Előszó
A táplálkozástudományban jártas szakemberek véleménye szerint az átlagember étrendje túlságosan kevés vitamint, rostot és tápanyagot tartalmaz, ezzel szemben túlzott kalória- és szénhidrátbevitelt...
Tovább
Előszó
A táplálkozástudományban jártas szakemberek véleménye szerint az átlagember étrendje túlságosan kevés vitamint, rostot és tápanyagot tartalmaz, ezzel szemben túlzott kalória- és szénhidrátbevitelt biztosít. Az elmúlt néhány évtized döntő változásokat hozott az életvitelben és a munkavégzés tempójában, étkezési szokásainkban azonban nem tapasztalható ennek megfelelő módosulás. Durva becslések szerint ma már az ipari országokban az emberek 80%-a ülő foglalkozást folytat, mégis úgy étkezik, mintha őseihez hasonlóan nehéz fizikai munkát végezne. Vagyis általában a szükséges tápenergia több mint háromszorosát vesszük magunkhoz, ezen belül pedig - a korábbi idők szokásainak megfelelően - főként húsféléket. Érdekességként említjük meg, hogy az évenkénti egy főre jutó húsfogyasztás Németországban eléri a 90 kilogrammot. Sokak számára még mindig elképzelhetetlen a húsmentes táplálkozás; a megszokott napi szelet hús nélkül hiányérzetük van az embereknek. Pedig a húsban lévő, az egészség megőrzéséhez fontos anyagok minden további nélkül más élelmiszerekkel is pótolhatók. Bármi oknál fogva választjuk is a vegetáriánus életmódot, mindenképp kiegyensúlyozott étrendet kell biztosítanunk. Ahhoz, hogy az egyes élelmiszerek tápanyagtartalmával tisztában legyünk, közelebbről is meg kell vizsgálnunk azokat. Ellentmondásnak tűnik az a tény, hogy a jóléti társadalomban élő ember, aki számára széles választékban állnak rendelkezésre a különféle élelmiszerek, nem képes a számára leghasznosabbat kiválasztani. Ennek feltehetően az az oka, hogy a bőség zavarával küszködünk; vásárolhatunk epret karácsonykor, cseresznyét húsvétkor és áfonyát novemberben. Nem kímélünk időt és pénzt, hogy kulináris élvezeteinknek egész évben hódolhassunk, egyszerűen mindent beszerzünk távoli országok piacairól. Ugyanakkor szegényebbek leszünk egy tapasztalattal. Nagyszüleinkkel ellentétben, ma már csak kevesen tudják, mikor van szezonja az egyes gyümölcsöknek, zöldségeknek - és mikor a legfinomabbak a természet eme ajándékai. Hasonló a helyzet az értékes gabonafélékkel. Sokak számára rejtély, hogyan kell elkészíteni az árpát, a tönkölyt, vagy hogyan kell a magvakat csíráztatni. Pedig épp ezek jelentik a vegetáriánus, egészséges táplálkozás fontos alkotóelemeit. Könyvünkben felsorolunk olyan terményeket is, amelyeket egyesek talán csak hallomásból ismernek, noha ezek az idősebbek körében nem számítanak újdonságnak, hiszen alig ötven évvel ezelőtt legfeljebb vasárnaponként, vagy ünnepi alkalmakkor került az asztalra hús. Megkíséreljük ezúttal megmutatni, milyen változatos és fantáziadús a vegetáriánus konyha, milyen sokszínűen készíthetők a finom zöldséglevesek, tejszínes tésztaételek, ízletes felfújtak, friss saláták, az egyes országokra jellemző főzelékfélék, valamint a mennyei desszertek Minden bizonnyal akad köztük olyan, amellyel nem vegetáriánus vendégeinket is elkápráztathatjuk.
Sok örömet kíván a főzéshez a szerző,
Isa Fuchs
Vissza