikája | 36 |
Folyadékok és gázok szállítása | 38 |
Villamosság | 39 |
Hangtan | 43 |
Fénytan | 44 |
Általános kémia | |
Az anyag tulajdonságai | 48 |
Sztöchiometria | 50 |
Vegyületek és folyamatok csoportosítása | 58 |
Oldatok | 65 |
Az anyag szerkezete | 72 |
Kémiai egyensúly | 79 |
Kolloidok | 83 |
Hőtani és termodinamikai tulajdonságok | |
Alapfogalmak | 86 |
Hőtartalom (entalpia) | 92 |
Átalakulási hő | 93 |
Hőtágulás | 97 |
Hőátmenet, hőkicserélés | 99 |
Gőznyomás | 100 |
A termodinamika I. főtétele | 104 |
A termodinamika II. főtétele | 105 |
A termodinamika III. főtétele | 106 |
A termodinamikai egyensúly feltételei | 107 |
Kémiai affinitás | 108 |
Szerves és szervetlen vegyületek fizikai tulajdonságai | |
Elemek és szervetlen vegyületek tulajdonságai | 112 |
Szerves vegyületek tulajdonságai | 124 |
Kémiai és fizikai-kémiai tulajdonságok | |
Atomsúlyok | 156 |
A levegő hőtani adatai | 157 |
Gőznyomás és parciális nyomás | 160 |
Oldatok fajsúlya | 186 |
Oldhatóság | 199 |
A víz hőtani adatai | 203 |
Atomhő, fajhő | 208 |
Hőtani adatok | 214 |
Fűtőanyagok | 228 |
Oldás-, hígítás- és semlegesítési hő | 231 |
Fagyáspontcsökkentés, forráspontemelkedés | 237 |
Hőtágulás | 240 |
Hővezetés | 243 |
Viszkozitás | 245 |
Forgatóképesség | 249 |
Korrózió | 250 |
Elektrokémia | |
Elektrokémiai alapfogalmak | 251 |
Az elektrokémia ipari alkalmazása | 268 |
A legfontosabb vegyipari műveletei | |
Hidrodinamikai műveletek | 285 |
A hidrodinamika elemei | 285 |
Szűrés | 295 |
Centrifugálás | 298 |
Kalorikus műveletek | 302 |
A hőkezelés alapjai | 302 |
Bepárlás | 320 |
Kristályosítás | 331 |
Diffúziós műveletek | 335 |
Szárítás | 335 |
Desztilláció | 340 |
Abszorpció | 357 |
Adszorpció | 362 |
A legfontosabb technológiai folyamatok | 365 |
Ipari műszerezés, mérés, automatizálás | |
Mérési módszerek, mérések pontossága. Műszerek osztályozása | 372 |
Súly és erő mérése | 373 |
Hosszmérés | 373 |
Fajsúlymérés | 373 |
Nyomás és vákuum mérése | 374 |
Szintmérés | 377 |
Áramlásmérés | 378 |
Viszkozitásmérés | 382 |
Hőmérsékletmérés | 386 |
Kalorimetria | 389 |
Nedvességtartalom meghatározása | 389 |
Műszeres gázelemzés | 391 |
Polarográfia, tömegspektrográf | 394 |
Fénytani mérések | 394 |
Villamos mérések | 396 |
A pH és vezetőképesség mérése | 398 |
Műszertáblák | 399 |
Automatika | 399 |
Analitika | |
Minőségi elemzés | 403 |
Súlyszerinti elemzés | 407 |
Térfogatos elemzés | 413 |
A hidrogén-koncentráció (pH) kolometriás meghatározása | 423 |
Egészség- és balesetvédelem | |
Mérgező anyagok a vegyiparban | 424 |
Tűz- és balesetvédelmi előírások | 430 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 435 |