| Az ember és a mezőgazdaság | 7 |
| Mezőgazdaság - három különböző felfogásban | 8 |
| Őskori maradvány? | 8 |
| Agyonracionalizált ipari ágazat? | 9 |
| Őkológiai katasztrófaterület? | 10 |
| Az ökológiai alternatívákhoz vezető út | 13 |
| A józan megfontolás útja | 13 |
| Az érzelmi-politikai út | 14 |
| A világnézeti út | 14 |
| A károkból tanulunk | 15 |
| Üzletet csinálni | 21 |
| Saját táplálkozásunk átállítása | 23 |
| Biofogyasztóvá válni | 23 |
| Önellátóvá válni | 28 |
| A megvalósított alternatívák | 33 |
| Nemet mondani - alternatívaként | 33 |
| Az alternatív mezőgazdálkodási irányzatok | 34 |
| A biológiai-dinamikus gazdálkodási mód | 36 |
| Szerves biológiai és általános biológiai irányzatok | 37 |
| Mindezen alternatívák közös vonásai | 39 |
| Mit mondanak az ellenfelek? | 42 |
| Kiknek a sorából kerülnek ki az ellenfelek? | 42 |
| Az agrokémia megnyilatkozásai | 44 |
| A hivatalos körök nyilatkozatai | 47 |
| Ellenzéki hangok különféle táborokból | 50 |
| A legfontosabb kifogások cáfolata | 53 |
| Üzemgazdasági rentabilitás | 54 |
| A költséges vegyipar - avagy az üzemgazdasági ráfordítás | 55 |
| A munkatermelékenység dicshimnusza | 57 |
| A területegységre jutó hozamok (vízzel vagy víz nélkül) | 59 |
| A biotermékek tényleg csak a gazdaságoknak valók? | 64 |
| A nyereség | 66 |
| Nemzetgazdasági és világgazdasági rentabilitás | 68 |
| Meghamisított könyvelés? | 68 |
| Ki okozza a világéhínséget? | 74 |
| Energetikai gazdaságosság | 79 |
| Energia - pénz helyett (merőben más világszemlélet) | 79 |
| Mennyivel járnak előttünk a "primitívek"? | 80 |
| Az energiapazarló mezőgazdaság | 82 |
| Takarékossági kísérletek | 84 |
| Ki takarékoskodik jobban az energiával? | 85 |
| Ökológiai rentabilitás | 86 |
| Ökológia, mezőgazdálkodás és a "bűnbeesés" | 86 |
| A különbség: ciklikusan - szemben a lineárissal | 89 |
| Mértékegység a környezetterhelések mérésére? | 91 |
| Az ökológiai jelleg minőségi jellemzői | 91 |
| Miről ismerhető fel az ökológiai orientáció a mezőgazdálkodásban? | 92 |
| Egészségügyi rentabilitás | 95 |
| Hogyan határozható meg az egészségügyi érték? | 97 |
| Vajon az egészséges-e, amit szívesen eszünk? | 98 |
| A permetezetlen egészségesebb | 100 |
| A műtrágyahatás | 105 |
| Degeneráció mint mindennek az ára? | 113 |
| Összefoglaló és zárszó | 116 |
| Utószó a magyar kiadáshoz | 121 |