kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 380 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Tankönyvi száma: 30284. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
A bőrgyártásban előforduló fehérjékről | 11 |
A fehérjék felosztása | 11 |
A kollagén legjellegzetesebb tulajdonságai | 11 |
A bőrszövet fizikai-kémiai elváltozásai | 12 |
A kollagén amfoter viselkedése | 12 |
A bőrszövet sav- és lúgfelvétele | 17 |
A bőrszövet duzzadása | 27 |
Az állati bőr hisztológiája | 46 |
A bőrt alkotó szövetek | 47 |
A felhám (epidermisz) | 48 |
A szőr felépítése és képződése | 50 |
Az irha | 54 |
A szemölcsréteg | 54 |
A recés réteg | 56 |
A hájas réteg | 58 |
A bőrrétegek eltérő duzzadásának szövettani okai | 58 |
Az egyes állatfajok bőrének szövettani jellegzetességei | 59 |
Marhabőr | 60 |
Lóbőr | 60 |
Sertésbőr | 60 |
Juhbőr | 61 |
Kecskebőr | 62 |
Nyersbőrismeret | 63 |
Statisztikai áttekintés | 63 |
A nyersbőrök minőségére ható tényezők | 67 |
A felhasználhatóság és a minőség függése az állat fajától | 67 |
Az állat fajtájának hatása a minőségre | 67 |
A kor és a nem hatása a minőségre | 67 |
A kor és nem hatása a minőségre | 69 |
A táplálkozás és egyéb életkörülmények hatása a minőségre | 69 |
Bőrön belüli vastagságeltérések | 70 |
A nyersbőrök kereskedelmi elnevezései | 71 |
Szarvasmarhabőrök elnevezései | 71 |
Lóbőrök elnevezései | 74 |
Kecskebőrök elnevezései | 75 |
Sertésbőrök elnevezései | 75 |
A bőrök általános minősítésével kapcsolatos elnevezések | 76 |
Fejtési és tartósítási műveletek | 76 |
A nyersbőrök fejtése | 76 |
A nyersbőrök tartósítása | 76 |
Nyersbőrhibák | 91 |
Az élő állaton keletkezett nyersbőrhibák | 92 |
Vegyszer-, hő- és hidegártalmak | 96 |
Fejtési hibák | 97 |
Konzerválási hibák | 97 |
Tárolási hibák | 101 |
Nyersbőr-kereskedelem | 101 |
A hazai nyersbőrök forgalmazása | 101 |
A külföldi nyersbőr-kereskedelem | 102 |
Nyersbőrpiacok | 104 |
Marhabőrök | 104 |
Magyarország | 105 |
Olaszország | 106 |
Svájc | 107 |
Német Szövetségi Köztársaság | 107 |
Skandináv államok | 108 |
Hollandia | 111 |
Franciaország | 112 |
Anglia | 112 |
Argentína | 113 |
Uruguay | 118 |
Brazília | 119 |
Paraguay | 122 |
Kolumbia | 123 |
Egyesült Államok | 123 |
Kanada | 126 |
Mexikó | 126 |
Kuba | 126 |
India-Pakisztán | 127 |
Indonézia | 129 |
Kína | 130 |
Ausztrália-Új-zéland | 131 |
Dél-afrikai Köztársaság | 132 |
Rhodézia | 133 |
Kelet-Afrika | 133 |
Abesszínia | 134 |
Lóbőrök | 135 |
Kecskebőrök | 135 |
Juhbőrök | 136 |
Áztatás | 143 |
Áztatás során fellépő kémiai-fizikai jelenségek | 143 |
Baktériumok hatása az áztatásra | 143 |
A bőrök duzzadása az ázóban | 143 |
Proteinek oldása az ázóban | 144 |
Az áztatás gyakorlata | 145 |
Az áztatás végrehajtásának gyakorlati szempontjai | 145 |
Az áztatás kivitele | 151 |
Áztatási hibák | 154 |
Szőrlazítás és az irha feltárása (meszezés) | |
A meszezés kémiai módszerei | 158 |
Hidroxidos meszesek | 158 |
A kémiai meszezés egyéb módszerei | 213 |
A meszezés biológiai módszerei | 214 |
Izzasztás (Füllesztés) | 1214 |
Enzim-meszes | 215 |
Mésztelenítés, pácolás | 223 |
Mésztelenítés | 223 |
Mésztelenítő szerek | 223 |
Pácolás | 226 |
Páckészítmények | 226 |
A pácolás hatása a bőrre | 231 |
A mésztelenítés és a pácolás gyakorlata | 233 |
A mésztelenítés és pácolás végrehajtásának általános szempontjai | 233 |
A mésztelenítés és pácolás gyakorlati végrehajtása | 234 |
A mésztelenítés és pácolás szakszerűtlenségéből keletkező bőrhibák | 236 |
Növényi- és műcserzőanyagok, növényi cserzés | 239 |
Cserzőanyagok | 240 |
Növényi cserzőanyagok | 240 |
A természetes cserzőanyagok előfordulásai | 240 |
A növényi cserzőanyagok kémiai összetétele | 254 |
A cserzőanyagok vizsgálati módszerei | 266 |
Műcserzőanyagok | 277 |
A műcserzőanyagok fogalma | 279 |
Műcserzőanyagok és növényi cserzőanyagok összehasonlítása | 280 |
A műcserzőanyagok osztályozása | 287 |
Műcserzőanyagok előállítása | 292 |
A műcserzőanyag-gyártás gépi berendezései | 300 |
Különféle típusú műcserzőanyagok | 310 |
Műcserzőanyagok kötődése a kollagénhez | 310 |
Gyantacserző-anyagok | 315 |
Alkul-szulfo-kloridok | 319 |
A szultiflúg | 321 |
Amfoter cserzőanyagok | 331 |
Kationos cserzőanyagok | 334 |
Növényi cserzés | 336 |
Cserzési elméletek | 336 |
A cserzést befolyásoló tényezők | 340 |
A növényi cserzés végrehajtása | 361 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.