1.062.618

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Valódi Magyar Szakácskönyv

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 419 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 15 cm x 12 cm
ISBN: 963-223-416-4
Megjegyzés: A Magyar Nők Lapjának kiadóhivatala által 1892-ben kiadott mű reprint kiadása.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Könyvem története.
Több éve már, midőn egy hangtalan, puszta nyári délután belépett hozzám - Nagyváradon - gróf. Teleky Sándor, a vitéz, a hires honvédezredes.
Mint egy tavaszi napsugár ugy... Tovább

Előszó

Könyvem története.
Több éve már, midőn egy hangtalan, puszta nyári délután belépett hozzám - Nagyváradon - gróf. Teleky Sándor, a vitéz, a hires honvédezredes.
Mint egy tavaszi napsugár ugy hatott komor lelkivilágomra a gróf ur nyájas biztató szava.
Mert látva küzködő életem s tudva, hogy értek a főzéshez - kérdé: mért nem irok egy eredeti magyar szakácskönyvet? - Nincsenek-e leirott jegyzeteim, valami különlegesebb ételekről?
- Igen, vannak felelém.
- Ugyan kérem adja ide, hadd nézem át. Nagy szégyenkezve elő is álltam egy szakadozott füzetecskévél.
Amint érdekkel lapozgatta, időnként megszólalt:
- No lám ezt sem ismerem, ezt sem, ezt sem, pedig milyen jól hangzik a leírása, milyen ízletesnek képzelem e holmikat.
- Írja le kérem egy könyvbe ezeket az ételeket és még sok mást, a mi valószinüleg még a fejében van. Vissza

Tartalom

Könyvem története, írta Zilahy Ágnes3
Levesek
Közönséges hus-leves9
Barna-leves10
Tyuk-leves11
Tiszta borsos-leves11
Gulyás-hus12
Gulyás-hus másképpen13
Rák-leves13
Kaszáslé15
Rákba való töltelék16
Pörkölt- vagy árva-levesek
Rák-leves16
Tüdő táska-leves17
Gomba-leves18
Zöldség-leves18
Darával töltött tészta-leves19
Gombócz-leves21
Paradicsom-leves21
Káposzta-leves22
Turbolya-leves22
Paszuly leves23
Borleves böjtösen24
Burgonya-leves24
Savanyu tojás-leves25
Borkő-leves25
Köménymagos leves26
Tört máj-leves27
Levesbe valók
A gyurt tészták27
Csiga-tészta készítése28
A rákba való felvert galuska30
Rák-leves rák-hussal30
Tej-galuska31
Dara (griz) koczkák31
A máj-galuska32
Olasz-borsó33
Gyöngykása fokhagymával33
Gyöngykása gombával34
Rizskása gombával34
Rák-vaj - vagy rák-zsír35
Vegyes zöldség36
Tüdő táska36
Liszt-koczkák37
Zsemlyekása (griz) gombócz38
Lisztgaluska38
Hús körül való étkek
Rizskása gombával39
Csiperkegomba39
Többféle gomba készítése40
Rizskása hagymával41
Házi makkaroni41
Vizes galuska42
Turós-gombócz42
Burgonya törve43
Reszelt tészta43
Sárga-répa44
Káposzta-saláta44
Mártások
Tatár-mártás45
Mandulás tormamártás46
Metélő hagyma-mártás46
Eczetes torma47
Halakra való mártás47
Majonéz48
Szárdella vaj48
Paradicsom-mártás48
Hagyma mártás49
Tejfeles ugorkamártás50
Tejfeles tormamártás51
Szardellamártás51
Kapornyamártás52
Zsemlyemártás53
Kapormártás53
Fokhagyma-mártás54
Ugorkamártás54
Köszméte (Piszke) mártás55
Sóskamártás55
Egres-mártás56
Meggy-mártás57
Ribizli-mártás57
Alma-mártás58
Leves utáni ételek
Főtt marhahus párolva59
Főtt marhahus vagdalva60
Kirántott sonka61
Velős szeletek61
Vese velővel62
Sonkás-omlet62
Liba, vagy más szárnyas májból vagdalék63
Földi csiga64
Borju-láb és borju-fej kirántva65
Agyvelő kirántva65
Tüdő savanyu lével66
Tüdő rizskásával66
Töltött tojás67
Keserű gomba68
Főzelékek
Tavas-káposzta69
Töltött-káposzta (kolozsvári)70
Közönséges töltött-káposzta72
Hussal összerakott káposzta73
Kelkáposzta töltve74
Zöldkáposzta töltve75
Lucskos káposzta76
Székely-gulyás77
Töltött karalábé78
Töltött zöld paprika79
Töltött paradicsom80
Töltött burgonya81
Töltött ugorka82
Tökkáposzta83
Paprikás káposzta84
Babéros savanyu burgonya85
Szemes paszuly85
Száraz borsó86
Tojásos és sonkás burgonya87
Szilva-lével88
Szilva tálbafőtt88
Zöld-paszuly89
Vegyes zöldség90
Kartifiol91
Spárga-tök91
Spárga92
Komlóhajtás93
Laboda (vagy spenót)94
Szemes zöld-borsó95
Lencse böjtösen95
Ludas-kása96
Kucsmagomba töltve97
Aszalt lengyel-gomba98
Becsináltak
Rák "Kokó"-val99
Borju agyvelő czitrommal100
Sárga-répa sertés-hussal101
Tárkonyos bárány101
Köszmétés bárány102
Bárány czitrommal103
Köszmétes csirke103
Karalábés csirke104
Zöldborsó csirkével104
Paradicsomos csirke105
Mazsolás és gesztenyés nyelv106
Paczal106
Borju-láb és fejtojással107
Debreczeni mazsolás csirke108
Bosporus109
Rák rizskásával110
Pecsenyék
A Luhysült111
Beafstek113
Marhahus paprikás114
Vetrecze115
Zöldséges pecsenye115
Lengyel rostélyos116
Vereshagymás rostélyos117
Tejfeles rostélyos117
Fehér pecsenye118
Savanyu vesepecsenye119
Szalonával tüzdelt vesepecsenye119
Töltötött fehér pecsenye120
Szénen, illetve rostényon sült (fleck)121
Marha-pecsenye-gombócz122
Vagdalt marha-pecsenye123
Borju-szelet124
Borju-vesés125
Borju-pörkölt126
Borju-tokány126
Borju-czomb127
Rántott borju127
Töltött borjuszeg128
Borju fehér pecsenye töltve129
Borju-máj130
Borju-nyelv130
Rántott csirke131
Töltött csirke132
Paprikás csirke134
Pörkölt csirke135
Kappan-sült136
Szalonnával sütött kappan136
Kacsa sülve137
Szelid kacsa vad módra138
Pulykasült139
Pörkölt-pulyka140
Pulyka vagdalt hussal141
Libasült142
Libamell fejtva143
Sült-libamáj144
Angol-sült145
Marhahus tejfeles mártással146
Paprikás-szelet146
Serpenyős rostélyos147
Főtt-marhanyelv148
Marha pecsenye zöldséges mártással148
Erdélyi tokány149
Malaczsült150
Pörkölt-malacz152
Malacz-pecsenye tordaiason152
Paprikás, sertés fejből153
Sertés-gerincz (karmanádli)154
Sertés-gerincz (másképen)155
Sertés szelet155
Sertés-czomb156
Vad-husok
Az őzderék páczolva157
Páczolt-nyul159
Nyul Pácz nélkül160
Nyul paprikás161
Nyul babérral161
Vad-liba162
Vad-kacsa163
Szalonka és szalonkabél164
Fenyő-madár belestül166
A verebek166
Halak
Szegedi halpaprikás167
Tejfeles halpaprikás168
Rántott harcsa169
Apróhal egészen sütve170
Csuka fűszeresen171
Süllő (vagy csuka) töltve172
Hal-leves173
Hering melegen173
Száritott tőkehal174
Marinirozott hal175
Rántott békaczomb176
A pisztráng hidegen176
Saláták és diszitések
Aszpik177
A magyar házimustár179
Öntött saláta179
Hideg saláta180
Zeller és burgonya saláta181
Hering saláta181
Vegyes saláta182
Tészták
A fánk183
A bába kalács186
Az egyszerű kalács188
Kürtös kalács189
A király kalács190
Az arany galuska191
A csorgagott czukros tészta193
A darázslép tészta195
A cseh fánk196
Az élesztős-sodralék197
A mákos gubó198
Az élesztős lepény199
Az élesztős palacsinta200
A turós koczka-tészta201
A paraszt-bélés203
A réteges (élesztős) pogácsa204
A tepertős pogácsa205
A tepertős vakarcs205
Az élesztős, irós-tészta206
Az irós-tészta207
A félirós-tészta209
A toló-fánk211
A rétes-tészta212
A rétesbe való töltelék215
Az almatöltelék216
A turós rétes217
A máktöltelék217
A diótöltelék218
Csiga rétes218
Császár-morzsa219
A debreczeni béles220
A székely béles222
A burgonya-rétes223
A palacsinta-tészta223
A levelen sült225
A zsemlye pudding227
Bor mártással228
A puddingokra és tálba főttekre való tejmártás229
A bor-mártás230
Csokoládé mártás231
Az eper tálbafőtt231
A dara tálbafőtt tojássárgával232
A dara tálbafőtt másképpen233
A csokoládé tálbafőtt234
A tejfel tálbafőtt234
A keményítő tálbafőtt236
A zsemlyemorzsás darakoczkák237
Csörege kétféleképen238
A rózsa fánk239
A tejfel-koczka241
A hájas pogácsa242
Az uti pogácsa242
Kisütött zsemlye243
Az alma-fánk243
A zsiros lepény245
Turós-lepény246
A fahajas-fánk247
A málé-lepény248
A gyurt tészták249
Juh turós tészta251
Tehén turós-tészta251
A sodrott tészta (nudli)252
A szilvaizes derelye253
A káposztás koczka-tészta255
A sonkás tészta255
A tejbefőtt laska257
A darával készült tészta258
A mákos-tészta258
A tehén turós gombócz259
A bánáti gyümölcs-kenyér260
A gyümölcs-kenyér262
A vaniliás perecz263
Vanilia hajtás264
A czukor-perecz264
A ráczpite265
A pozsonyi mákos és diós patkó266
Libazsiros sütemény267
A porhanyó kis kifli268
A mézes lepény268
A diós sütemény269
Diós rudak270
A habos tészta270
Füszeres édes tészta271
Vajas torta272
A morzsa-torta273
A csokoládés édes tészta274
A csokoládé torta274
A sodrott torta-lepény275
A dió-torta276
A pörkölt torta277
A dalauzi278
A czukros tört dió279
A mogyoró csemege280
Az édeske280
A mandulacsókocska281
Tojásos perecz282
A gyümölcsös csókocskák282
Mandula kártya283
A bazarcsókocskák283
A vanilia fagylalt284
Kávé fagylalt285
Csokoládé fagylalt286
A madár-tej286
Tejhab krémekbe és kávéba287
A krémek288
Baraczk-krém289
Az ostya-sütés289
A kozmás ételekről
A kozmás étel290
Különlegességek
A disznótor293
A disznó-ölés296
A kolbász300
A tüdőshurka készítése302
A véreshurka304
A májas készítése306
A kásás hurka308
A hájszeles309
A gömböcz310
A disznófő-sajt311
Bőrsajt314
A kocsonya készítés315
A király-hús316
A paprikás szalonna317
Az alta készítése318
A komlós kenyér sütése320
A komlós korpa készítése322
A bálmos324
A mus kolbász (bánáti csemege)325
A puliczka326
A "debreczeni" kolbász készítése328
A sonka és a marha-nyelv páczolás329
A "virsli" készítés330
A zsir olvasztás331
Meleg és hideg italok
Csokoládé332
Az édes ürmös készítése332
Dió pálinka333
Puncs334
Meleg limonádé334
Hideg puncs335
Almabor335
Vegyes gyümölcs-pálinka336
Vaniliás pálinka336
Narancs pálinka337
Köménymagos pálinka338
Eczet készítés338
Birsalma-sajt339
Birsalma-sajt más módon340
Télire eltett zöld-paszuly340
Czitrom és narancs eltartása341
Hogy kell a szilvát eltartani342
Hogyan kell a tojást eltartani342
A dinnye eltartása343
Hogy kell az avas zsirt jóvá tenni343
Kovászos ugorka télre344
Kovászos ugorka más módon345
Ugorka saláta347
Eczetes ugorka üvegben348
Paprikás piros káposzta348
Tökkáposzta üvegben349
Sóska mártás üvegben350
Hagyma eczetbe téve350
Édes zöldpaprika eczettel351
Eczetes ugorka saláta351
Vegyes zöldség saláta352
Aszalt körte353
Aszalt zöld kukoricza354
Zöld paszuly aszalva355
Aszalt paradicsom355
Tinori gomba aszalva356
Szappanfőzés356
Hogyan lehet az égési sebet gyorsan enyhiteni?358
HOgyan lehet a kemény tüzet eloltani?358
Mosdószer359
Befőttek
Többféle egyformán elkészíthető befőtt360
Sárga dinnyehaj befőtt362
Görög dinnye befőtt363
Czukorba főtt baraczk365
Kajszin baraczk befőtt366
Magolt ribizli367
Körte befőtt367
Birsalma befőtt368
Hámozott dió befőtt369
Rendes dió befőtt369
Jöld ringlot370
Rummal eltett vegyes gyümölcs371
Meggy eczettel372
Birsalma sürü czukorban372
Magolt meggy czukorban373
Apró arany alma czukorban373
Birsalma eczettel374
Kajszin baraczk eczettel374
Sárga dinnyehéja befőtt375
Az elromlott befőttek értékesítése375
Őszibaraczk-iz376
A czukros gyümölcsök376
Paradicsom üvegben377
Ünnepi ebédek
Az ünnepi ebédekből378
Az asztalterités380
Nagy ebéd (télen)383
Nagy vacsora (télen)384
Nagy ebéd (tavasszal)385
Nagy vacsora (tavasszal)386
Nagy ebéd (nyáron)386
Nagy vacsora (nyáron)387
Nagy ebéd (ősszel)388
Nagy vacsora (ősszel)388
Utóirat390

Zilahy Ágnes

Zilahy Ágnes műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Zilahy Ágnes könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Valódi Magyar Szakácskönyv Valódi Magyar Szakácskönyv

A borító kopott, foltos.

Állapot:
3.280 ,-Ft
49 pont kapható
Kosárba