1.068.342

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Valódi magyar Szakácskönyv

Szerző
Budapest
Kiadó: Singer és Wolfner Kiadása
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 399 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Hatodik javított s a befőttekről szóló résszel megbővített kiadás. Nyomtatta a Budapesti Hirlap nyomdája. 20 oldal korabeli hirdetéssel. Gróf Teleky Sándor ajánlásával és sajátkezü levelének másolatával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Több éve már annak, hogy egy csöndes nyári délután belépett hozzám Nagyváradon gróf Teleky Sándor, a vitéz, híres honvédezredes.
Mint a tavaszi napsugár, úgy hatott komor lelkivilágomra nyájas,... Tovább

Előszó

Több éve már annak, hogy egy csöndes nyári délután belépett hozzám Nagyváradon gróf Teleky Sándor, a vitéz, híres honvédezredes.
Mint a tavaszi napsugár, úgy hatott komor lelkivilágomra nyájas, bíztató szava.
Látva küzködő életemet s mert tudta, hogy értek a főzéshez, megkérdezte: mért nem írok egy eredeti magyar szakácskönyvet? - Nincsenek-e leírott jegyzeteim, holmi különlegesebb ételekről?
- Vannak, -- feleltem.
- Ugyan kérem adja ide, hadd nézem át.
Nagy szégyenkezve előhozakodtam egy szakadozott füzetecskével.
Amint érdekkel lapozgatta, időnkint megszólalt:
- No lám, ezt sem ismerem; ezt sem; ezt sem; pedig milyen jól hangzik a leírása, milyen izletesnek képzelem e dolgokat. Irja le kérem egy könyvbe ezeket az ételeket és még sok mást, ami valószínüleg még a fejében van. Hiszen tárcákat is írt már, nem kell hát félnie, jól fog sikerülni a szakácskönyve is. Világéletemben mindig szerettem volna szakácskönyvet látni, amelyet olyan egyén írt, aki írni és főzni is tudott. Ha sikerül egy ilyen szakácskönyvet írnia, még szerencsés is lehet általa.
Némileg reménykedve, hálásan és lelkesedéssel fogadtam e jóságos szavakat és azonnal hozzáfogtam egy újkori szakácskönyv megírásához. Két hónap alatt elkészültem a könyvemmel. De kiadót hiába kerestem. Nyolc kerek esztendeig nem találtam olyanra, aki bízott volna könyvem jóságában. Végre a véletlen, az annyiszor megénekelt véletlen megsegített engem is.
Most már itt van előttem a nemes gróf Teleky Sándor ezredes levele. Vissza

Tartalom

Mellékletül gróf Teleky Sándor 1848-49-iki honvédezredes ajánló levele facsimilében.
Könyvem története. Irta Zilahy Ágnes 3
Különféle levesek.
Közönséges húsleves 5
Gulyásleves 6
Gulyásleves másképpen 6
Rákleves 7
Rákba való töltelék 8
Rákleves 8
Barnaleves 8
Tyúkleves 9
Nagybetegnek való eledel 9
Galambleves 9
Kaszáslé 10
Tüdőtáskaleves 10
Gombócleves 11
Káposztaleves 11
Bableves 11
Borleves böjtősen 12
Tört májleves 12
Sörleves 13
Teknősbéka-leves 13
Teknősbéka-leves más módon 13
Borsólé 14
Májleves árván 14
Gesztenyés leves 15
Agyvelőleves 15
Becsináltleves 16
Gombaleves 16
Savanyu tojásleves 17
Szabógallér-leves 17
Lencseleves 18
Korpacibere 18
Székelyleves 19
Töltöttcsirke-leves 19
Bableves olasz módra 20
Mákosleves 20
Kiszela-csorba 20
Angádzsábur 21
Táskaleves 21
Paradicsomleves 21
Koldusleves 22
Zöldbab-leves 22
Köménymagos leves 22
Burgonyaleves 23
Darával töltött tésztaleves 23
Tejleves 24
Pergelt daraleves 24
Gyöngykása-leves 25
Habartleves 25
Zöldségleves 25
Csirkeleves almával 26
Bableves á la Condé 26
Májleves 26
Tiszta halleves 27
Halleves más módon 27
Minestra 27
Levesbe-valók.
Gyurt tészták 28
Csigatészta 28
Rákba való fölvert galuska 29
Rákleves rákhússal 30
Tejgaluska. 30
Dara- (griz) kockák 30
Májgaluska 31
Olasz-borsó 31
Gyöngykása 31
Gyöngykása gombával 32
Rizskása gombával 32
Vegyes zöldség 32
Tüdő-táska 32
Tojásos kocka 33
Zsemlemorzsa-gombóc 33
Lisztgaluska 34
Tüdős rétes 34
Húsgombóc levesbe 34
Hústáska 34
Eresztett tészta 34
Reszelt tészta 35
Levesbe való velőstészta 35
Tejconsomé levesbe 35
Tüdőconsomé levesbe 35
Szágó-leves 36
Halak.
Szegedi halászlé 36
Szegedi halászlé másképpen 36
Paprikás hal sülve 37
Paprikás hal 37
Rántott harcsa 38
Egészben megsütött apró hal 38
Csuka fűszeresen 39
Csuka tejfeles tormával 39
Süllő vagy csuka töltve 39
Tépett csuka 40
Teknősbéka a saját héjában 40
Teknősbéka citrommártással 41
Rántott szardella 41
Balatoni fogas vajjal 41
Fogas majonéz-mártással 42
Hal-majonéz 42
Pisztráng vajjal 42
Pisztráng hidegen 42
Tatármártás 42
Kecsege aszpikkal és majonézzel 43
A tengeri halakról 43
Süllő zöldpetrezselyemmel 43
Rántott harcsa 44
Rák főve 44
Hering melegen 44
Szárított tőkehal 45
Hogyan nem fő széjjel a hal 45
Aszpik 45
Saláták.
'Öntött saláta 46
Zöld saláta hidegen 47
Burgonya-saláta zellerrel 47
Karfiol-saláta 47
Vöröskáposzta-saláta 47
Heringsaláta 47
Uborka-saláta 48
Narancs-saláta 48
Zöldség-saláta 48
Vegyes saláta 49
Hús mellé való mártások.
Mandulás tormamártás 49
Ecetes torma 49
Tejfeles tormamártás 49
Zsemlyés tormamártás 50
Halra való mártás 50
Magyar házimustár 50
Paradicsom-mártás 51
Tejfeles uborka-mártás 51
Hagyma-mártás 51
Sóska-mártás 52
Szardella-mártás 52
Kapor-mártás 52
Kapornya- (kapor-) mártás 52
Zsemlye-mártás 53
Fokhagyma-mártás 53
Gomba-mártás 53
Máj-mártás 53
Gyümölcs-mártások 54
Narancs-mártás 54
Citrom-mártás 54
Hideg alma- és torma-mártás 54
Hideg mustár-mártás 55
Hús köré való ételek.
Többféle használható gomba készítése 55
Rizskása gombával 55
Csiperkegomba 50
Rizskása hagymával 56
Tarhonya 56
Buza-dara 57
Házi makaróni 57
Vizes galuska 57
Túrós gombóc 58
Burgonya törve 58
Burgonya más módon 58
Sárgarépa 58
Zöld borsó 58
Párolt káposzta 59
Vegyes hús mellé való 59
Rizs-rudacskák 59
Burgonya kiflicskék 59
Metélt burgonya 60
A hús köré valókról általában 60
Leves után való ételekről.
Főtt marhahús 60
Főtt marhahús párolva 60
Főtt marhahús vagdalva 61
Rántott sonka 61
Velős szeletek 61
Vese velővel 62
Sonkás omlett 62
Liba- vagy más szárnyas-májból
vagdalék 62
Articsóka 63
Tyk tormával 63
Sajtos tojás 63
Békacomb 64
Borjúláb és borjufej rántva 64
Paradicsomos csirke 64
Tejes rántott bárány 65
Tárkonyos bárány 65
Borjúláb és fej tojással 65
Ökörfark 65
Borjuagyvelő citrommal 66
Földi csiga 66
Tüdő savanyu lével 67
Kappan-tekercs 67
Kolbász káposztalében 68
Rántott agyvelő 68
Keserügomba 68
Kürthy-szelet 69
Túrós gomba 639
Borjuvagdalék (krokett) 69
Vagdalthús-labdák 70
Apró pecsenye 70
Tojásos pecsenye 71
Töltött tojás 71
Risotto 71
Firenzei risotto 72
Tüdő rizskásával 72
Töltött kalarábé 72
Töltött zöldpaprika 73
Töltött burgonya 73
Székelygulyás 74
Töltött paradicsom 74
Töltött uborka 74
Tojásos és sonkás burgonya 75
Karfiol 75
Töltött tojáshéj 76
Sonkás- vagy sajtos-fánk 76
Kucsmagomba töltve 76
Libaaprólék rizzsel 77
Töltött hagyma 77
Gomba-becsinált 78
Agyvelő-pástétom 78
Tésztában sült kolbász 78
Lúdmáj-pástétom 78
Nyúl-pástétom 79
Pástétom-tészta 80
Spárga 81
Becsináltak.
Vegyes becsinált 81
Mazsolás és gesztenyés nyelv 82
Zöldborsó csirkevagdalékkal 82
Kalarábés csirke 83
Vesepecsenye-becsinált 83
Egyszerű csirke-becsinált 84
Bárány citrommal 84
Zöldborsó csirkével 84
Csirke karfiollal 85
Csirke narancsmártásban 85
Becsinált kappan 85
Galamb zöldborsóval 86
Borjúmell citrommal 86
Báránybecsinált 86
Gombás bárány 86
Mazsolás csirke 87
Bosporus 87
Főzelékek.
Toros káposzta 88
Töltött káposzta 88
Közönséges töltött káposzta 89
Hússal összerakott káposzta 90
Kelkáposzta borssal 90
Kelkáposzta töltve 90
Zöldkáposzta töltve 91
Lucskos káposzta 92
Kelkáposzta paradicsommal 92
Kelkáposzta burgonyával 92
Kelkáposzta fokhagymával 92
Tejfeles kelkáposzta 93
Paprikás káposzta 93
Kelkáposzta gesztenyével 93
Hajdú-káposzta 93
Zöld paszuly tejföllel összerakva 94
Kalarábé tejföllel 94
Rakott sárgarépa 94
Pacal 95
Zöld fuszulyka-tokány 95
Zöld paszuly paradicsommal 95
Búzakása 96
Tökkáposzta 96
Kalarábé rántással 97
Spárga-tök 97
Laboda vagy spenót 97
Szemes zöldborsó 98
Zöld paszuly 98
Vegyes zöldség 99
Minetrone 99
Töltött káposzta örménymódra 100
Heriská 100
Száraz borsó 100
Szemes paszuly 100
Tört paszuly 101
Lencse bőjtösen 101
Paradicsomos burgonya 101
Babéros savanyu burgonya 102
Majoránnás burgonya 102
Szalonnás káposzta 102
Csolet 102
Gombás ételek.
Rókagomba-leves 103
Hófehér-leves 103
Tinorugomba-leves 103
Vgyes gomba-leves káposztalével 104
Gombamártás 104
Gombapaprikás 104
Gombafőzelék tejfölösen 104
Gomba rizzsel 104
Gomba rántottával 105
Gombás lepény 105
Az aszalt tinorugomba elkészítése 105
Pecsenyék és egyéb húsfélék.
Marhasültek.
Beafsteak 106
Vellington-szelet 106
Luby-sült 107
Angol-sült 108
Divatos marhasült 109
Rosztböf 109
Lengyel rostélyos 110
Vöröshagymás rostélyos 110
Tejfölös- vagy Eszterházy-rostélyos 111
Szalonnával tűzdelt vesepecsenye 111
Savanyu vesepecsenye 111
Töltött fehérpecsenye 112
Fehérbélü pecsenye 112
Hagymás tejfölös pecsenye 113
Szénen vagy roston sült 114
Tojásos sült 114
Hagymás sült 115
Fehérpecsenye 115
Vagdalt marhapecsenye 115
Marhapecsenye-gombóc 116
Vetrece 116
Zöldséges pecsenye 117
Marhahús tejfölös mártással 117
Paprikásszelet 117
Serpenyős rostélyos 118
Marhapecsenye zöldséges mártással 118
Angol rostélyon 119
Vesepecsenye-szelet 119
Gombás sült 119
Főtt marhanyelv 120
Főtt nyelv frissen rántva 120
Szárnyas sültek.
Kappansült 121
Jérce-szelet 121
Rántott csirke 121
Töltött csirke 122
Gombával töltött csirke 122
Szalonnával sütött kappan 123
Kacsa sülve 124
Szelid kacsa vadmódra 124
Pulykasült 124
Pulyka vagdalt hússal 125
Libasült 126
Fojtott libamell 126
Sült libamáj 127
Vagdalt libamáj 127
Tejben sütött libamáj 128
Földben sült szárnyas 128
Egyéb sültek.
Borjuszelet 129
Borjucomb 129
Rántott borju 129
Töltött borjuszegy 130
Borjú fehérpecsenye töltve 130
Borjuvesés 131
Borjumáj 131
Borjunyelv 131
Bécsi szelet 131
Malacsült 131
Malacpecsenye tordaiasan 132
Kecskehús töltve 133
Disznóoldalas 133
Disznóoldalas másképpen 133
Sertés-szelet 133
Disznócomb 134
Rántott bárány 134
Töltött bárány 134
Vagdalt bárány máj 135
Juhcomb párolva 135
Ürücomb párisi módra 136
Pörköltek
Marhahús-paprikás 136
Borjupörkölt 136
Borjutokány 137
Paprikás-csirke 137
Erdélyi tokány 138
Paprikás disznófejből 138
Pörkölt csirke 139
Pörkölt pulyka 139
Pörkölt malac 139
Bárány-pörkölt 140
Ürü -pörkölt 140
Vadhúsok.
Özderék pácolva 140
Pácolt nyúl 141
Nyúl pác nélkül 142
Nyúlpaprikás 142
Nyúl babérral 142
Nyúl vagdalék sülve 143
Fazekas nyúl 143
Nyúl franciásan 144
Fiatal nyúl rántva 144
Vadliba 145
Vadkacsa 145
Szalonka és szalonka-bél 146
Fenyőmadár belestül 146
Fácán sülve 147
Vaddisznó-oldalas 147
Vaddisznó kocsonyásan 148
Díszesen tálalt vaddisznóhús 148
Fogoly sülve 148
Túzok-mell 149
Sült tészták.
Fánk 149
Bába-kalács 151
Egyszerü kalács 151
Kürtös kalács 152
Királykalács 153
Arany-galuska 153
Csurgatott cukros tészta 154
Cseh-pimasz 155
Darázslép-tészta 155
Élesztős sodralék 156
Mákos gubó 156
Élesztős lepény 157
Élesztős palacsinta 158
Túrós kockatészta 158
Paraszt-béles 159
Réteges (élesztős) pogácsa 159
Tepertős pogácsa 160
Tepertős vakarcs 160
Élesztős írós tészta 161
Írós tészta 162
Félírós tészta I62
Tolófánk 163
Rétes-tészta 164
Rétesbe való krémtöltelék 165
Alma-töltelék 166
Túró-töltelék 166
Máktöltelék 167
Diótöltelék 167
Csigarétes 167
Diós fánk 168
Fahéjas fánk élesztővel 168
Fűszeres lepény 168
Sólyomtészta 169
Élesztős csókok 169
Császármorzsa 170
Debreceni béles 170
Székely béles 171
Burgonyarétes 171
Palacsintatészta 172
Zsemlyepudding 173
Bormártás 173
Levelensült 174
Hab-fölfújt 175
Puddingokra és tálbanfőttekre való
tejmártás 175
Csokoládé-mártás 175
Csokoládé tálbanfőtt 176
Tejfölös tálbanfőtt 176
Keményítős tálbanfőtt (tojás nélkül) 176
Körte tálbanfőtt 177
Kajszinbarack tálbanfőtt 177
Tálbanfőtt eper 177
Rizskása tálbanfőtt 178
Darafölfújt tojássárgával 178
Meggy-fölfújt 179
Csokoládémártás szilvaízzel 179
Szilvaizes fölfújt 179
Szilva tálbanfőtt 180
Zsemlyemorzsás darakockák 180
Csörege kétféleképpen 180
Rózsa-fánk 181
Tejfeles kocka 182
Hájas pogácsa 183
Uti-pogácsa 183
Rántott zsemlye 183
Tojáslepény 183
Kátá 184
Alma-fánk 184
Zsíros-lepény 185
Túrós-lepény 185
Fahéjas fánk 186
Málé-lepény 186
Polenta 187
Málélisztből fölfújt 187
Alma köpenyben 188
Túrós perec 188
Csokoládés fánk 188
Gőzön főtt tészta 189
Habos élesztős-tészta 189
Széllel bélelt 190
Tejfölös omlett 191
Diós-tekercs 191
Hássé-fánk 192
Hideg rizskása 192
Gyúrt tészták 193
Juhtúrós tészta 193
Tehéntúrós metélt 193
Krumplis sodrott tészta 193
Szilvaízes dereive 194
Káposztás kockatészta 195
Diós-metélt 195
Makkaróni sajttal és hússal 196
Húsos-laska 196
Sonkás-tészta 197
Tejbefőtt laska 197
Darás tészta 198
Mákos tészta 198
Túrós gombóc 198
Szilvás gombóc 199
Szalonnás gombóc 199
Bánáti gyümölcs-kenyér 200
Gyümölcs-kenyér 201
Vaniliás perec 201
Vanilia-hajtás 202
Cukros perec 202
Rác-pite 203
Pozsonyi mákos- (diós-) patkó 203
Libazsíros sütemény 204
Porhanyós kis kifli 204
Mézes lepény 204
Diós sütemény 205
Diós rudak 205
Habos tészta 206
Fűszeres édes tészta 206
Vajas torta 206
Morzsa-torta 207
Csokoládés édes tészta 207
Csokoládé-torta 208
Sodrott torta-lepény 208
Dió-torta 209
Pörkölt torta 209
Mákos torta 210
Élesztős-torta 210
Alma-torta 210
Gesztenye-torta 211
Habos torta 212
Kávé-torta 212
Tortákra való jég 213
Citrom jég tortákra 213
Csokoládé-máz 214
Kávé-máz 214
Csokoládé-máz tortára 214
Gyümölcsmáz tortára 215
Tortára való (sárga) diszités 215
Dalauzi 216
Cukros tört dió 216
Mogyorócsemege 216
Domika 217
Hússal töltött kifli 217
Cseresznye és szilva sütve 218
Édeske 218
Mandulakártya 219
Bazárcsókocskák 219
Mandulacsókocska 219
Tojásos perec 220
Gyümölcsös csókocskák 220
Teatészta sonkával 220
Fűszeres lepény 221
Ániskenyér 221
Csokoládé-karikák 221
Vaniliás kétszersült 222
Gesztenye cukorral bevonva 223
Gesztenye-csemege 223
Ostyasütés 224
Indiai fánk 225
Mogyorórudak 225
Gesztenyepüré 226
Szaloncukor készítése 226
A sütemények máza 227
Cukor jég készítése 227
Könnyebb cukrászat.
a) Fagylaltok.
A fagylaltok készítéséről 228
Vaniliafagylalt 228
Kávéfagylalt 229
Csokoládéfagylalt 229
Gyümölcsfagylaltok 229
Gesztenyefagylalt 230
Eperfagylalt 230
Mogyorófagylalt 230
Cukros-málnalé fagylalthoz vagy szódavízhez 231
b) Krémek.
Csokoládé-, vanilia- és mandulakrém 231
Tejhab krémekhez és kávéba 232
Madártej 232
Barack-krém 233
Kávékrém 233
Nemzetiszinü krém 234
Birsalmakrém 234
c) Parfék.
Parfé friss gyümölcsből 235
Mogyoró-parfé 235
Csokoládé-parfé 236
Vaniliás parfé 236
Vegyesek.
Csokoládé 236
Puncs 236
Meleg limonádé 231
Hideg puncs 237
Szardella-vaj 237
Édes ürmös készítése 237
Must-kolbász 238
Bálmos 239
Puliszka 239
Az oltó készítése 240
Komlós kenyér sütése 241
Komlós korpa készítése 242
Disznóölés.
A disznóölés 243
Kolbász készítése 245
Tüdős hurka készitése 246
Véres hurka 247
Májas hurka készítése 248
Kásás hurka 249
Hájszéles 250
Gömböc 250
Disznófősajt 251
Bőrsajt 252
Császár hús 253
Paprikás szalonna 253
Debreceni kolbász készítése 254
Virsli-készítés 254
Zsírolvasztás 255
Sonka és marhanyelv pácolás 255
Kocsonya-készítés 256
Gyümölcs, főzelék és saláta épen
való eltartása.
Gőzbenfőtt gyümölcs 257
Szalicil használata 257
Az elromlott befőttek értékesítése 257
Cseresznyebefőtt 258
Ananászeper-befőtt 259
Málnabefőtt 259
Zöld köszméte 259
Kajszinbarack 260
Körtebefőtt 260
Vörös szilva zölden barackízzel 260
Rendes érett vörös szilva 261
Berzencei szilva hámozva 261
Erdei vadszeder 261
Szőlő-befőtt 261
Fán termő savanyu eper 262
Meggy-befőtt 262
Ribizli cukorporral 262
Apró aranyalma 263
Őszibarack 263
Birsalma-befőtt 263
Berkenye-befőtt 263
Hámozott dióbefőtt 264
Cukorban főtt gyümölcs 264
Cseresznye cukorban 264
Eper cukorban 264
Meggy cukorban 265
Zöld köszméte cukorban
Kajszinbarack 266
Zöldparadicsom cukorban 266
Cukorban főtt narancs 267
Sárgadinnyehéj cukorban 267
Görögdinnye-befőtt 268
Rendes dióbefőtt 268
Birsalma cukorban 269
Magolt meggy cukorban 269
Apró aranyalma cukorban 269
Magolt ribizli 269
Zöldringló cukorban 270
Som cukorban 270
Erdei szeder cukorban 270
Páponya cukorban 270
Szárított cukros gyümölcs 271
Rumos vegyes gyümölcs 271
Ecetes gyümölcs.
Meggy ecetben 272
Ecetes szilva 272
Birsalma ecettel 273
Kajszinbarack ecettel 273
Sárgadinnye ecettel 273
Fagylalthoz való mindenféle
cukros gyümölcskocsonya.
Szamócakocsonya 274
Szamóca főzve 274
Meggykocsonya 274
Cseresznyekocsonya 275
Kajszinbarackkocsonya 275
Őszibarackkocsonya 275
Kajszinbarack nyersen 275
Málna cukor nélkül 275
Szőlőlé 276
Őszibarack és szilva vegyesen 276
Almaíz 276
Sárgadinnyeíz 277
Almahéjból lekvár 277
Őszibarackíz 277
Ringlóíz 277
Rózsaíz 278
Somíz 278
Csipkerózsaíz 278
Körteíz 278
Erjedt gyümölcslevek.
Szamóca 279
Málna, szeder, ribizli 279
Málna és szeder másmódon 279
Málnaszörp 280
Gyümölcs-sajtok.
Birsalmasajt 280
Birsalmasajt másképpen 281
Birsalmasajt más módon 281
Mustba főtt birsalmasajt 281
Mustkolbász 282
Tök főtt mustban 282
Szilvalekvár 283
Szilvalekvár más módon 283
Gyümölcs befőzése cukor nélkül 283
Friss gyümölcs eltartása.
Szamóca eltartása néhány napig 284
Nyers szilva eltartása 285
Dió hámozható módon 285
Sárga- és görögdinnye eltartása 285
Citrom és narancs eltartása 286
Szőlő eltartása 286
Szőlő eltartása más módon 286
A főzéshez szükséges és egyéb
dolgok eltartása.
Tojás eltartása 287
Nyers zöldpaprika eltartása 287
Sóban eltett rákfark 288
Gomba eltartása 288
Szarvasgomba eltartása 289
Gombapor 289
Keserügomba eltétele 289
Tinorugomba aszalva 290
Aszalt körte sajtolva 290
Zöldborsó cukorral főzve 291
Spárga eltartása 292
Aszalt zöldkukorica 292
Zöldpetrezselyem levele szárítva 293
Üvegben eltett kapor 293
Aszalt zöldbab 293
Télire eltett sóska 294
Zöldbab sóban eltéve 294
Paradicsom áttörve 294
Paradicsom víz nélkül 295
Paradicsom eltartása ecettel és
borral 295
Aszalt paradicsom 296
Paradicsom üvegben 296
Ecetbe rakott dolgok télire.
Ecetes uborka 296
Ecetes, uborka-saláta 297
Zöldbab ecetben 297
Kukorica ecetben 298
Nagy édespaprika ecetben 298
Paprikasaláta télire 298
Vegyes zöldségsaláta 299
Hagyma ecetben 299
Paprikás piros káposzta 299
Francia uborka 300
Rizike-gomba ecettel 300
Káposztás paprikasaláta 301
Uborkasaláta sóban 301
Kovászosuborka télire 302
Kovászosuborka más módon 302
Tökkáposzta sóban 303
j Hordóba eltett fejeskáposzta 304
Fojtott káposzta 305
Gyalult hordóskáposzta 305
Aszalt hús 307
A tejben eltartott hús 308
Sokáig eltartható kocsonya 308
Különfélék.
Korommal pácolt nyelv 309
Nyári sonka 309
Meleg tojásos limonádé 310
Ecetkészítés 310
Rumkészítés 311
Angol mustár 311
Almabor 312
Vegyes gyümölcspálinka 312
Köménymagos vagy ánizsos pálinka 312
Vaníliás pálinka 313
Narancs-pálinka 313
Dió-pálinka 313
Barack-pálinka 314
Az alkörmös festék készítése 314
Világossárga szín 315
Főtt must készítése 315
A kozmás ételekről 315
Szappanfőzés 317
Nagyobb ebédek vagy vacsorák.
Az asztalterítés 318
Nagy ebéd tavasszal 320
Nagy vacsora (tavasszal) 320
Nagy ebéd (nyáron) 320
Nagy vacsora (nyáron) 321
Nagy ebéd (ősszel) 321
Nagy vacsora (ősszel) 322
Nagy ebéd (télen) 322
Nagy vacsora (télen) 322
A beteg ember táplálása.
Mesterséges tápszerek 324
Hygiama 325
Gyermeklisztek 327
Kefir 328
Lázas betegek táplálása 329
Lábadozó betegeknek való ételek
és italok 331
Tüdőbajosok ételrendje 332
Gyomorbajosok ételrendje 335
Bélbajosok ételrendje 342
Elhízottak ételrendje 344
Köszvényesek ételrendje 345
Cukorbajosok ételrendje 348
Gyermekágyas és szoptatós nő
ételrendje 353
Az egészséges és beteg gyermek
táplálása.
A csecsemő célszerü táplálásáról 354
A csecsemő elválasztása 359
Mesterséges táplálás 361
A kétéves gyermek táplálása 362
A három-négyéves gyermek táplálása 363
Az angolkóros gyermek táplálása 363
A görvélykóros gyermek táplálása 364
Bevált háziszerek.
Réthy-féle pemetefűcukorka 365
Guderin 366
Digestol 366
Lysoform 366
Csukamájolaj 366
Barella-féle gyomorpor 367
Kaiser-féle mell-karamellák 367
Edelraute 368
Ajánlható szépitőszerek.
Czerny-féle hyg. kozmetikai különlegességek 368
Fatima szépitőszerek 369
Petrol Neruda 369
Sztraka menthol-fogszappan 369
Háztartási cikkek.
Gumikeztyü 369
Washall 370
Koh-i-noor nyomógomb 370
Ruhafestés és tisztítás 37t
Kristálysó 371
Kávé és tea 371
Menyasszonyi kelengyék 371

Zilahy Ágnes

Zilahy Ágnes műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Zilahy Ágnes könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem