1.063.472

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A seprőcirok termelése és értékesitése

A seprőcirok termelése, a cirokszakállnak kereskedelmi áruvá való kikészitése és értékesitése/Gyakorlati kézikönyv

Szerző
Debreczen
Kiadó: Szerzői kiadás
Kiadás helye: Debreczen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 172 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: A szöveg közé nyomott 34 képpel és 3 táblával (ebből 2 kihajtható) illusztrálva. Nyomatott Hoffmann és Kronovitz Könyvnyomdájában, Debreczenben.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A seprőcirok termelésével a Wenckheim grófok tulajdonát képező s vezetésem alatt állott csorvási uradalomban (Békés-megye) nemcsak évek hosszú során át (1893-1913.) behatóan foglalkoztam, de a... Tovább

Előszó

A seprőcirok termelésével a Wenckheim grófok tulajdonát képező s vezetésem alatt állott csorvási uradalomban (Békés-megye) nemcsak évek hosszú során át (1893-1913.) behatóan foglalkoztam, de a cirokszakáll jobb értékesítése céljából 1903-ban „Gróf Wenckheim Antal fiörökösei gazdasági cirokseprő gyára Csorváson" cég alatt a seprőcírok feldolgozásával foglalkozó ipari üzemet rendeztem be, amely gyártmányait túlnyomórészben a Bécsben létesített lerakat révén főképen Ausztriában és csak nagyon kis mértékben a vámkülföldön értékesítette. Mivel ez üzem számára úgy a tulajdonos négy testvér gróf birtokaiból, mint más alföldi uradalmakból is seprőcirokszakállt vásároltam: a sok gazdaság seprőcirok termelésébe betekintést nyertem; foglalkoztam továbbá a vásárolt cirokszalma üzletszerű feldolgozásával és értékesítésével is; úgyszintén a cirokmag és a cirokszár feltakarmányozásával s utóbbinak egyéb értékesítési módjaival is; foglalkoztam a seprőciroknak irodalmával is, tehát elegendő tapasztalattal és ismerettel rendelkezem e téren; és mikor az Országos Magyar Gazdasági Egyesület megtisztelő választása - akkor, amikor egy korszerű ciroktermelési magyar munkának megírását intelligens gazdák részére elhatározta - énrám esett, ezt a kitüntetést örömmel fogadtam már azért is, mert amikor ciroktermelési tapasztalataimat gazdatársaimmal közölhetem, egyben amaz elkövetett hibákra is reámutathatok, amelyek miatt ez a termelési ág és jórészben mezőgazdasági ipar nálunk eddig azt a fokot el nem érhette, amit méltán megérdemelt volna és pedig épen akkor, amikor a ciroktermelés felkarolása annyira időszerű: már valutánk javítása, de meg egyéb közgazdasági okokból is, és amikor aziránt a gazdák is annyira érdeklődnek. Vissza

Tartalom

Előszó 3
I. Általános tudnivalók a seprő cirokról.
1. A seprőcirok termelésének jelentősége, hazája, elterjedése,
története 5
2. A ciroknövény. (Buga (szakál) és mag) 8
3. A seprőcirok válfajai, használati és termelési értéke 12
II. A seprőcirok termelésének előfeltételei.
11 Az időjárás 20
2. A talaj 22
3. Vetésforgó 23
III. A seprő cirok termelése.
1. A cirokföld előkészitése 29
A cirokfőid őszi megmunkálása. 29
A tarlóhántás. Fogasolás, hengerezés 29
Az őszi mély- és mélyitő szántás 32
Altalaj porhanyitás 33
A cirokföld tavaszi megmunkálása 35
Fogasolás, tárcsázás, porhanyitás, tavaszi szántás,
hengerezés, altalajtömörités 35
2. A seprőcirok trágyázása 40
Az istállótrágya 41
Műtrágyák 46
3. A termelendő seprőcirok fajták megválasztása 49
4. Vetőmag és nemesités 51
5. A seprőcirok elvetése 56
6. A seprőcirok ápolása 64
A fogasolás, weederezés, kapálás 64
Ritkitás 69
Egyezés 72
Egyezés utáni kapálás 74
A fattyazás 78
A töltögetés 79
IV. A seprőcirok aratása, cséplése és a termés kezelése.
Aratás és lefejezés 80
A termés szántóföldi kezelése 88
A magvas szakáll behordása, elhelyezése, kezelése 93
A seprőcirok cséplése 94
A lecsépelt mag kezelése, raktározáza, gondozása 100
V. A cirokszakállnak kereskedelmi áruvá való kikészítése.
1. A cirokszakáll száritása 101
a) A levegőn való szárítás 102
b) A mesterséges szárítás 106
c) Száritó berendezések 107
2. A cirokszakáll kénezése (fehérítése) 122
3. A cirokszakáll bálozása 121
VI. A seprőcirok termése 127
VII. A seprőcirok betegségei és ellenségei 130
1. Elemi csapások 131
2. Rovarokozta károk 134
a) A cserebogár pajorja 134
b) A lótetű 135
c) A drótféreg 136
d) A vetési bagolypille 137
e) A kukoricamoly 139
f) A levéltetvek 139
g) A gabonazsizsik 141
3. Más állatok által okozott károk 142
a) A verebek és a seregélyek 142
b) Az egér 143
4. A növényi élősködők által okozott károk 144
a) Bugaüszök, b) Szemüszök 144
c) Virágüszök, d) Ascochyta sorghina, e) Fusicladium
Sorghi, f) Helmithosporium turticum, g) Spharella
Ceres, h) Bacteriosis 145
5. A seprőcirok szakállfejlődésének rendellenességei:
Szakállgöndörödés lekonyulás 145
VIII. Értékesítés 149
1. A cirokszakáll értékesítése 153
A nyers cirokszalma értékesítése 156
A levegőn szárított cirokszalma értékesítése 157
A mesterségesen szárított cirokszalma értékesítése 159
2. A cirokmag értékesítése 160
A cirokmag vetőmagképen való értékesítése 160
A cirokmag mint takarmány 161
A cirokmag, mint az ipar nyersanyaga 164
3. A cirokszár értékesítése 165
Takarmányozási, tüzelő, fedélanyag, járda és aljazati
anyag, alomanyag stb. értéke 165-167
Befejezés 168

Váradi Szabó János

Váradi Szabó János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Váradi Szabó János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem