1.055.325

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszeripari technológia

Élelmiszer-analitikus technikus szakképesítés tankönyve

Szerző
Lektor

Kiadó: Agrárszakoktatási Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 211 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9185-09-4
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A TECHNOLÓGIA ÉS TECHNOLÓGIAI MŰVELETEK FOGALMA5
Az élelmiszeripari műveletek csoportosítása5
Általános élelmiszeripari műveletek5
Szállítás5
Mérés5
Raktározás6
Csomagolás6
Speciális élelmiszeripari műveletek6
Élelmiszerek összetételét biztosító műveletek6
Élelmiszerek szerkezetét, kolloidikai, redológiai tulajdonságait kialakító műveletek7
Élelmiszerek élvezeti értékét kialakító műveletek7
Élelmiszerek tartósságát, higienés és egészségügyi követelményeit biztosító műveletek7
Élelmiszerek jellegzetes megjelenési formáját biztosító műveletek7
Az élelmiszeripari technológikkal szemben támasztott követelmények7
Összefoglalás7
Ellenőrző kérdések8
AZ ÉLELMISZERIPAR FŐBB NYERSANYAGAI9
Növény eredetű nyersanyagok9
Gyümölcsfélék9
Zöldségfélék9
Gabonafélék10
Egyéb növényi eredetű nyersanyagok10
Állati eredetű nyersanyagok10
Hús 10
Tojás11
Összefoglalás12
Ellenőrző kérdések12
ÉLELMISZER TARTÓSÍTÁS, A TARTÓSÍTÓIPAR TECHNOLÓGIÁJA 13
Élelmiszerek káros változásai, romlása13
Bevezető megfontolások13
Az élelmiszerek fizikai elváltozásai13
A víztartalom változása14
Halmazállapot - változások17
A kolloidrendszerek17
Az élelmiszerek kémiai és biokémiai elváltozásai19
Biokémiai változások19
Kémiai változások20
Az élelmiszerek mikrobiológiai elváltozásai22
A mikrobák előfordulása a különböző élelmiszerekben22
A mikrobák fontosabb tulajdonságai23
A mikroorganizmusok hatására bekövetkező elváltozások25
Védekezés az élelmiszerek mikrobiológiai romlása ellen27
A mikroorganizmusok eltávolítása27
Összefoglalás28
Ellenőrző kérdések28
A tartósítóipar technológiája30
A tartósítóipar nyersanyagai30
A nyersanyagok előkészítése30
Válogatás31
Mosás31
Hámozás31
Szárazás32
Osztályozás32
Mageltávolítás32
Szeletelés32
Zúzás, aprítás33
Léhozam növelését célzó műveletek33
Előfőzés (blansírozás)33
Felöntőlé készítése34
Húzatás34
Zárás34
Tartósítási eljárások35
A levegő kizárása35
A nedvességtartalom csökkentése35
Tartósítás hőelvonással36
Kémiai tartósító módszerek36
A mikroorganizmusok elpusztulása37
Fontosabb konzervipari termékek előállítása41
Paradicsom sűrítmény előállítása41
Savanyított készítmények gyártása41
Hőközléssel tartósított termékek gyártása42
Befőttek készítése43
Hőközléssel tartósított zöldborsó készítése43
A dobozolt konzervek romlása44
Összefoglalás46
Ellenőrző kérdések46
A HŰTŐIPAR TECHNOLÓGIÁJA47
Hűtőipari gyártási ágazatok47
A hűtés és fagyasztás hatása47
Fagyasztási eljárások50
Gyorsfagyasztás folyékony hűtőközeggel50
Közvetlen érintkezéssel50
Gyorsfagyasztás a folyékony hűtőközeg közvetlen érintkezése nélkül50
Gyorsfagyasztás hűtött fémlapok között51
Gyorsfagyasztás hideg légáramban51
Gyorsfagyasztás elpárolgó hűtőközegben52
Fagyasztott zöldségfélék és gyümölcsök gyártása53
Fagyasztott zöldborsó gyártása53
Fagyasztott málna gyártása53
Sertés- és marhahús fagyasztása53
Fagyasztott félkész termékek gyártása54
Fagyasztott hasábburgonya készítése54
Gyorsfagyasztott készételek gyártása55
Gyorsfagyasztott élelmiszerek tárolása és szállítása55
A gyorsfagyasztott élelmiszerek változása a tárolás alatt56
Összefoglalás58
Ellenőrző kérdések58
A HÚSIPAR TECHNOLÓGIÁJA59
A vágóállatok elsődleges feldolgozása59
A vágóállatok tenyésztése és felvásárlása59
Vágóállatok szállítása és pihentetése59
A vágóhídi feldolgozás60
A hús ipari feldolgozása62
A húsnyersanyag bontása, válogatása, előkészítése62
A húsipari készítmények csoportosítása62
Pácolt készítmények gyártása62
Töltelékes készítmények gyártása64
Összefoglalás67
Ellenőrző kérdések67
A TEJIPAR TECHNOLÓGIÁJA68
A fogyasztói tej előállítása69
Az átvett tej tisztítása és hűtése69
A tej zsírtartalmának beállítása69
A tej pasztőrözése69
Homogénezés70
Savanyú tejkészítmények és tejdesszertek gyártása70
Joghurt70
Kefir71
Tejföl71
Vajgyártás72
A vajgyártási eljárások alapelvüket tekintve72
Sajtgyártmány73
Tejátvétel és paramétereinek beállítása74
A sajttej pasztőrözése és előkészítése74
Az üsttej beoltása74
Az üsttej alvasztása74
Az alvadék kezelése75
A sajtok érlelése76
Ömlesztett sajt gyártása77
Tartósított tejkészítmények előállítása77
Összefoglalás78
Ellenőrző kérdések79
A GABONAFELDOLGOZÓ IPAR TECHNOLÓGIÁJA80
A gabonafelvásárlás80
A malomipar technológiája81
A gabona malmi tisztítása és előkészítése őrlésre81
A gabona őrlése82
A lisztek sütőipari minőségének kérdései82
Összefoglalás83
Ellenőrző kérdések84
A SZÁRAZTÉSZTAGYÁRTÁS TECHNOLÓGIÁJA85
A száraztészta készítés főbb műveletei85
Száraztészták csoportosítása85
Összefoglalás86
Ellenőrző kérdések86
SÜTŐIPAR TECHNOLÓGIÁJA87
A kenyérgyártás alap- és adalékanyagai87
Nyersanyagok előkészítése87
A tészta készítése87
A tészta érlelése87
A tésztakészítés és érlelés (kelesztés) során lejátszódó folyamatok88
A sütés közben lejátszódó folyamatok89
A frissen sült kenyér hűtése89
Kenyérhibák91
Keletkezhetnek nyersanyag, technológiai, mikrobiológiai és szállítási okok miatt91
Kenyérbetegségek91
Sütőipari fehértermékek91
Gyorsfagyasztott tésztákból készülő sütőipari termékek91
Édesipari lisztesárúk92
Kekszárúk gyártása92
Ostyaárúk készítése92
Édesipari sütemények előállítása93
Összefoglalás93
Ellenőrző kérdések94
A KEMÉNYÍTŐGYÁRTÁS TECHNOLÓGIÁJA95
A keményítőgyártás nyersanyagai95
A keményítő-előállítás technológiái95
Keményítőből előállított egyéb termékek96
Összefoglalás97
Ellenőrző kérdések97
AZ ÉDESIPARI TECHNOLÓGIÁJA98
Az édesipar nyersanyagai98
A cukorkagyártás technológiája99
A cukorkagyártás általános művelete99
A cukoroldatok fontos sajátossága99
A cukoroldatok besűrítése100
Tömény cukoroldatok kristályosodása100
A cukoroldatok hőbomlása101
Fondantgyártás (puhacukorka-gyártás)101
Keménycukorka - gyártás102
Egyéb cukorkaféleségek103
A kakaó- és csokoládégyártás technológiája105
A nyersanyag tisztítása, válogatása105
A kakaóbab feldolgozása106
A csokoládégyártás technológiája108
A kakaópor gyártástechnológiája111
Egyéb édesipari csokoládés termékek112
Különleges célú édesipari termékek113
Összefoglalás114
Ellenőrző kérdések115
A CUKORGYÁRTÁS TECHNOLÓGIÁJA117
A cukorgyártás nyersanyaga117
A cukorgyártás technológiája117
Előkészítő műveletek117
A híglé bepárlása120
Kristálycukorgyártás120
Cukorfinomítás123
A cukoripar késztermékei123
Kristálycukor123
Finomítvány cukrok123
A cukorgyártás melléktermékei124
Összefoglalás124
Ellenőrző kérdések125
A SZESZIPAR TECHNOLÓGIÁJA126
A szeszgyártás technológiája126
A szeszgyártás nyersanyagai és előkészítésk126
Az erjesztés műveletei126
Desztillálás127
Az élesztőgyártás technológiája127
Az élesztőgyártás nyersanyagai127
Előkészítés127
Az élesztőgyártás műveletei128
Az élesztő kinyerése129
Összefoglalás129
Ellenőrző kérdések129
A BORIPAR TECHNOLÓGIÁJA131
A borkészítés technológiája131
A must erjesztése fehér borok készítésekor134
A must előkészítése és erjesztése vörös borok készítésekor135
A fiatal bor fejlődése137
A borok iskolázása137
A bor javítása139
Palackozás139
Aszú- és félaszú borok készítése140
Csemegeborok141
Borhibák és borbetegségek141
A pezsgőgyártás technológiája142
A palackerjesztésű (champagne-i) pezsgőgyártás143
Egyéb pezsgőgyártási eljárások145
Összefoglalás147
Ellenőrző kérdések147
A SÖRIPAR TECHNOLÓGIÁJA149
A sörgyártás nyersanyagai149
Árpa149
Pótanyagok149
Sörfőző víz150
Komló 150
Sörélesztő150
A malátagyártás műveletei151
Az árpa tisztítása152
Áztatás152
Csíráztatás152
Aszalás152
A sörlégyártás műveletei154
Őrlés155
Cefrézés155
Szűrés157
Komlófőzés157
A sőrlé erjesztése157
A sör kiszerelése158
Összefoglalás158
Ellenőrző kérdések159
A LIKŐRIPAR TECHNOLÓGIÁJA160
A pálinkagyártás (égetett szeszes ital) technológiája160
A pálinkagyártás nyersanyagai160
A gyümölcspálinkák előállítása160
Egyéb égetett szeszes ital-féleségek161
A likőrféleségek gyártástechnológiája162
A likőrgyártás legfontosabb nyersanyagai162
Az összeállítás műveletei162
Összefoglalás163
Ellenőrző kérdések163
AZ ÜDÍTŐITAL- GYÁRTÁS TECHNOLÓGIÁJA165
Szénsavas üdítő italok gyártástechnológiája165
Gyümölcs alapú üdítő italok gyártástechnológiája165
Szűrt (tükrös) gyümölcslevek166
Rostos gyümölcslevek166
Összefoglalás166
Ellenőrző kérdések167
AZ ÉTOLAJGYÁRTÁS TECHNOLÓGIÁJA168
Nyersanyagok168
Az olajkinyerések előtti műveletek168
Az olajkinyerés művelete168
A nyers növényi olaj finomítása169
Étolaj- csomagolás és minőségi előírások171
Összefoglalás172
Ellenőrző kérdések172
A MARGARINGYÁRTÁS TECHNOLÓGIÁJA173
Alapanyagai 173
A margaringyártás műveletei173
Alap- és segédanyagok előkészítése173
Margarinemulzió előállítása174
Az emulziós hűtése, kristályosítása174
A margarin formázása, csomagolása174
Minőségi követelmények175
Margarinféleségek175
Vizes margarinok175
Tejes margarin175
Egyéb mesterséges ételzsírok175
Összefoglalás175
Ellenőrző kérdések176
AZ ÉLVEZETI SZEREK GYÁRTÁSTECHNOLÓGIÁJA177
Kávé177
A kávé feldolgozása (pörkölés)177
Tea179
A teakészítés műveletei179
A fűszerek gyártása180
Szárított fűszerféleségek gyártása180
A fűszerpaprika előállítása181
Fűszeroleorezinek gyártása181
Étkezési mustár gyártása182
Az ételecetgyártás technológiája182
Összefoglalás184
Ellenőrző kérdések184
MESTERSÉGES ÉS SZIMULÁLT ÉLELMISZEREK186
Mesterséges élelmiszerek186
Szimulált élelmiszerek187
Szimulált hús (húsanalóg) előállítása187
Mesterséges tej előállítása188
Egyéb szimulált élelmiszeripari termékek188
Tápszerek készítése188
Összefoglalás189
Ellenőrző kérdések189
EXTRÚZIÓVAL ELŐÁLLÍTHATÓ ÉLELMISZERIPARI TERMÉKEK190
Az extrúziót befolyásoló legfontosabb tényezők190
Kis hőmérsékletű (hideg) extrúziós berendezések191
Nagy hőmérsékletű (főző) extrúderek191
A technikai megoldás szerinti extrúder csoportosítás193
Az extrúziós élelmiszeripari technológiák alkalmazási területeinek vázlatos bemutatása194
Összefoglalás195
Ellenőrző kérdések196
AZ ÉLELMISZEREK CSOMAGOLÁSA197
A csomagolás szerepe és funkciói197
Egyszerű csomagolóanyagok198
Cellulóz alapú csomagolóanyagok198
Fehérje alapú csomagolóanyagok198
Fémalapú csomagolóanyagok199
Üvegből készült csomagolóeszközök199
Poliolefinek199
Vinilpolimerek199
Poliészterek200
Egyéb csomagolóanyagok200
Impregnált csomagolóanyagok200
Társított csomagolóanyagok200
A burkolóanyagok felhasználása201
A csomagolóeszközök gyártása201
A fóliába csomagolás201
A csomagolóanyagok védőképessége202
A csomagolóanyagok tárolása203
Összefoglalás203
Ellenőrző kérdések203
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem