1.054.682

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az éghajlati változékonyság és az agroökoszisztémák

Szerző
Lektor

Kiadó: Nyugat-Magyarországi Egyetem
Kiadás helye: Mosonmagyaróvár
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 410 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A monográfia kettős feladatot kíván teljesíteni. Egyrészt az éghajlat agroökoszisztémákra gyakorolt hatásának áttekintő elemzését kívánja elvégezni, amely a nemzetközi és a hazai irodalom... Tovább

Előszó

A monográfia kettős feladatot kíván teljesíteni. Egyrészt az éghajlat agroökoszisztémákra gyakorolt hatásának áttekintő elemzését kívánja elvégezni, amely a nemzetközi és a hazai irodalom eredményeire épül. S ennek alapján szeretne átfogó képet adni erről a területről, mivel az éghajlat és a gazdasági növények kapcsolatáról monográfia magyar nyelven még nem jelent meg. Másrészt az említett átfogó elemzés keretébe illesztve mutatja be az „Agroökoszisztémák környezeti összefüggései és szabályozásának lehetőségei" című NKTH projekt keretében végzett kutatások eredményeit. Ezzel azt a célt szeretnénk elérni, hogy a kutatásaink során kapott eredményeket beleillesszük egy nagyobb elméleti egységbe, amit agroklimatológiának nevezünk.
E munka során az éghajlatot, mint a növénytermesztés erőforrását, kockázati tényező rendszerét és hatótényező rendszerét mutatjuk be. Ugyanakkor a monográfia címében azért nem az éghajlat, hanem az éghajlati változékonyság szerepel, mert szerettünk volna már a címben utalni arra, hogy az éghajlat fogalmába gyakran „beleérzett állandóság" helyett vizsgálatunkban a hangsúly a változékonyságon van, beleértve ebbe magát a változás lehetőségét is. Tulajdonképpen az éghajlatnak egyetlen igazán állandó tulajdonsága van, ez pedig a változékonyság.
Amikor egy természeti jelenség hatásáról akarunk beszélni, akkor célszerű először magát a jelenséget a lehető legnagyobb pontossággal meghatározni. Az éghajlat azonban rendkívül bonyolult, összetett rendszer, ezért esetében ezt nem könnyű megtenni. Már sokan és sokféleképpen definiálták, de egyetlen pontos és általánosan elfogadott meghatározása nincs. Ezenkívül az éghajlat definiálása - mint minden más természeti jelenség meghatározása - magában hordozza azt az ellentmondást, hogy mielőtt megvizsgálnánk, pontosan meg kellene fogalmazni, hogy mi is az, amit vizsgálni akarunk. Ugyanakkor éppen azért vizsgáljuk, mert nem ismerjük elég pontosan és szeretnénk jobban megismerni. Ezért a definíciót úgy kell értelmezni, mint egy adott szinten megadott meghatározást, amelyet ismereteink gyarapodásával és mélyülésével bizonyos időközönként módosítani kell. Az elmondottak figyelembevételével az éghajlatot a következőképpen határoztuk meg: Az éghajlat egy adott helyen, hosszabb időszak (rendszerint néhány évtized) alatt a környezetével állandó kölcsönhatásban lévő légkör egymáshoz kapcsolódó tulajdonságainak és folyamatainak a rendszere (Varga-Haszonits Zoltán: Agrometeorológia, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 14. oldal). Ennek a rendszernek a változékonyságát és az agroökoszisztémákra gyakorolt hatását elemeztük. Vissza

Tartalom

1. AZ ÉGHAJLAT ÉS AZ AGROÖKOSZISZTÉMÁK 1
1.1 Az éghajlati rendszer és az éghajlatalakító tényezők 1
A Föld energiamérlege 2
Az üvegházhatású gázok 5
Az aeroszolok 8
Irodalom 9
1.2 Az éghajlati rendszer változékonysága 10
Éghaj latingadozás 10
Az éghajlatváltozás lehetősége 12
Az éghajlatváltozás kialakulása és hatásai 17
Az éghajlatváltozás felismerésének problémái 19
Az éghajlatváltozás következményei 20
A lehetséges társadalmi reagálások 21
Irodalom 22
1.3 Az éghajlati rendszer növényekre gyakorolt hatása 24
Az éghajlati viszonyok 24
Az éghajlati hatások formái 29
Az éghajlatra ható mezőgazdasági tevékenységek 31
Irodalom 33
1.4 Az éghajlati rendszer és a növények közötti kapcsolat elemzése 34
A földtörténeti korok éghajlatváltozásainak hatásai 34
Az éghajlat és a nagykiterjedésű növénytársulások 37
Az éghajlat és a növényállományok 38
Az éghajlati hatás 39
Irodalom 42
2. AZ ÉGHAJLAT, MINT TERMÉSZETI ERŐFORRÁS 44
2.1 Az éghajlati viszonyok tér- és időbeli jellemzői 44
Sugárzási viszonyok 45
Hőmérsékleti viszonyok 51
Nedvességi viszonyok 58
Irodalom 72
2.2 Az éghajlati elemek által meghatározott természetes periódusok.74
A napsugárzás által meghatározott periódusok 74
A hőmérséklet által meghatározott periódusok 79
Száraz és nedves időszakok 88
Száraz és nedves vegetációs periódusok a 20. században 91
Irodalom 96
2.3 Éghajlati körzetek, éghajlati potenciál 98
Agroklimatológiai körzetek 98
Éghajlati potenciál 104
Irodalom 113
3. AZ ÉGHAJLAT, MINT KOCKÁZATI TÉNYEZŐ 115
3.1 Áttelelési viszonyok 115
Téli magas hőmérsékletek 115
Téli alacsony hőmérsékletek 118
Havazás és hótakaró 121
Téli aszály 122
Irodalom 122
3.2 Extrém termikus hatások 124
Extrém hőmérsékletek 124
A napsugárzás extrém hatásai 137
Irodalom 137
3.3 A nedvesség okozta extrém hatások 139
Belvíz 139
Nagyintenzitású csapadékok 143
Aszály 146
Irodalom 151
4. AZ ÉGHAJLAT, MINT HATÓTÉNYEZŐK RENDSZERE 154
4.1 Az éghajlati elemek hatása a növényekre 154
Az üvegházhatású gázok és a növények 155
A napsugárzás hatása a növényekre 159
A hőmérséklet hatása a növényekre 168
A vízellátottság hatása a növényekre 178
Irodalom 186
4.2 Az éghajlat és a növényi életfolyamatok 188
Az éghajlat és a növény fejlődés 188
Az éghajlat és a növények növekedése 198
Az éghajlati változékonyság és a terméshozamok 210
Irodalom 217
4.3 Az éghajlat és az agrotechnika 220
Az éghajlat és a talajművelés 220
Az éghajlat és a műtrágyázás 224
Az éghajlati változékonyság és az öntözés 227
Irodalom 233
4.4 Az éghajlat és a növényvédelem 235
A kórokozók fellépését befolyásoló tényezők 235
Az időjárás-kórokozó kapcsolat modellezése 240
Az egyes meteorológiai tényezők hatása a kórokozók és a kártevők
életfolyamataira 241
Az egyes meteorológiai tényezők hatása a betegségek és kártevők
terjedésére 248
Irodalom 255
5. AZ ÉGHAJLAT ÉS A GAZDASÁGI NÖVÉNYEK 256
5.1 Az őszi búza és az éghajlat 256
Származása, termőterülete és jelentősége 256
Éghajlati igénye és az éghajlatingadozás hatásai 258
Az éghajlati változékonyság hatása az őszi búza életjelenségeire 261
Irodalom 267
5.2 Az őszi árpa és az éghajlat 270
Származása, termőterülete és jelentősége 270
Éghajlati igénye és az éghajlatingadozás hatásai 270
Az éghajlati változékonyság hatása az őszi árpa életjelenségeire 272
Irodalom 277
5.3 A tavaszi árpa és az éghajlat 279
Származása, termőterülete és jelentősége 279
Éghajlati igénye és az éghajlatingadozás hatásai 280
Az éghajlati változékonyság hatása a tavaszi árpa életjelenségeire 282
5.4 A rozs és az éghajlat 288
Származása, termőterülete és jelentősége 288
Éghajlati igényei és az éghajlatingadozás hatásai 289
Az éghajlati változékonyság hatása a rozs életjelenségeire 290
Irodalom 294
5.5 A kukorica és az éghajlat 296
Származása, termőterülete és jelentősége 296
Éghajlati igényei és az éghajlatingadozás hatásai 298
Az Az éghajlati változékonyság hatása a kukorica életjelenségeire 306
Irodalom 315
5.6 A cukorrépa és az éghajlat 320
Származása, termőterülete és jelentősége 320
Éghajlati igényei és az éghajlatingadozás hatásai 321
Az éghajlati változékonyság és a cukorrépa életjelenségei 324
Irodalom 329
5.7 A napraforgó és az éghajlat 331
Származása, termesztésének méretei és jelentősége 331
Éghajlati igényei és az éghajlatingadozás hatásai 332
Az éghajlati változékonyság hatása a napraforgó életjelenségeire 336
Irodalom 339
5.8 A burgonya és az éghajlat 341
Származása, termesztésének méretei és jelentősége 341
Éghajlati igényei és az éghajlatingadozás hatásai 341
Az éghajlati változékonyság hatása a burgonya életjelenségeire 344
Irodalom 349
5.9 A lucerna és az éghajlat 351
Származása, termesztésének méretei és jelentősége 351
Éghajlati igényei és az éghajlatingadozás hatásai 351
Az éghajlati változékonyság hatása a lucerna életjelenségeire 353
Irodalom 360
5.10 A szőlő és az éghajlat 362
Származása, termesztésének méretei és jelentősége 362
Éghajlati igényei és az éghajlatingadozás hatásai 363
Az éghajlati változékonyság hatása a szőlő életjelenségeire 367
Irodalom 371
5.11 Az alma és az éghajlat 373
Éghajlati igényei és az éghajlatingadozás hatásai 373
Az éghajlati változékonyság hatása az alma életjelenségeire 375
Irodalom 380
5.12 A paradicsom és az éghajlat 382
Éghajlati igényei és az éghajlatingadozás hatásai 382
Az éghajlati változékonyság hatása a paradicsom életjelenségeire 384
Irodalom 388
5.13 A borsó és az éghajlat 390
Származása, termesztésének méretei és jelentősége 390
Éghajlati igényei és az éghajlatingadozás hatásai 390
Az éghajlati változékonyság hatása a borsó életjelenségeire 392
Irodalom 396
5.14 Az éghajlatváltozás és a gazdasági növények 399
A nedvességi viszonyok változása és a szántóföldi növények 399
A hőmérsékleti viszonyok változása és a szántóföldi növények 400
A nedvességi viszonyok változása és a kertészeti növények 401
A hőmérsékleti viszonyok változása és a kertészeti növények 402
Tárgymutató 403
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem