1.061.899

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A borbírálat szókincse

A borbírálat szabályai, módszerei és a borfogyasztási szokások

Szerző
Lektor
Kiskunhalas
Kiadó: Kiskunhalasi Állami Gazdaság Szőlészeti és Borászati Szakbizottsága
Kiadás helye: Kiskunhalas
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 88 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 12 cm
ISBN: 963-02-8308-5
Megjegyzés: Színes fotókkal és fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Kevés az a fogalom, amely népszerűségében, gyakoriságában megelőzi a bort az európai kultúrában. Ott találjuk a Bibliában, a görög, a római mitológiában, szépirodalomban egyaránt. Tárgya az egyházi liturgiának, s az ünnepi asztal étrendjének. Dicsérik, áldják költők, írók ősidőktől fogva, de átkozzák is az emberek, mert sajnos nem tudatosult bennünk eléggé, hogy a kultúra minden elemét kulturált módon kell használni, alkalmazni, élni vele.
Szakbizottságunknak egyik fontos hivatása, hogy a bor kerüljön helyére: legyen része táplálkozáskultúránknak. Igaz erre az élelmiszer-élvezeti cikkre is a hippokratészi bölcsesség: táplálékod legyen gyógyszered. A bor táplálék is, gyógyszer is, de mértéktelen fogyasztása - alkoholtartalma miatt - bizony méreg is lehet.

Tartalom

Előszó7
A borbírálat9
A borbíráló9
A borbírálat célja10
A borbírálat helye11
A borbíráló helyiség berendezése12
A borkóstoló pohár14
A borok előkészítése a bírálatra16
A borok feladása a borbírálatra18
A borok kitöltése a bírálónak19
A borok tulajdonságai20
A tisztaság20
A kiválás21
A bor mozgatása, a pohár körbeforgatása22
A szín23
Az illat25
A borok ízei27
Az összbenyomás32
A fejlettség33
Borhibák, borbetegségek34
A borok osztályozása37
Az évjárat39
Magyar-német szószedet a borok jellemzésére41
A borbírálat módszerei55
Hárompoharas módszer55
Rangsorolás módszere55
Pontozásos módszerek56
Borfogyasztási szokások, a kulturált borfogyasztás63
A borok tárolása64
Milyen pohárban adjuk fel a bort65
A bor feladása65
A pezsgőfogyasztás forgatókönyve67
Néhány általános érvényű szokás69
Mikor, miért és milyen bort a legkellemesebb fogyasztani?71
Mihez, milyen bor illik?73
Az öreg borász81
Kóstolópoharak82
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem