1.062.617

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Válogatott fejezetek a mikrobiológiából I.

Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Kar, Szakmérnöki Tagozat/Kézirat

Szerző
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 187 oldal
Sorozatcím: Mérnöki Továbbképző Intézet kiadványa
Kötetszám: 24
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: A kézirat 260 példányban, 42 fekete-fehér ábrával jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A "Válogatott fejezetek a mikrobiológiából" című előadássorozat I. részét tartalmazza ez a jegyzet. Az itt közölt anyagot elsősorban a "pozitív" mikrobiológia, az erjedési iparok ismeretanyagából... Tovább

Előszó

A "Válogatott fejezetek a mikrobiológiából" című előadássorozat I. részét tartalmazza ez a jegyzet. Az itt közölt anyagot elsősorban a "pozitív" mikrobiológia, az erjedési iparok ismeretanyagából gyűjtöttük össze. A II. részben Vas professzor úr a "negatív" mikrobiológiával, az élelmiszeripart közvetlenebbül érintő kérdésekkel fog foglalkozni. Az olvasó a jelen fejtegetések során nagyon gyakran találkozik majd gyógyszeripari mikrobiológiai példákkal. Ennek az az oka, mert ma az erjedési iparok közül a gyógyszeripari fermentáció a legfejlettebb, és ez rendelkezik a legkiforrottabb, a legkidolgozottabb módszerekkel. A jegyzet összeállításánál az volt a éclunk, hogy a szakmérnöki tanfolyam résztvevőinek mikrobiológiai ismeretanyagát - az áltaunk helyesnek ítélt és leírt anyaggal - kibővítsük. Megkíséreltük a modern fermentációs ipar módszereit ismertetni, és ezzel hozzájárulni az élelmiszeriparban dolgozó vegyészmérnökök modern biológiai, mikrobiológiai szemléletének kialakulásához. Vissza

Tartalom

A mikroorganizmusok szerkezet, és kémiai összetétele5
A nyálkaréteg6
A sejtfal10
A sejtmembrán14
A citoplazma16
A sejtmag20
A baktériumok ostorai23
Irodalom25
Törzsszelektálás26
Antibiotikumot termelő törzs izolálása27
Enzimtermelő törzs izolálása31
Irodalom34
Törzsfenntartás, törzskonzerválás36
Általános módszerek36
Törzskonzerválási módszerek41
Talajeltartási módszerek42
Liofilizálásos módszerek46
Kultúrák megőrzése ásványolaj alatt53
irodalom55
A mikroorganizmusok változékonysága57
Genetikai alapfogalmak57
Mutációk, vagy határozatlan irányú genetikai megváltozások64
Szerkezeti aberrációk, vagy strukturmutációk64
Pontmutatációk66
Mutációkat kiváltó tényezők73
A sugarak szerepe a mutáció keletkezésében74
Ultraibolya-sgárzás felhasználása új mutánsok képzésére75
Röntgensugárzás felhasználása új mutánsok képzésére77
A sugárzás hatása78
Vegyianyagok szerepe a mutációk kialakulásában80
A mutációk kimutatása és vizsgálati módszerei83
Az átöröklés irányított megváltozásai89
Közvetlen alkalmazkodások89
Irányított genetikai megváltozások baktériumokban91
A baktériumok konjugációja és a paraszexuáis rekombináció91
Baktérium-transzformáció95
Indukált szintézisek100
Ellenállóképesség kialakulása vegyszerekkel szemben105
Irodalom110
A mikroorganizmusok tenyésztése112
Baktériumok növekedése112
A Baktériumkultúrák növekedése116
Baktériumtömeg meghatározási módszerek116
Direkt módszerek116
Indirekt, optikai módszerek119
Baktériumok számának meghatározása124
Direkt, mikroszkópos módszerek124
Indirekt, tenyésztéses módszerek131
A baktériumkultúrák növekedési ciklusai136
Az előkészületi szakasz137
Az exponenciális növekedési szakasz142
A lassuló szaporodási szakasz144
A stacionárius szakasz145
A pusztulási szakasz147
A bakteriális növekedési görbék matematikai tárgyalása149
Tenyésztési ill. fermentációs módszerek153
Az inokulálás lépései153
Tenyésztési módszerek154
Felületi tenyésztés, ill. erjesztés154
Penészkorpás eljárások154
Felületi tenyésztés folyékony táptalajon157
Merített tenyésztés ill. gerjesztés161
Rázott lombikus tenyésztés162
Fermentoros tenyésztés164
A felületi és a sülyeztett tenyésztési mód összehasonlítása171
Folytonos tenyésztési és erjesztési eljárások172
Irodalom181

Dr. Nyeste László

Dr. Nyeste László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Nyeste László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem