1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vágóállat és hústermelés 1971. január-december

Állatforgalmi és Húsipari Tröszt, és a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Információs központja közös tájékoztatója - I. évfolyam 1-6. szám

Előszó

Az állattenyésztés, a hústermelés és feldolgozás élelmiszer-gazdaságunknak egyik legfontosabb ága. Nem kell külön hangsúlyozni, mennyi szakmai hozzáértés, áldozatos munka, összehangolt szervezés... Tovább

Előszó

Az állattenyésztés, a hústermelés és feldolgozás élelmiszer-gazdaságunknak egyik legfontosabb ága. Nem kell külön hangsúlyozni, mennyi szakmai hozzáértés, áldozatos munka, összehangolt szervezés kell ahhoz, hogy az állati termékek eljussanak a mezőgazdasági üzemektől a fogyasztók kosarába, vagy a külföldre gördülő vagonokba.
Szocialista mezőgazdaságunk néhány éve az intenzív fejlődési szakaszba lépett. Ez megköveteli az állattenyésztés, hústermelés és feldolgozás fokozott ütemű fejlesztését, és az ágazatnak az eddiginél nagyobb mérvű korszerűsítését. A IV. ötéves tervtörvény is ugyanezeket a célkitűzéseket fogalmazza meg azáltal, hogy különleges szerepet biztosít az állattenyésztésnek:
- a hústermelés fokozásával javul a lakosság hús- és húskészítmény ellátása, s a forgalomba hozott húsok és hentesáruk mindjobban kielégítik a változó ízlést, az igényesebbé váló fogyasztókat,
- az élőállat, hús- és húskészítmény exportunk mérlegének további javításával együttműködünk a szocialista országokkal és megszilárdítjuk helyünket a fontos devizatermelő tőkés piacokon. Vissza

Tartalom

Vágóállat és hústermelés 1971/1.
Köves Béla: Beköszöntő 1
Dr. Ruttkai György: Ismerkedjünk meg 3
Winkler Károly: Az állatforgalom és húsipar feladati a IV. ötéves tervidőszakban 7
Szekeres H. Imre: Tanácskozások a tsz-ek vezetőivel 15
Székely Kornél: A sertéshizlalás és értékesítés jelenlegi helyzete 20
Dömös László: Az állami húsipari sertésvágó kapacitása 23
Makó Róbert: Élőállat- és húsexportunk 28
Némedi László: Néhány szó. Az 1971. évi Országos Vágómarha hizlalási versnenyről 30
Székely Kornél: Az 1971. évi nőivarú szarvasmarha kivágás 32
Szököl Péter: Intenzív szarvasmarhahizlalás 35
Külföldi hírek:
Az állatok szerepe az élelmiszerellátásban 39
Hústermelés - húsfogyasztás 42
A sertés jövőbeni szerepe az élelmiszerellátásban 46
Istállózási rendszer - hizlalási eredmény 49
A juhállomány jövedelmezőségének fokozása 52
Helyet a brit bacon számára 54
A hízottsertés típusának javítása 56
A világ állatállománya 57

Vágóállat és hústermelés 1971/2.
Széles István: Mit tettünk a vágóállat és hústermelés érdekében 1
Manheim László: Fajtakérdés a marhahizlalásban 7
Dr. Galgóczy Lajos: Beszéljünk a fehérhúsú borjúhizlalásról 13
Némedi László: Olaszországban jártunk. Gondolatok a verónai vásár után 18
Kássa László: Sonkagyártás - sonkasertés 21
Lakatos Károly: Két csatornából az egyik - juhfelvásárlás és juhexport 24
Dr. Joó Tamás: Együttműködési megállapodások ("Kooperációk") a mezőgazdasági üzemekkel 28
Dr. Tallián István: A pénzügyi szabályozó rendszer fejlődése az államosítás óta 32
Némedi László: A marhahizlalási versen állása 43
Vágómarha exportfelárak 1971. második felére 47
Külföldi hírek:
A Szovjetunióban is nagy erőfeszítéseket tesznek a húsellátás megoldására 51
A marhahústermelés fokozása keresztezéssel 52
Húsmarha keresztezések az Egyesül Államokban 55
Pirostarka marhával végrehajtott keresztezések 58
Túlizmolt far szarvasmarhák keresztezése 61
A túlizmolt faru szarvasmarha ("Culard") jellemző tulajdonságai 62
Szarvasmarhák fehérjeemésztése 65
Brit sertésexport Franciaországba - hibridelőállításhoz 67
A Camborough hibridsertés Franciaországban 68
Iparszerű sertéskomplexumok optimális mikroklímája 70
A juhhústermelés intenzitásának fokozása takarmányozással 71
A juhok "rákellenállóak" 77
Automatikus berendezés a bárányok mesterséges felnevelésére 78

Vágóállat és hústermelés 1971/3.
Dr. Ruttkai György: A termékértékesítési szerződésekről 1
Szekeres H. Imre: Vágóállatok átvétele 7
Kunits Péter: A felvásárlási, termelői és fogyasztói árak kapcsolata a húsiparban 16
Szekeres H. Imre: Az 1971. évi átadásra még esedékes vágószarvasmarhák felülvizsgálata 21
Dömös László: A húsipari melléküzemág 22
Szekeres H. Imre: Intézkedések a süldő és malac szabadpiaci kínálatának bevezetésére 30
Némedi László: Vágómarha exportunk és a piaci igények 32
Lakatos Károly: Előrejelzés a II. félévi vágójuh exportról 36
Halász Péter: A sertéshizlalás gazdaságossága 38
Hajas Pál: Bulgária gazdaságaiban I.
Az állattenyésztés intenzív fejlesztése 44
Külföldi hírek:
Marhahústermelés: Kettőshasznú fajták, hízófajták, vagy keresztezés 49
A borjazási időköz és gazdaságossági viszonya 51
A papírhulladék olcsó energiaforrás lehet szarvasmarhák részére 53
Csoportosan tartott állatok egyedi etetésére szolgáló készülék 55
Fajtaváltozások a dániai bacontenyésztésben 57
Sertéstenyésztés Jugoszláviában 59
Svájci vélemény a különböző országokból importált sertésekről 60
Sertések mesterséges termékenyítése 61
A sertés mesterséges termékenyítésének jelenlegi helyzete 68
Kifizetődik-e a sertés mesterséges termékenyítése 69
A kannibalizmus a sertésállományokban 71
A piacnak megfelelő sertéstermelés - állatértékesítés és minőség szerinti ár 72
A hízók árának minőség szerinti megállapítása 74
Az élősúly, vágósúly és ivar befolyása a vágóértékre 76
A vágottsertés minősítése Angliában 81
Könnyű szerkezetű juhaklok 82

Vágóállat és hústermelés 1971/4.
Dr. Lengyel Zoltán: Eredményes I. félév után
Növekvő feladatok a vágósertés felvásárlásában 1
Szekeres H. Imre: A hizottsertés árutermelés és problémái 6
Bérhizlalási szerződés mezőgazdasági nagyüzemekkel 10
Rácz Lajos: A különféle takarmányok etetésének eredményei a növendék marhahizlalásban 11
Nagy József: Növendékbikák kísérleti hizlalása a Pusztaegresi "Hunyadi" Tsz-ben 19
Hajas Pál: Bulgária gazdaságaiban...
II. Útkeresés a marhahizlalásban 22
Mezey József: A juhászat fejlesztésének kérdései 26
Hitel süldő- és malacvásárláshoz 30
Dömös László: Húsipari melléküzemág
II. Az élelmiszer higiénia biztosítása az állatvágás feldolgozása során 31
Az országos szarvasmarhahizlalási verseny I. félévi eredményei, és az első három helyezést elért üzemek 36
Külföldi hírek:
Nyugat-európai szarvasmarha fajták hústermelése 41
A túlizmolt húsmarhatípus, a "Culard" gyakorlati hasznosítása 51
Szarvatlan charolais-marha - könnyebb ellés 54
Hízóborjak tartása és takarmányozása 55
A borjúhizlalásban leggyakrabban elkövetett hibák 57
Granulált takarmány iparszerű gyártása 58
A sertés hízékonysági és vágóérték vizsgálata az NSzK-ban 1970-ben 59
Szemcsézett takarmánykeverékek juhok számára 61

Vágóállat és hústermelés 1971/5.
Szekeres H. Imre: A vágóállat felvásárlás időszerű kérdései 1
Tildi István - Fadgyas Klára: A tenyésztési irány, fajtamegválasztás ökonómiai kérdései 7
Személyi hírek 16
Rácz Lajos - Halász Péter: A sertésfiaztatók fűtése 17
Dr. Gaál Mihály: Mesterséges báránynevelés 24
Gurszky László: A sertésvágás technológiája 28
Tájékoztató az 1971. IV.n. évi export vágójuh-felvásárlási árakról 36
Új rendszer a nőivarú vágómarha felvásárlásában 39
Külföldi hírek:
A hereford x szimmentáli keresztezésű hízóbikák és tinók hústermelőképessége és húsminősége 41
A szarvasmarha takarmányozása önetetőkből 43
Bortjúelhullás és nehézellés szerepe a gazdaságos szarvasmarhatartásban 46
A német-tarka bika vágottállat összetétele 49
A sertéstenyésztés gazdaságosságát befolyásoló néhány tényező 50
A sertés takarmánya fehérjetartalmának túlzott növelése káros 52
Automatizált sertéshizlalás 53
A takarmányozás intenzitásának kérdése a sertéshízlalásban 55
A stresszhatások és a sertéstenyésztés 56
Fokról fokra javul a bárányhízlalás kilátása az NSZK-ban 61
A fajta és a takarmányozás intenzitásának szerepe és kölcsönhatása a báránynevelésben 64

Vágóállat és hústermelés 1971/6.
Dr. Csercser Péter: Felügyelő bizottság szervezése az Állatforgalmi és Húsipari Trösztnél 1
Dr. Ruttkai György: Az állatszavatosság a gyakorlatban 4
Dr. Galgóczy Lajos - Hajas Pál: A nagyüzemi hízottsertések szállításának problémái 9
Tóth Béla: A szarvasmarha-állomány forgójának és összetételének hatása a tej- és a marhahús-termelésre 16
Dr. Galgózcy Lajos: Szoptató automaták a borjuhízlalásban és nevelésben 25
Krulis János: Lengyel fekete-tarka növendékbikák ez évi behozatala és az 1972. évi import lehetősége 34
Rácz Lajos: A sertésfiaztatók fűtésének gazdaságossági kérdései 36
Gurszky László: A sertésvágás kiegészítő munkái 42
Hajas Pál: A mesterséges termékenyítés haszna 47
Külföldi hírek:
Kedvező hústípus kialakítása Írország szarvasmarha-tenyésztésben 54
Az oxytetracyclin és melangestrol acetate kombinált etetésének hatása a hústípusú üszőkre 56
Angliai vélemények a Pietrain sertésről 57
Petesejt-leválás indukálása a kocáknál 63
Koca ivarzásának felfedése kanszaggal 65
A farokrágás a sertésistállóban - nem lehet probléma! 66
Van-e hatása a bárány vágás előtti pihentetésének a hús ízére és szagára 69
Fehér Hampshire sertés kitenyésztése 70
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Vágóállat és hústermelés 1971. január-december Vágóállat és hústermelés 1971. január-december Vágóállat és hústermelés 1971. január-december Vágóállat és hústermelés 1971. január-december Vágóállat és hústermelés 1971. január-december Vágóállat és hústermelés 1971. január-december Vágóállat és hústermelés 1971. január-december Vágóállat és hústermelés 1971. január-december Vágóállat és hústermelés 1971. január-december

Az újságok borítója kissé foltos, kopottas. Az első számban néhány oldalon bejegyzések, aláhúzások láthatók.

Állapot:
12.000 ,-Ft
60 pont kapható
Kosárba