1.059.756

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vágóállat és hústermelés 1979. január-december

Állatforgalmi és Húsipari Tröszt, és a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Információs központja közös tájékoztatója - IX. évfolyam 1-6. szám

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: A Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Minisztérium Információs Központja
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 475 oldal
Sorozatcím: Vágóállat és hústermelés
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Teljes évfolyam. Néhány fekete-fehér fotóval, ábrával illusztrálva. Megjelenik kéthavonta.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kedves szokássá, kellemes kötelességgé vált, hogy minden év végén visszatekintünk a megtett útra, mérleget készítünk, mennyiben teljesítettük a ránk rótt feladatot, adósak maradtunk-e, s ha igen,... Tovább

Előszó

Kedves szokássá, kellemes kötelességgé vált, hogy minden év végén visszatekintünk a megtett útra, mérleget készítünk, mennyiben teljesítettük a ránk rótt feladatot, adósak maradtunk-e, s ha igen, miben a velünk szemben támasztott követelményekből, s egyben előre is tekintünk, milyen feladatok várnak ránk az új évben,
Az állatforgalmi-húsipari szakágazatban szinte szólás-mondás lett, hogy nehéz évet zártunk, de a következő még nehezebb lesz. S ha valaha, úgy most igaz a mondás. Ránk is mindenben érvényes az 1978. évi népgazdasági fejlődés fő tétele, amely szerint népgazdaságunk a vártnál nehezebb feltételek ellenére is dinamikusan fejlődött, azonban a gazdasági munkával szemben támasztott hatékonysági és minőségi követelmények teljesítésében elmaradás van és ez a fő oka, hogy a tervezettnél kedvezőtlenebb a népgazdaság egyensúlyi helyzete. Vissza

Tartalom

Vágóállat és hústermelés 1979/1.
Dr. Banke Antal: Köszöntő! 1
Dr. Lengyel Zoltán: Az 1979.évi értékesítési szerződésekről 3
M. Szabó Gyula: Juhtenyésztés az endrefalvi "Aranykalász" Termelőszövetkezetben 10
H. P.: Vita a szarvasmarha-takarmányozásról
Takarmányozhatunk-e jobban, pontosabban? 14
Wittmann Mihály: A sertéstenyésztés helyzete Belgiumban 17
Szabó Berény: A nemzetközi vásárok és kiállítások exportmunkánk fontos és nélkülözhetetlen színterei 23
Dr. Ruttkai György: Beszélgetés szovjet jogászokkal a szerződéses fegyelemről 29
Dr. Berzsenyi Ferenc: Az ifjú húsipari szakmunkások szakmai-politikai vetélkedőjének országos döntője 32
Surányi Albert: KISZ védnökségek a húsiparban 36
Szakirodalmi szemle 38
Külföldi hírek:
Racionális technológiát a húsmarha-tenyésztésnek (Varga Pál) 45
A növendékbikák hústermelés-növelésének tartalékai iparszerű telepeken (Varga Pál) 46
Hízóbikák és tinók termelése és húsminősége a tartástechnológiától függően (Varga Pál) 48
A marhahús-termelés értékelése az összes húsfehérje-tartalom alapján (Varga Pál) 50
A marhahús elektromos stimulálása és melegen történő csontozása (Gáspár Margit) 52
Kukoricaszilázson, illetve legelőn hizlalt szarvasmarhák húsának ízletessége (Gáspár Margit) 54
Vöröshereszilázs a marhahizlalásban (Gáspár Margit) 55
Sertés vágott felek új értékelési rendszere (Gáspár Margit) 57
Az átlagsertés még mindig túl zsíros (Gáspár Margit) 58
Sertéshizlalás a hizlalda hőmérsékletével és a takarmányozási szinttel összefüggésben (Gáspár Margit) 61
Gyommentes lucernaállományon való legeltetés hatása a korán elválasztott bárányok növekedésére (Gáspár Margit) 62
Számítógép alkalmazása a technológiai döntésekhez a marhahústermelési rendszerekben (Dr. Szűcs Endre) 65
A hízóbárányok vágott test összetételének in vivo becslése nehézvizes módszerrel (Dr. Szűcs Endre) 66
A bőr alatti faggyúréteg és a gerinckeresztmetszet mérése hízóbárányokon DANSCAN típusú, ultrahangos készülékkel (Dr. Szűcs Endre) 69

Vágóállat és hústermelés 1979/2.
Dr. Hajas Pál: Megjelent a KISZ KB útmutatója az 1979/80. mozgalmi év akcióprogramjához 1
Dr. Majosi Géza: Az 1978. évi tervfeladatokról az Állatforgalmi és Húsipari Tröszt területén 7
Dr. Hajas Pál: A limousine közelről 1. 16
Kodák István: Húshasznú szarvasmarhatartás Nógrád megyében 24
Veress László - Lovas László - Radnai László: Modellvizsgálatok a juhok szaporaságának növelésére 29
Dr. Horváth József J. - Soós Katalin: Vizsgálatok a PSE jellegű húsminőség megelőzésére fehér hússertés-állományokban 38
Dr. Kiscsordás István: A vemhes kocák etetése nyersrostban gazdag takarmányokkal 43
Dr. Ruttkay György: Az új Büntető Törvénykönyv (Btk.) 51
Szabadi Gusztáv: Egy könyvkritika kritikája 58
Szakirodalmi szemle 60
Külföldi hírek:
A vágómarha vágott felei közötti kvantitatív különbségek (Schármár Iván) 67
Hasított marha érlelése (dr. Csáky István) 67
Sertéstenyésztés és vágóhídi állatorvosi szolgálat (dr. Csáky István) 68
A tejsavó sertéstakarmányozásban való felhasználását korlátozó tényezők (Schármár Iván) 72
A PSE és DFD sertésizmok gyors kimutatási módszere (dr. Csáky István) 73
Baltacim - az elfelejtett fehérje (dr. Csáky István) 75
Talajgombák okozzák a juhok nyár végi súlygyarapodás-csökkenését (dr. Csáky István) 76
A vágás előtti tartásmódok hatása a növendékjuhok vágott árujának minőségére (Schármár Iván) 77
A gabonafélék szilázs formájában történő etetésével több marhahús termelhető (Darányi Sándor) 78

Vágóállat és hústermelés 1979/3.
Dr. Lengyel Zoltán: A húsipar és a mezőgazdasági termelők közötti kapcsolat néhány sajátossága 1
Dr. Hajas Pál: A limousine közelről 2. 7
Engel György - Gundel János: A világ sertéstartása a 2000. évben. 17
Barta János: A szarvasmarha-ágazat fejlesztésének hatása az export-árulapra 22
Dr. Muszély János: A laboratóriumi vizsgálatok szerepe a takarmánygazdálkodásban 30
Dr. Joó Tamás: Az ifjúsági parlamentek tapasztalatai 37
Dr. Hajas Pál: Elismerés a védnökségben részt vevőknek - Buzdítás új vállalkozásokra 41
Kodák István: Védnökségi munka a Budapesti Tejipari Vállalatnál 44
Dr. Sánta István - Bereczki Attila: A szervezési munka hatékonyságának mérése 50
Tepliczky Ottó: VIII. Állatkereskedelem és húsmívesség Magyarországon 1. Az államosítástól a gyárig (1948- ) 58
Szakirodalmi szemle 70
Külföldi hírek:
Az üszőhizlalás gazdaságossága (Dr. Szilágyi Zsolt) 77
A növendékmarha zöldtakarmányos felnevelés és hizlalás technológiája (Juhász Sándor) 83
A szarvasmarha tenyészértékbecslése hústermelési tulajdonságokban (Dr. Szilágyi Zsolt) 84
Eredményesebb-e a hizlalótáp összeállítása komputerrel? (Hantos Bertalan) 88
Az NSzK juhhústermelése (Dr. Szilágyi Zsolt) 90
Hideg tejpótlótáp itatása borjakkal (dr. Csáky István) 94

Vágóállat és hústermelés 1979/4.
Tomán Zoltán: Húsipari kutatás Magyarországon 1
Körkép a "kiváló" címet kapott pápai húskombinátból 9
Fetter Károly: A munkaverseny-mozgalom jelentős fóruma 17
ifj. Klaukó Mátyás: A kisgazdaságok vágóállat-termelésének támogatása Békés megyében 23
Farkas Imre: Mi segítheti a kisüzemi sertés-termelés fejlesztését Zalában? 28
Kodák István: Tájkiállítás Gödöllőn 32
Dr. Hajas Pál: A limousine közelről 3. 39
Dr. Fekete Ferenc - Dr. Keresztény Béla: A gyeptermés ásványianyag-összetételének vizsgálata Győr-Sopron megyében 48
Dr. Hajas Pál: "Fiatalok a húsprogramért"
1980. márciusában lesz az ifjú gépifejők szakmai-politikai vetélkedőjének IV. országos döntője 60
Tepliczky Ottó: Állatkereskedelem és húsmívesség Magyarországon 62
Szakirodalmi szemle 69
Külföldi hírek:
Szálas takarmánnyal hizlalt növendék bikáknál elért eredmények (Dr. Rojti Mihály) 76
Tömegtakarmányokra alapozott húsmarhatermelési rendszerek elemzése, változó árak és eltérő takarmányozási viszonyok mellett (Dr. Szűcs Endre) 77
Gabonatermesztési melléktermékek a húsmarha-előállítási rendszerben (Dr. Szűcs Endre) 78
A fajtatípus és a vágósúly hatása a növendékbikák hízási teljesítményére és hasított-test összetételére (Bánffy Miklós) 80
A nem fehérjéből származó nitrogén értéke a hízómarha takarmányadagjaiban (Bánffy Miklós) 81
Felesleges drága szuper-ásványi anyagokat használni (Hantos Bertalan) 82
Nátronluggal feltárt szalmából, répaszeletből, karbamidból és ásványianyag-keverékből készült pogácsa hízómarhák számára (Hantos Bertalan) 83
Stresszfogékonyság és húsminőség élő állatokon (Hantos Bertalan) 84
A soványhús felrakásra irányuló szelekció hatása a hízósertés takarmányértékesítésére (Bánffy Miklós) 87
Az antibiotikumok etetése növeli az élveszületett malacok számát (Bánffy Miklós) 88
Az étrend fehérjeszintje befolyásolhatja a vágóáru minőségét (Bánffy Miklós) 88
Technológiai eljárás és berendezés a sertések vágóhídi lenyúzására "Crupon" módszer szerint (Dr. Rojti Mihály) 89
Iparszerű szarvasmarhahús-termelés (Dr. Szilágyi Zsolt) 90

Vágóállat és hústermelés 1979/5.
Munkaverseny felajánlások 1
Dr. Nagy Nándor - Dr. Popovics László: A különböző genotípusú húshasznú bikák vágóértéke, mint "a minőség" összehasonlító jellemzője 3
Dr. Andó Pál: A rost hatása a tejelő tehenek takarmányában 13
Fényes Kálmán: Javítsuk a közgazdasági elemző munkát a nagyüzemi sertéstelepeken 22
Lakatos Károly: Kilátások, gondok, lehetőségek a vágójuh értékesítés területén 24
Sárközy Péter: Az állattartás hatékonysága 28
Dr. Molnár László: Gondolatok a kisgazdaságok vágóállat-termelésének támogatásánál 30
Dr. Ruttkai György: A termelési rendszerek új szabályozása 33
Tepliczky Ottó: Bőrünkről van szó! 37
Kodák István: Védnökségi munka a Pápai Húskombinátban 52
Szakirodalmi szemle 55
Külföldi hírek:
A marhahizlalás tapasztalata a Kusztanaji terület "Moszkalevszkij" szovhozgazdaság nyitott hizlalóterén (Varga Pál) 58
A szezonális tényezők hatása a hizlalótereken (Varga Pál) 59
Szarvasmarhatípusok hasított test vizsgálata az energia hasznosításának függvényében (Bánffy Miklós) 61
A takarmány energia és fehérjeszintjének, valamint az ökör biológiai típusának hatása a súlygyarapodásra és a vágott test minőségére (Bánffy Miklós) 62
Granulált takarmányok alkalmazása a húsmarha tartásban (Varga Pál) 64
A borjúnevelési időszak után alkalmazott takarmányozás hatása a választásig szoptatott, vagy tejpótlóval itatott növendékmarhák teljesítményére (Schármár Iván) 65
Nagybani értékesítésre szánt hasított felek összetételének becslése azonos vágósúlyra hizlalt holstein-friz bikáknál (Bánffy Miklós) 68
Öntözött legelő egynyári vemhesített húshasznú üszők részére (Bánffy Miklós) 68
Két és háromvonalas keresztezésű sertések teljesítményének összehasonlító vizsgálata (Bánffy Miklós) 69
Hízósertések hasított testének vegyi összetételét és belső szerveik súlyát befolyásoló genetikai és táplálkozástani hatások (Bánffy Miklós) 70
Fajtáink génalapjának fölhasználása a nagyobb teljesítményű sertéstípusok kialakítására (Dr. Bodon László) 71
Újabb fehérje- és/vagy lizindus gabonafajták tápláló-anyag összetétele és emészthetősége fejlődő sertéssel végzett anyagcserekísérletek alapján (Régusz Jánosné Dr.) 72

Vágóállat és hústermelés 1979/6.
Dr. Lengyel Zoltán: Az 1980. évi vágóállat értékesítési feltételekről 1
Székely Kornél: 1980. január 1-től új, korszerűsített szarvasmarha szabvány lép életbe 10
Dr. Bacdsó Dezső - Dr. Popovics László: Tanácskozás a limousine fajtával folyó keresztezés tízéves tapasztalatairól és a további feladatokról 13
Dr. Engel György: Gondolatok Gönczi Iván: "Üzemi rendszerek iparosodó mezőgazdaságunkban" c. könyvének olvasása közben 17
Dr. Ruttkai György: Sajtótájékoztató a szarvasmarhatenyésztés fejlesztésére hozott kormányhatározat végrehajtásáról 30
Tepliczky Ottó: Bőrünkről van szó! II. 33
Dr. Erdélyi Gyula: Az alkoholizmus elleni küzdelem vállalati módszerei 42
Szakirodalmi szemle45
Külföldi hírek:
Hízóborjak tartásának elemi egészségügyi előírásai (Schármár Iván) 52
Holstein keresztezésű, növekedésserkentővel kezelt vágóborjak minősége (Schármár Iván) 53
A vágóállat súlymérésével kapcsolatos körülmények vizsgálata (Schármár Iván) 54
Az állatok testmérete és teljesítőképessége, különös tekintettel a szarvasmarha növekedésére és takarmányértékesítésére (Bánffy Miklós) 55
Nátriumhidroxiddal kezelt szalma és húsmarhák takarmányadagjaiban (Bánffy Miklós) 56
A takarmányenergia-felvétel módjának és a hormonalkalmazásnak befolyása a borjúhús minőségére (Schármár Iván) 57
Húsborjak 90 napos korban történő választása a húshasznú tehenek szaporaságának növelése érdekében (Schármár Iván) 58
Hogyan befolyásolja a vágóborjak hizékonyságát a szállítás előtti és utáni tartásmód (Dr. Szilágyi Zsolt) 58
Napjain hústípusú sertésének megváltozott tápanyagszükséglete (Bánffy Miklós) 61
Tápanyagsűrűség a sertések növendék és hízó étrendjében (Bánffy Miklós) 62
A szilázslé csökkenti a sertések takarmányadagjának költségeit (Bánffy Miklós) 63
Az 5,5 és 20 kg-os élősúly közötti fehérjetáplálási szint hatása a sertések ezt követő hizlalási eredményeire és vágó értékére (Bánffy Miklós) 64
Megfontolások a sertéshústermeléssel kapcsolatban (Schármár Iván) 65
A hátszalonnavastagság és a sertés vágott felek osztályozása közötti összefüggés jelentősége (Schármár Iván) 66
A húsanomáliák kiküszöbölése szelekcióval (Schármár Iván) 67
Élesztők felhasználása hízósertések takarmányozásában. A saccharomyces cerevisiae és a kluyveromyces fragilis kísérleti alkalmazása (Schármár Iván) 68
A takarmányozás és a herélés hatása a suffolk keresztezésű kosbárányok hústermelésére (Bánffy Miklós) 69
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Vágóállat és hústermelés 1979. január-december Vágóállat és hústermelés 1979. január-december Vágóállat és hústermelés 1979. január-december Vágóállat és hústermelés 1979. január-december Vágóállat és hústermelés 1979. január-december Vágóállat és hústermelés 1979. január-december Vágóállat és hústermelés 1979. január-december

Az újságok gerince enyhén kopottas, néhány szám borítóján tulajdonosi bejegyzés található.

Állapot:
12.000 ,-Ft
60 pont kapható
Kosárba