1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vágóállat és hústermelés 1976. január-december

Állatforgalmi és Húsipari Tröszt és a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Információs központja közös tájékoztatója - VI. évfolyam 1-6. szám

Tartalom

1. szám:
Szabó Berény: Gondolatok az új év és új ötéves tervünk
kezdetén 1
Dirner Lajos: Az V. ötéves terv feladatai a húsiparban 8
Vágvölgyi Ottó - Dr. Soós Lajosné: A nagyüzemi vágósertések új értékesítési rendszere és a vágás utáni minősítés 11
Széles István: A kisüzemi sertéstermelés helyzete és fejlesztése 23
Termel a Miskolci Húskombinát 29
Dr. Veress László: A juhtenyésztés változó üzemi szervezete 32
Krulis János - Lakatos Károly: Tájékoztató. A vágómarhaexportunk helyzete, valamint az 1976. I. negyedévi vágómarha export-felár és juh-felvásárlási árak 37
Tepliczky Ottó: Az állatkereskedelem és húsmívesség Magyarországon - II. Belföldi forgalom 39
Szakirodalmi szemle 51
Külföldi hírek
Növendékbika-hizlalás legelőn 53
Növendékbikák hizlalása teljes értékű takarmánykeverékekkel,
extrahált dara nélkül 56
A tömegtakarmány típusának és szintjének a hatása a száraz szemes kukoricára alapozott marhahizlalásban 57
A fehérjeszint, az impregnált szójafehérje és a tömegtakarmány hatása az újonnan beállított hízómarhák gyarapodására 59
A sertéshús minőségi javításának legújabb lehetőségei 60
A penészekben képződő Zearalenon (F2 faktor) ösztrogén hatású vegyület előfordulása a takarmányokban és annak kihatása a sertéstartásra 64
Bárányhizlalás állami gazdaságban, az NDK-ban 65
Romanovi bárányok mesterséges előnevelése tejpótló táppal 66
A vágóállat zsírszövetének vizsgálata a növekedés és a takarmányozás szempontjából 69
A Zearalenon és néhány származékának hatása a fertőzött takarmánnyal etetett állatokra 71
Az élesztőfehérje emésztése a sertések gyomrában 72
A koca vemhességének korai diagnosztizálása ultrahangos technikával 73

2. szám:
Dr. Banke Antal: A húsipar és a külkereskedelem 1
Dr. Csendes Béla: Az állattenyésztés és a húsipar fejlődése az ötödik ötéves tervben 7
Dr. Lengyel Zoltán: Vágóállat-felvásárlás időszerű kérdései 10
Dr. Fekete Ferenc: A vágósertés és vágómarha fehérjetranszformációjának vizsgálata 16
Veress László: A bárányok hizlalásának főbb kérdései 26
Jakó Tibor: A hízott sertések vágott állapotban történő minősítésének eredményei 36
Tepliczky Ottó: Az állatkereskedelem és húsmívesség Magyarországon III. 40
Dr. Dormán Miklósné: Tájékoztató az 1976. évi sertésértékesítési versenyről 47
A Bicskei Állami Gazdaság vágóbrigádjának felhivása 50
Dr. Szűcs Endre: Néhány szó a hereford marha tenyésztésének amerikai gyakorlatáról 51
Szakirodalmi szemle 54
Külföldi hírek
Húsmarhatenyésztés a tejelő tipusúakkal történő haszonállatelőállító keresztezéshez 58
Háromféle, különböző élősúlyig hizlalt charolais x holsteinfriz és hereford x holstein-friz tinók súlygyarapodása, takarmányértékesitése és vágóértéke 61
A szaporaságot növelő intézkedések az iparszerü sertéstelepeken 65
A termelési fokozatok kialakítása a bárányhizlalásban az NDK-ban 71
A folyamatos bárányszaporulat biztosítása mesterséges megvilágítással 72
Nitrogéntartalmú nyalókeverék bárányok számára 75

3. szám:
Széles István: Új intézkedések a kistermelők sertéstenyésztési és hizlalási tevékenységének fejlesztésére 1
Rácz Judit: Az állatforgalom és húsipar IV. ötéves tervteljesítésének rövid értékelése 7
Berszán Gábor: Az Állatforgalmi és Husipari Tröszt műszaki fejlesztési célkitűzései az V. ötéves tervre 12
Kapás Lajos: A szocialista munkaverseny-mozgalom 1975. évi eredményei iparágunkban 22
Eötvös Lóránd-díj a KA-HYB sertés előállításáért 26
Győri Béla: Ismét kiváló a Hajdú-Bihar megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalat 27
Dr. Nagy Nándor: A húshasznú szarvasmarhák típusának módosulása 38
Faludi Endre: A regionális húsüzemek helyzete és fejlesztése 45
Dr. Ruttkay György: Néhány gondolat az NDK húsiparának szervezetéről és ellenőrzési módszeréről 48
Gallyas Csalja: Szakirodalmi szemle 52
Külföldi hírek:
A husmarhatenyésztés fejlesztési iránya az NDK-ban 56
A heterózis szerepe a marhahústermelés növelésében 62
A szoptatás időtartamának hatása az előhasznosított üszők hústermelésére és borjaik súlygyarapodására 64
Takarmányellátás az üszőnevelésben 67
Mikor célszerű kiselejtezni a tejelő teheneket? 69
Új tartási és takarmányozási rendszerek a sertéshizlalásban 72
A keresztezés hatása a különböző genotipusu sertés ivadékok hústermelésére 76
A hizlalási végsúly hatása a sertéshústermelés jövedelmezőségére 78
A juh intenzív hizlalásának gazdaságossága 81
A tehenek ásványianyag-ellátása legeltetéskor 82

4. szám:
Dr. Hajas Pál: A hatékonyság néhány kérdése a szarvasmarhatenyésztésben 1
Dr. Berend Róbert: Vizsgálati tapasztalatok egy új típusú marhahizlaló istállóban 9
Dr. Balika Sándor: Szilázs etetésével kombinált intenzív hizlalás hatása a bikák hízására és hústermelésére 19
Dr. Herold István - Dr. Takács Ferenc: Intenzív növendékmarhahízlalás INTENZA koncentrátummal 25
Dr. Hajas Pál: A sertések vágás utáni minősítésének tapasztalatai 30
Az Állatforgalmi és Husipari Tröszt közleménye 36
Dr. Veress László: Hogyan fokozható a juhok szaporasága? 37
Dr. Takács János: Rovar és rágcsáló elleni védekezés az élelmiszeripari létesítményekben 43
Siki Jenő: Bemutatjuk húsipartörténeti gyűjteményünket 50
Szakirodalmi szemle 60
Külföldi hírek:
A növendék hízóbikák vágás előtti különböző koplaltatási idejének hatása a húsminőségre 65
Különböző vas- és nagy zsírtartalmú tejpótló tápszerekkel hizlalt borjak energia-anyagcseréje 66
Minőségi és határidő megállapodások a hízósertés-szállítási szerződésekben 69
A sertések huminőségi mutatóinak ökonómiai értékelése 71
A növekedési hormon vérplazmabeli szintjének összefüggése a sertés súlygyarapodásával és vágóértékével 74
A szaporaság genetikai összefüggése a brit sertésfajták
növekedőképességével és vágóértékével 77
Az egyszer elletett kocasüldők hústermelése 79
Koca- és malactakarmányozási problémák (Götz Ferenc) 80
Takarékossági lehetőség a hizósertések takarmányozási
költségeivel 81
A zárt és a szabadtartás értékelése a sertéshizlalásban 84
Szövetségi sertéshibrid-tenyésztési program a gyakorlatban.
Első tapasztalatok a hizlalási végtermékekkel 87

5. szám:
Vágvölgyi Ottó: A nagyüzemi sertések vágás utáni átvételének
és minősítésének 1976. I. félévi tapasztalatai 1
Némedi László: Világpiaci árak és tendenciák hatása exportunkra 11
Lengyel Zoltán: Lerövidített határidők az értékesítési szerződéseknél és az élő állatok értékesítésénél 17
Sárközy Péter: Hozzászólás: Dr. Hajas Pál: A hatékonyság néhány kérdése a szarvasmarha-tenyésztésben c. vitaindító cikkéhez 20
Dr. Hajas Pál: A hatékonyság néhány kérdése a szarvasmarha-tenyésztésben II. 21
Dr. Muszély János: Magyartarka bikák eltérő intenzitású borjúkori táplálásának hatása a hústermelés paramétereire 27
Veress László: A juhnemesítés feladatai 31
Dr. Ruttkay György: Szakszervezeti jogsegélyszolgálat az állatforgalmi és husipari ágazatban 36
Tepliczky Ottó: Állatkereskedelem és húsmívesség Magyarországon 42
Szakirodalmi szemle 51
Külföldi hírek:
A hegyi tarka x vöröstarka holstein-friz szarvasmarhakeresztezés első eredményei Bajorországban 56
Legeltetett hízóbikák kiegészítő takarmányozása 58
A takarmányadagok energiatartalmának hatása a különböző hizlalási szakaszokban lévő növendékbikák teljesítményére 58
A gyenge minőségű szálas takarmányokat nagy mennyiségben tartalmazó, teljes értékű hizlaló adagok nedvesítése és pácolása. A nedvességtartalom és a spontán erjedés hatása a növendékbikák hizlalási eredményeire és vágóértékére 61
Szarvasmarhahízlalás hangyasavval kezelt, illetve fonnyasztott szilázson 66
Csöves kukorica-szilázs és roppantott árpa a szarvasmarhahízlalásban 69
Fejlődési irányzatok a sertéstartásban 71
A belterjes juhtenyésztés fejlesztése a Szovjetunióban 73
A fajta hatása a juh vágóértékére 76
A juhok hízékonyság-vizsgálata 78
Az NSZK juhfajtáinak szaporasága az évszaktól függően 80
Genetikai, környezeti és kölcsönhatások a juhban. A
bárányok gyarapodása és a vágóérték 82

6. szám:
Dr. Joó Tamás: Az új élelmiszertörvényről 1
Dr. Lengyel Zoltán: 1977. évi vágóállat-értékesítési feltételekről 10
Székely Kornél: " Együttműködési szerződés" a mezőgazdasági nagyüzemekkel malacok és süldők hízlalására 17
Lakatos Károly: Természetbeni törlesztéses tenyészjuh akció 19
Dr. Bagi József - Dr. Kovács Lajos: A kistermelők takarmányellátása 22
Hajas Pál: Gyula, Munkácsy Tsz
Jó tapasztalatok a kistermelők szervezésével 25
Ihrig Ernő: Mezőgazdasági kiállítások a kistermelők
részére 30
Dr. Dormán Miklósné: Tájékoztató a sertésértékesitési
verseny féléves állásáról 33
Matos Lőrinc: A szőlőtörköly felhasználása takarmányozásra 37
Faludi Endre: Együttműködés a regionális húsüzemekkel 43
Tepliczky Ottó: Állatkereskedelem és Husmivesség Magyarországon V. 46
Helyesbítés 54
Szakirodalmi szemle 55
Külföldi hírek:
A hibridsertés előnyei és hátrányai 61
Takarmányozási kísérletek korai választású malacokkal 64
A fehérjedús tápok csökkentése kocák takarmányozásába 66
Különböző tipusu nagy fehér sertések hízékonysági és húsminőségi tulajdonságai 71
Alacsony fehérjetartalmú szójás-kukoricás sertéshizlaló takarmányadagok korlátozó aminosavai 73
Szénaliszt növendékbikák hizlalótápjában 76
Az NSzK kedvezőtlen adottságú területeire javasolt szarvasmarhaistállók 77
A bárányok korai választásának hatása a hizlalásra és az anyák termékenységére 79
Új adagolókészülék vízben oldódó gyógyszereknek perorális adásához ketrecbattéria tartásos sertések számára 81
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem