A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szakáruismeret

Élelmiszerek és vegyi áruk

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Képzőművészeti Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 535 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-337-046-9
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. CD melléklet nélkül.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az európai uniós irányelveknek, árubesorolásoknak megfelelően készült, korszerű tananyag.
- Bemutatja az élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő képzés nagy árucsoportjait: az élelmiszereket, a vegyi árukat, a kozmetikai árukat, a lakkokat-festékeket, a norinbergi árukat
- Tárgyalja az e csoportokba sorolható termékek teljes körét, kereskedelmi jelentőségét, árujellemzőit
- Útmutatást ad a leendő kereskedőknek a piacon sikeres áruválaszték összeállításához
- Ismerteti az áruk értékcsökkentését okozó és a forgalomból kizáró jellemzőket
- Hangsúlyozza a minőség- és a fogyasztóvédelem fontosságát.

Tartalom

Bevezetés21
Az élelmiszer-áruismeret alapjai23
Bevezetés az élelmiszer-áruismeretbe25
Az élelmiszerek fogalma25
az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei26
Az élelmiszereket felépítő anyagok28
A víz29
Alaptápanyagok30
Védőtápanyagok34
Adalékanyagok39
az élelmiszerek értéke és minősítése39
Az élelmiszerek jelölése40
Élelmiszer-biztonság és élelmiszerjog41
Az élelmiszer-fogyasztás jellemzői43
Élelmiszer-fogyasztás és egészség43
Korszerű élelmiszerek és táplálkozási irányzatok43
Különleges táplálkozási célú élelmiszerek48
Géntechnikai eljárásokkal előállított élelmiszerek52
A mikroorganaizmusok és jelentőségük az élelmiszer-technológiában53
A mikroorganizmusok fajtái4
A mikroorganizmusok hatóanyagai55
Az élelmiszerek szennyezettsége55
Élelmiszer-fertőzés56
Élelmiszer-mérgezés56
Az élelmiszerek radioaktív szennyezettsége57
Összefoglaló kérdések57
Az élelmiszerek tartósítása59
Az élelmiszerek romlása61
Az élelmiszerek élvezeti, biológiai és tápértékének csökkenése61
Az élelmiszerek tartósítása62
A tartósítás fogalma62
Az élelmiszer-tartósítás eljárásai63
Összefoglaló kérdések72
Gabona, malom-, tészta- és sütőipari áruk75
Gabonafélék77
A gabonafélék fogalma77
Gabonafélék rendszertana77
A gabonafélék fajtái és árutulajdonságai77
Az árufőcsoport jellemző termékeinek tulajdonságai78
Az árucsoport csomagolása, árumegóvása, tárolása78
Malomipari áruk78
A malomipari áruk fogalma78
A malomipari áruk jelentősége a hazai kereskedelemben78
Malomipari műveletek és termékeik79
Hántolt termékek82
A malomipari áruk csomagolása, átvétele, tárolása87
Száraztészták87
A száraztészták fogalma87
A száraztészták csoportosítása87
A száraztészták jelentősége89
A száraztészták gyártása89
A száraztészták fajtái és minőségi követelményei91
A száraz tészták csomagolása, jelölése és árumegóvása92
Süötőipari áruk92
A sütőipari áruk fogalma92
A sütőipari áruk árurendszere92
Kenyerek94
A kenyérfélék minőségi követelményei97
Sütőipari fehértermékek (péksütemények, finom pékáruk)98
A sütőipari fehértermékek fogalma98
A sütőipari fehértermékek fajtái98
Összefoglaló kérdések102
Édesítőszerek, édesipari és cukrászati áruk103
Édesítőszerek105
Az édesítőszerek fogalma105
Az édesítőszerek árurendszere105
Az édesítőszerek jelentősége105
A méz és a méhészeti áruk106
A cukor111
Egyéb természetes eredetű édesítőszerek113
A legismertebb mesterséges édesítőszerek115
Édesipari áruk116
az édesipari áruk fogalma116
Az édesipari áruk rendszere116
Cukorkák118
Keménycukorkák118
Puhacukorkák118
Karamellák119
Hengerelt cukorkák: marcipánok és marcipán jellegű termékek119
Grillázstermékek119
Kéregöntésű, likőrös cukorkák120
Rágógumok120
Préselt cukorkák120
Egyéb cukorkák120
Kakaó- és csokoládéáruk121
A kakaóbab és feldolgozása121
A kakaópor és fajtái121
A csokoládé123
A csokoládéáruk fajtái125
Csokoládés készítmények125
Diabetikus csokoládék126
Nugátok126
A nugátok fajtái126
Édesipari lisztesáruk127
Az édesipari lisztesáruk fogalma127
Az édesipari lisztesáruk rendszere127
Cukrászati áruk130
A cukrászati áruk fogalma130
A cukrászati áruk rendszere130
A cukrászati áruk anyagai130
A cukrászati áruk jellemzői133
A cukrászsütemények minőségi követelményei és forgalomba hozataluk135
Összefoglaló kérdések136
Gyümölcs- és zöldségáruk139
Bevezetés a gyümölcs- és zöldségáruk rendszerébe141
A gyümölcs- és zöldségáruk fogalma141
A gyümölcs- és zöldségáruk rendszere141
A gyümölcs- és zöldségáruk termesztése141
A gyümölcs- és zöldségáruk általános ismertetése142
Gyümölcsök144
A gyümölcsök összetétele144
A gyümölcsök árutulajdonságai145
Zöldségfélék164
A zöldségfélék összetétele164
A jelentősebb zöldségfélék árutulajdonságai166
Egyéb zöldségfélék179
A gyümölcs- és zöldségáruk minőségi jellemzői182
A gyümölcs-, zöldségáruk minőségi osztályozása184
Termékbiztonság184
Csomagolás, áruinformációk186
A gyümölcs- és zöldségáruk tárolása, raktározása186
Árukezelési szabályok187
Összefoglaló kérdések188
Tej, tejkészítmények, tejtermékek189
A tej191
A tej fogalma191
A tej jelentősége191
A fogyasztási tejek összetétele192
A tej begyűjtése és általános kezelése194
A tejféleségek csomagolása és tárolása195
Tejkészítmények195
A tejkészítmények fogalma195
A tejkészítmények rendszere195
A tejkészítmények jelentősége a táplálkozásban196
A tejkészítmények árutulajdonságai196
Tejtermékek201
A tejtermékek fogalma201
A tejtermékek jelentősége201
A tejtermékek árujellemzői201
Összefoglaló kérdések209
Húsok és húskészítmények, halak és húst adó vadak211
Húsok213
A hús fogalma213
A húsok árurendszere213
A húsok összetétele213
Nagy vágóállatok216
A húsipar termékei, húskészítmények220
A húskészítmények gyártása220
Friss fogyasztású áruk - töltelékes áruk222
Étkezési szalonnák223
Tartós töltelékes áruk224
Darabos húskészítmények225
A húskészítmények árukezelése226
Baromfihúsok, -húskészítmények227
A baromfihúsok fogalma227
A baromfihúsok árujellemzői227
A baromfifélék feldolgozása228
A baromfihúsok jellemző tulajdonságai, árukezelése231
Húst adó vadak231
A vadhúsok fogalma231
A vadhúsok jelentősége231
A vadhúsok árujellemzői231
A vadhúsok minőségi osztályai234
A vadhúsok forgalmazása234
Halak, kagylók, a tenger gyümölcsei235
A változó testhőmérsékletű állatok fogalma235
A halak és a tenger gyümölcsei árurendszere235
Halak236
A legjelentősebb halfajták és jellemzőik236
Puhatestűek242
Összefoglaló kérdések246
Zsiradékok, tojás, hidegkonyhai készítmények249
Zsiradékok251
Az étkezési zsírok, olajok fogalma251
Az étkezési zsírok, olajok árurendszere251
A zsiradékok jelentősége a táplálkozásban251
Étkezési zsírok251
Étkezési olajok253
Növényi eredetű zsírok, a margarin 255
A tojás256
A tojás fogalma256
A tojás szerkezete, felépítése257
A tyúktojás árutulajdonságai és minőségi előírásai258
A tojás minősítése259
Tojáskészítmények260
Különleges tojások260
A csomagolás jelölései és a tojás tárolása261
Hidegkonyhai készítmények262
A hidegkonyhai készítmények fogalma262
A hidegkonyhai áruk előállítása262
A hidegkonyhai készítmények árutulajdonságai262
Szendvicsek264
Saláták264
Tojásételek265
Húsos készítmények265
Hidegtálak266
Összefoglaló kérdések268
Alkoholmentes italok271
Ivóvíz273
Az alkoholmentes italok termékválasztéka273
Szikvíz274
Természetes víz274
Az ásványvíz fogalma274
Az ásványvizek csoportosítása275
Gyógyvizek277
Üdítőital-ipari áruk277
Gyümölcs- és zöldséglevek277
Üdítőitalok279
Sűrítmények280
Diétás italok282
Az alkoholmentes italok palackozása282
Összefoglaló kérdések283
Alkoholtartalmú italok285
Az alkoholtartalmú italok fogalma287
Bor287
A bor fogalma287
A borok előállítása288
A pezsgő, pezsgőfajták és gyártásuk295
A borok csomagolása és tárolása296
Sör297
A sör fogalma297
A sörök árurendszere297
A sör előállítása298
A sör fajtái299
A sör csomagolása300
Égetett szeszes italok301
Az égetett szeszes italok fogalma301
A párlatok árutulajdonságai301
Likőrök306
Összefoglaló kérdések309
Koffeintartalmú élvezeti áruk311
A koffeintartalmú élvezeti áruk fogalma313
A koffeintartalmú élvezeti áruk jelentősége a táplálkozásban313
A kávé314
A kávé fogalma314
A kávé jelentősége a táplálkozásban314
A kávénövény tulajdonságai314
A kávé feldolgozása315
A kávé választéka317
A kávé minőségi jellezői317
A kávé csomagolása és tárolása317
Kávékészítmények317
A tea319
A tea fogalma319
A tea csoportosítása319
A tea jelentősége320
A tea árutulajdonságai321
A tea csomagolása322
A teaitalhoz hasonló főzetet adó termékek323
A tea minőségmeghatározó tényezői, tárolása, kezelése324
Összefoglaló kérdések325
Fűszerek, ízesítők, zamatosítók és állományjavítók327
Fűszerek329
A fűszerek fogalma329
A fűszerek rendszere329
A fűszerek jelentősége329
A fűszerek összetétele, hatóanyagai330
A fűszerek választéka331
Fűszerpótlók337
Fűszerkeverékek337
A fűszerek csomagolása338
Ízesítők, zamatosítók, állományjavítók338
Étkezési sók338
Ételecetek339
Összetett ízesítők339
Állományjavító, módosító anyagok340
A fűszerek tárolása341
Összefoglaló kérdések342
Tartósított élelmiszerek343
Tartósított gyümölcs- és zöldségáruk345
Tartósított gyümölcsáruk345
Tartósított zöldségáruk347
Tartósított húsáruk349
Húskonzervek349
Baromfihúskonzervek350
Bébiételek351
Levesporok351
Gyorsfagyasztott élelmiszerek353
Gyorsfagyasztott élelmiszerek kereskedelmi választéka353
A gyorsfagyasztott élelmiszerek csoportjai árujellemzőik szerint353
A gyorsfagyasztott élelmiszerek csomagolása357
Összefoglaló kérdések358
Dohányáruk359
A dohány fogalma361
A dohány jelentősége361
A dohány élettani hatása361
A dohányzás formái362
A hazánkban termesztett dohányfajták és összetételük362
A dohány feldolgozása363
A dohányipari termékek fajtái és minősítésük szempontjai363
A dohányipari termékek forgalomba hozatala366
Összefoglaló kérdések368
Vegyi áruk369
Bevezetés a vegyi áruk ismeretébe371
A vegyi áruk csomagolása, átvétele, tárolása372
A vegyi áruk feliratozása (címkézés)373
A címkén található jelölések, jelképek374
Háztartási vegyi áruk378
A mosással, tisztítással kapcsolatos alapfogalmak 378
Szappanok381
Mosószerek384
Mosogatószerek388
Általános tisztítószerek390
Súrolószerek391
Ablak-, üveg-, tükörtisztítrók391
Szőnyeg- és kárpittisztító szerek392
Bútorápoló szerek393
Fertőtlenítő-, maró hatású szerek395
Légfrissítők, levegőfertőtlenítők395
Autóápoló és -karbantartó termékek396
A cikkcsoport jelentősége396
Autósamponok396
Lakk ápolószerek397
Szélvédő- és üvegtisztító szerek397
Egyéb autós vegyi áruk398
Szabad forgalmú irtószerek399
A szabad forgalmú irtószerek forgalmazásának szabályai399
Az irtószer fogalma400
Összefoglaló kérdése402
Kozmetikai áruk405
Bevezetés407
A kozmetikai termék fogalma407
A kozmetikai termékek funkcionális csoportjai407
A kozmetikai áruk biztonságáról408
A kozmetikai áruk csomagolása408
A kozmetikai termékek felirata és címkézése409
Bőrrel érintkező kozmetikumok - arc-, kéz- és lábápolók, krémek, emulziók és olajok 410
A bőrrel érintkező kozmetikumokról általában410
A bőr szerkezete410
A bőr funkciói413
Bőrtípusok414
A bőrrel érintkező kozmetikumok csoportosítása415
A hintőporok és púderok419
Illatszerek - Parfümök, toalettvizek, kölnik420
Az illatszerekről általában420
Az illatszerek fogalma422
Az illatszerek csoportosítása422
Az illatanyagok előállítása423
Fürdő- és tusolókészítmények426
A fürdő- és tusolókészítmények fogalma és csoportjaik426
A fürdő- és tusolókészítmények tulajdonságai, összetevői427
Szőrtelenítők429
Mechanikai szőrtelenítésre alkalmas termékek429
Kémiai szőrtelenítő szerek430
Dezodoráló, izzadásgátló termékek430
A dezodorok tulajdonságai, összetevői432
Izzadásgátló (antiperspirant) termékek432
Hajkezelő és hajápoló termékek433
Hajszínezők, festékek és világosítók434
Tartós hullámosító szerek435
Hajsamponok436
Hajkondícionálók436
Borotválkozókozmetikumok437
A borotválkozókozmetikumok tulajdonságai, összetevői437
Az arc és a szem környék sminkelés sminkeltávolító termékei440
Ajakápoló és ajakdíszítő termékek441
Fog- és szájápoló termékek442
Fogkrémek és fogzselék443
A gyermekfogkrémek445
A fogfehérítők445
Szájvizek445
Szájspray445
Körömápolók és körömdíszítők446
Körömlakkok446
Napozószerek448
A napfény spektruma448
A napozószerek fajtái450
Napfény nélküli önbarnítók450
Babaápolási készítmények451
A babaápolási termékekkel szembeni követelmények451
Babaolajok452
Babaemulziók452
Babakrémek452
Babahintőporok453
Babasamponok454
Babafürdetők454
Babanapozók és fényvédő szerek455
Összefoglaló kérdések és feladatok456
Lakk- és festékipari áruk459
A festékipari árukról általában461
A festékipari termékek biztonsága461
A lakk- és festékanyagok fewlépítése461
A lakk- és festékipari áruk csoportjai alkalmazási területük szerint466
Felület-előkezelő és -előkészítő anyagok466
Festékek467
Az alapozó festékek fajtái467
Fedő festékek468
Felülettoleráns festékek469
Lakkok469
Lazúrok469
Fal- és homlokzatfestékek470
Segédanyagok471
A festékipari termékek csomagolása473
Átmeneti védőanyagok473
Összefoglaló kérdések475
Norinbergi áruk477
Bevezetés479
Kozmetikai kiegészítő áruk479
A borotválkozás eszközei479
Manikűrkészletek480
Fésűk480
Hajkefék480
Piperetáskák481
Egészségügyi áruk481
fogápolási eszközök481
Mosdókesztyűk, szivacsok482
Tissue-papírból készüölő termékek482
Egészségügyi betétek, tamponok483
Eldobható pelenkák484
Háztartási áruk484
Meszelő-, kefe- és ecsetáruk484
Seprűáruk485
Festéshez, ragasztáshoz, kőművesmunkához használt eszközök486
Vállfák, ruhaakasztók487
Ruhaszárító csipeszek487
Háztartási tisztítókendők487
Összefoglaló kérdések488
Kislexikon489
Felhasznált és ajánlott irodalom, WEB-címtár529
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem