Könyvem története | |
Levesek | |
Közönséges husleves | 15 |
Barna-leves | 16 |
Tyuk leves | 16 |
Tiszta borsos-leves | 17 |
Gulyáshus | 17 |
Gulyáshus másképpen | 17 |
Rák-leves | 18 |
Kaszás lé | 18 |
A rákba való töltelék | 19 |
Pörkölt-, vagy "Árva"-levesek | |
Rák-leves | 20 |
Tüdő-táska-leves | 20 |
Gombaleves | 21 |
Zöldségleves | 21 |
Darával töltött tésztaleves | 21 |
Káposztaleves | 22 |
Gombóczleves | 22 |
Paradicsomleves | 23 |
Turbolya-leves (Tavaszi étel) | 23 |
Paszuly-leves | 23 |
Borleves bőjtösen | 24 |
Burgonya-leves | 24 |
Savanyu tojás-leves | 25 |
Borkő-leves | 25 |
Köménymagos-leves | 25 |
Tört májleves | 26 |
Levesbe valók | |
A gyurt tészták | 27 |
Csiga tészta készítése | 27 |
A rákba való felvert-galuska | 28 |
Rákleves, rákhussal | 28 |
Tejgaluska | 29 |
A májgaluska | 29 |
Dara (Griz) koczkák | 30 |
Olasz-borsó | 30 |
Gyöngykása fokhagymával | 30 |
Gyöngykása gombával | 31 |
Rizskása gombával | 31 |
Rák-vaj - vagy rák-zsír | 31 |
Vegyes zöldség | 32 |
Tüdő-táska | 32 |
Liszt-koczkák | 32 |
Zsemlyekása (griz) gombócz | 33 |
Liszt-galuska | 33 |
Hus körül való ételek | |
Rizskása gombával | 34 |
Csiperke gomba | 34 |
Többféle használható gomba készítése | 35 |
Rizskása hagymával | 35 |
Házi makkaroni | 35 |
Vizes galuska | 36 |
Turos-gombócz | 36 |
Burgonya-törve | 36 |
Reszelt-tészta | 37 |
Sárga-répa | 37 |
Káposztasaláta | 37 |
Mártások | |
Tatár-mártás | 38 |
Mandulás tormamártás | 38 |
Metélőhagyma-mártás | 39 |
Eczetes tormamártás | 39 |
Halakra való mártás | 39 |
Majonéz | 39 |
Szárdella-vaj | 40 |
Paradicsommártás | 40 |
Hagymamártás | 40 |
Tejfeles ugorkamártás | 41 |
Tejfeles tormamártás | 41 |
Szárdella-mártás | 42 |
Kapornya-mártás | 42 |
Zsemle-mártás | 42 |
Kapormártás | 43 |
Fokhagyma-mártás | 43 |
Pöszméte (Piszke) mártás | 43 |
Ugorkamártás | 44 |
Sóskamártás | 44 |
Egres mártás | 44 |
Meggymártás | 45 |
Ribizli mártás | 45 |
Alma-mártás | 45 |
Leves utáni ételek | |
Főtt marhahus párolva | 47 |
Főtt marhahus vagdalva | 47 |
Kirántott sonka | 48 |
Velős szeletek | 48 |
Vese-velővel | 49 |
Sonkás-omlett | 49 |
Liba, vagy más szárnyas májból vagdalék | 49 |
Földi csiga | 50 |
Borju-láb és borju-fej kirántva | 50 |
Agyvelő kirántva | 51 |
Tudó savanyú-lével (Becsinált) | 51 |
Tudó rizskásával | 51 |
Töltött tojás | 52 |
Keserü-gomba | 52 |
Főzelékek | |
A tavas káposzta | 53 |
Töltött-káposzta (Valódi kolozsvári módon) | 53 |
Közönséges töltött-káposzta | 54 |
Hussal összerakott káposzta | 55 |
Kelkáposzta töltve | 55 |
Zöldkáposzta töltve | 56 |
A lucskos káposzta (Erdélyi étel) | 57 |
A székely-gulyás | 57 |
Töltött karalábé | 58 |
Töltött zöld paprika | 58 |
Töltött paradicsom | 59 |
Töltött burgonya | 59 |
Töltött ugorka | 60 |
Tökkáposzta | 60 |
Paprikás káposzta | 61 |
Babéros savanyu burgonya | 61 |
Szemes paszuly | 62 |
Száraz borsó | 62 |
Tojásos és sonkás burgonya | 63 |
Szilva-lével | 63 |
Szilva tálbefőtt | 63 |
Zöld-paszuly | 64 |
Vegyes zöldség | 64 |
Kárfiol | 65 |
Spárga | 65 |
Spárga-tök | 66 |
Komlóhajtás | 66 |
Láboda vagy spenót | 66 |
Szemes zöldborsó | 67 |
Lencse bőjtösen | 67 |
Ludas-kása | 68 |
Kucsmagomba töltve | 68 |
Aszalt lengyel gomba | 69 |
Becsináltak | |
Borju agyvelő czitrommal | 70 |
Rák "kokó"-val | 70 |
Sárga-répa sertés-hussal | 71 |
Tárkonyos bárány | 71 |
Köszmétés bárány | 71 |
Bárány czitrommal | 72 |
Köszmétés-csirke | 72 |
Karalábés-csirke | 73 |
Zöldborsó csirkével | 73 |
Paradicsomos-csirke | 73 |
Mazsolás és gesztenyés nyelv | 74 |
Paczal | 74 |
Borju-láb és fej tojással | 74 |
Debreczeni mazsolás csirke | 75 |
Bosporus | 75 |
Rák rizskásával | 76 |
Pecsenyék | |
A "Luby" sült | 77 |
Beafsteak | 78 |
Marhahus paprikás | 79 |
Zöldséges pecsenye | 79 |
Vetrecze | 80 |
Lengyel rostélyos | 80 |
Vereshagymás rostélyos | 80 |
Tejfeles rostélyos | 81 |
Fehér pecsenye | 81 |
Savanyu vesepecsenye | 81 |
Szalonnával tűzdelt vesepecsenye | 82 |
Töltött fehérpecsenye | 82 |
Szénen, illetve rostélyos sült (Fleck) | 83 |
Marha-pecsenye-gombócz | 83 |
Vagdalt marha-pecsenye | 84 |
Borju-szelet | 85 |
Borju-vesés | 85 |
Borju-pörkölt | 85 |
Borju-tokány | 86 |
Borju-czomb | 86 |
Rántott borju | 86 |
Töltött borjuszegy | 87 |
Borju fehérpecsenye töltve | 87 |
Borju máj | 88 |
Borju-nyelv | 88 |
Rántott csirke | 88 |
Töltött csirke | 89 |
Paprikás-csirke | 90 |
Pürkölt-csirke | 90 |
Kappan-sült | 91 |
Szalonnával sütött kappan | 91 |
Kacsa sülve | 92 |
Szelíd kacsa vad módra | 92 |
Pulyka sült | 92 |
Pörkölt pulyka | 93 |
Pulyka vagdalt hussal | 93 |
Libasült | 94 |
Libamell fojtva | 95 |
Sült libamáj | 95 |
Az angol sült | 96 |
Serpenyős rostélyos | 96 |
A marhahus tejfeles mártássel | 96 |
A paprikás-szelet | 97 |
A főtt marha-nyelv | 97 |
Marha pecsenye zöldséges mártással | 98 |
Erdélyi tokány | 98 |
Malaczsült | 99 |
Pörkölt-malacz | 99 |
Malacz-pecsenye tordaiasan | 100 |
Paprikás sertés fejből | 100 |
Sertés-gerincz (Karmanádli) | 101 |
Sertés-gerincz (másképen) | 101 |
Sertés-szelet | 101 |
Sertés-czomb | 102 |
Vad-husok | |
Azőz derék páczolva | 103 |
Páczolt nyul | 104 |
Nyul pácz nélkül | 104 |
Nyul-paprikás | 105 |
Nyul babérral | 105 |
Vad-liba | 106 |
Vad-kacsa | 106 |
Szalonka és szalonka-bél | 107 |
Fenyő-madár belestül | 108 |
A verebek | 108 |
Halak | |
A szegedi halpaprikás | 109 |
Tejfeles halpaprikás | 109 |
A rántott harcsa | 110 |
Az egészben megsütött apró hal | 110 |
Csuka füszeresen | 111 |
Süllő, vagy csuka töltve | 111 |
Hal-leves | 112 |
A hering melegen | 112 |
A száritott tőkehal | 113 |
Marinirozott-hal | 113 |
Rántott békaczomb | 113 |
A pisztráng hidegen | 114 |
Saláták és diszitések | |
Ászpikk | 115 |
A magyar házimustár | 116 |
Öntött saláta | 116 |
Hideg saláta | 117 |
A zeller és a burgonya saláta (Vegyes saláta) | 117 |
A hering-saláta | 117 |
Vegyes saláta | 118 |
A tészták | |
A fánk | 119 |
A bába-kalács | 120 |
Az egyszerü kalács | 121 |
A király-kalács | 122 |
A kürtös kalács | 122 |
Az arany-galuska | 123 |
Csorgatott czukros tészta | 124 |
A darázslép tészta | 124 |
A darázslép tészta | 125 |
A cseh-fánk ("Talkerli") | 125 |
Az élesztős-sodralék | 126 |
A mákos-gubó | 126 |
Az élesztős-lepény | 127 |
Az élesztős palacsinta | 128 |
A turós koczka-tészta | 128 |
A paraszt-béles | 129 |
A réteges (élesztős) pogácsa | 129 |
A tepertős pogácsa | 130 |
A tepertős vakarcs | 130 |
Az élesztős, irós-tészta | 131 |
Az irós-tészta | 131 |
A félirós tészta | 132 |
A toló-fánk | 133 |
A rétes tészta | 134 |
A rétesbe való töltelékek | 135 |
Krém töltelék | 135 |
Az alma töltelék | 136 |
A turós rétes | 136 |
A máktöltelék | 137 |
A dió töltelék | 137 |
Csiga rétes (Régi erdélyi tészta9 | 137 |
Császár morzsa | 138 |
A debreczeni béles | 138 |
A székely-béles (Erdélyi tészta) | 138 |
A burgonya-rétes (Szepesi étel) | 139 |
A palacsinta-tészta | 140 |
A levelen-sült (A legrégibb magyar tészta) | 141 |
A zsemlye pudding | 142 |
Bor mártással (Bor sató) | 142 |
A puddingokra és tálba főttekre való tejmártás ("Chaudeo") | 143 |
A bor mártás | 143 |
A csokoládé mártás | 144 |
A tálba főtt eper | 144 |
A darb tálbafőtt tojássárgával | 144 |
A dara (vagy griz) tálbafőtt másképen | 145 |
A csokoládé tálbafőtt | 145 |
A tejfel tálba főtt | 146 |
A keményitő tálbafőtt (Tojás nélkül) | 146 |
A rizskása tálbafőtt | 146 |
A zsemlye-morzsás darakoczkák | 147 |
Csörege kétféleképpen | 147 |
A rózsa-fánk | 148 |
A tejfel-koczka (Tojás nélküli tészta) | 149 |
A hájas pogácsa | 149 |
Az uti-pogácsa | 150 |
Kisütött zsemlye | 150 |
Az alma-fánk | 150 |
A zsiros lepény | 151 |
Turós lepény (Hódmezővásárhelyi tészta) | 152 |
A fahajas fánk | 152 |
A málé-lepény (Erdélyi tészta) | 153 |
A gyurt tészták | 154 |
Juh túrós-tészta | 154 |
A tehén turós-tészta | 155 |
A sodrott tészta (Nudli) | 155 |
A szilva izes derelye | 156 |
A káposztás koczka-tészta | 156 |
A sonkás tészta | 157 |
A tejbefőtt laska | 157 |
A darával készült tészta | 158 |
A mákos tészta | 158 |
A tehénturós gombócz | 159 |
A bánáti gyümölcskenyér | 159 |
A gyümölcs-kenyér (Német csemege) | 160 |
A vaniliás perecz | 161 |
A rácz pite | 161 |
Vanilia hajtás | 162 |
A czukor perecz (Téa tészta) | 162 |
A pozsonyi mákos (diós) patkó | 162 |
Libazsiros sütemény | 163 |
A porhanyó kis kifli | 163 |
A mézes lepény | 164 |
A diós sütemény | 164 |
A diós rudak | 164 |
A habos tészta | 165 |
A fűszeres édes tészta | 165 |
Vajas torta | 166 |
A morzsa-torta | 166 |
A csokoládés édes tészta | 167 |
A csokoládé-torta | 167 |
A sodrott torta-lepény | 167 |
A dió-torta | 168 |
A pörkölt torta | 169 |
A daluzi (Erdélyi, örmény csemege) | 169 |
A czukros tört dió | 170 |
A mogyoró csemege | 170 |
Az édeske (Téa tészta) | 170 |
A mandula csókocska | 171 |
Tojásos perecz | 171 |
A gyümölcsös csókocskák | 172 |
A mandula kártya | 172 |
A vanilia fagylalt | 172 |
A bazár csókocskák | 173 |
Kávé fagylalt | 173 |
Csokoládé fagylalt | 173 |
Gyümölcs fagylaltok | 174 |
A madártej | 174 |
Tejhab krémekhez és kávéba | 174 |
A krémek (Csokoládéből vaniliából és mandulából) | 175 |
Baraczk krém | 175 |
Az ostya sütés | 176 |
A kozmás ételekről | |
Különlegességek | |
A disznótor | 179 |
A disznó ölés | 180 |
A kolbász | 182 |
A tüdös-hurka készitése | 183 |
A véres hurka | 184 |
A májas készités | 185 |
A kásás hurka | 186 |
A hájszeles | 187 |
A gömböcz | 187 |
A disznófősajt | 188 |
Bőrsajt | 189 |
A kocsonya-készités | 190 |
A királyhus (Kaiserfleisch) | 191 |
A paprikás szalonna | 191 |
Az alta készitése | 192 |
A komlós kenyér sütése | 193 |
A komlós korpa készitése | 194 |
A bálmos | 195 |
A must kolbász (Bánáti csemege) | 195 |
A puliczka (Erdélyi étel) | 196 |
A "debreczeni" kolbász készitése | 197 |
A sonka és a marha-nyelv páczolás | 197 |
A "virsli" készités | 198 |
A zsir olvasztás | 198 |
Meleg és hideg italok | |
Csokoládé | 199 |
Az édes ürmös készitése | 199 |
Dió pálinka | 200 |
Puncs | 200 |
Meleg limonádé | 200 |
Hideg puncs | 201 |
Almabor | 201 |
Vegyes gyümölcs-pálinka | 201 |
Vaniliás pálinka | 202 |
Narancs pálinka | 202 |
Köménymagos vagy (Ánizsos) pálinka | 202 |
Tartósítás | |
Eczet készités | 204 |
Birs-alma sajt | 204 |
Birs-alma sajt más módon | 205 |
A czitrom és a narancs eltartása | 205 |
Hogy kell a szilvát eltartani? | 205 |
Hogyan kell a tojást eltartani? | 205 |
A dinnye eltartása | 206 |
Télére eltett zöld paszuly | 206 |
Hogy kell az avas zsírt jóvá tenni? | 207 |
Kovászos ugorka télre | 207 |
Kovászos ugorka más módon | 208 |
Az ugorka saláta | 208 |
Eczetes ugorka üvegben | 209 |
Paprikás piros káposzta | 209 |
Tök-káposzta üvegben | 210 |
Sóska mártás üvegben | 210 |
Hagyma eczetbe téve | 211 |
Édes zöldpaprika eczettel | 211 |
Eczetes ugorka-saláta | 211 |
Vegyes zöldség-saláta | 212 |
Aszalt körte | 212 |
Aszalt zöld kukoricza | 213 |
Zöld paszuly aszalva | 213 |
Aszalt paradicsom | 214 |
Tinóri (vagy hiriba) gomba aszalva | 214 |
Hasznos tanácsok | |
A szappan-főzés | 215 |
Hogyan lehet az égési sebes gyorsan enyhiteni? | 216 |
Hogyan lehet a kéménytüzet eloltani? | 216 |
Mosdószer | 216 |
Befőttek | |
Többféle, egyformán elkészithető befőtt | 217 |
Sárga dinnye haj befőtt | 218 |
A görög dinnye befőtt | 219 |
A czukorba főtt baraczk | 219 |
Kajszin baraczk befőtt | 220 |
Magolt ribizli | 220 |
A körte befőtt | 221 |
Birsalma befőtt | 221 |
Hámozott dió befőtt | 222 |
Rendes dió befőtt | 222 |
Zöld ringlót | 222 |
Rummal eltett vegyes gyümölcs | 223 |
Meggy eczettel | 223 |
Birsalma sürü czukorban | 224 |
Magolt meggy czukorban | 224 |
Apró arany alma czukorban | 224 |
Birsalma eczettel | 224 |
Kajszin baraczk eczettel | 225 |
Sárga-dinnyehéja eczettel | 225 |
Az elromlott befőttek értékesitése | 225 |
Őszibaraczk-iz | 226 |
A czukros (jegeczes) gyümölcsök | 226 |
Paradicsom üvegben | 226 |
Ünnepi ebédek | |
Az asztal terités | 229 |
Nagy ebéd (Télen) | 230 |
Nagy vacsora (Télen) | 231 |
Nagy ebéd (Tavasszal) | 231 |
Nagy vacsora (Tavasszal) | 232 |
Nagy ebéd (Nyáron) | 232 |
Nagy vacsora (Nyáron) | 233 |
Nagy ebéd (ősszel) | 233 |
Nagy vacsora (ősszel) | 233 |
Utóirat | |