1.067.255

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Svejk - Útleíró szakácskönyv

Avagy mérsékelten honismereti kulináris kalandozások a prágai, délcseh, budejovicei, osztrák, bécsi, magyar, szlovák, lengyel, galíciai és zsidó konyhák körül

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Budapest
Kiadó: Korona Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 188 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 20 cm
ISBN: 978-963-9589-35-3
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Egy szokatlan vállalkozás eredménye és igazi közép-európai kuriózum ez a könyv. Mert hát mire is vállalkozott a szerző? Nem kevesebbre, mint összegyűjteni, felkutatni, megírni és átnyújtani a nyájas olvasónak azon ételek receptjeit, elkészítési módjait, amik a Svejk-ben, ebben a kultikussá lett könyvben csak egy-egy említés szintjén tűnnek fel.
És persze nem feledkezett ám el az italokról sem! Kínzó hiányt pótol tehát ez a könyv, mert mostantól nem kell álmatlanul forgolódnunk, ha tudni akarjuk az igazi kulajdaleves, a bramborka, a legkülönfélébb knédlifajták vagy éppen a balkáni csirkepiláf elkészítésének titkát.
Sőt, nem marad el az osztrák, a lengyel, a galíciai konyha remekeinek ismertetése sem. És nekünk, magyaroknak külön érdekes lehet, hogy egykori monarchiabeli sorstársaink, a csehek mit és mennyit tudtak, tudnak rólunk, különösen a hazai kulináris élvezetekről.
Akkor hát olvasásra és kalandra fel, kedves olvasó! A konyhai főzőcskézésben kiszáradt torkokat pedig jófajta... Tovább

Fülszöveg

Egy szokatlan vállalkozás eredménye és igazi közép-európai kuriózum ez a könyv. Mert hát mire is vállalkozott a szerző? Nem kevesebbre, mint összegyűjteni, felkutatni, megírni és átnyújtani a nyájas olvasónak azon ételek receptjeit, elkészítési módjait, amik a Svejk-ben, ebben a kultikussá lett könyvben csak egy-egy említés szintjén tűnnek fel.
És persze nem feledkezett ám el az italokról sem! Kínzó hiányt pótol tehát ez a könyv, mert mostantól nem kell álmatlanul forgolódnunk, ha tudni akarjuk az igazi kulajdaleves, a bramborka, a legkülönfélébb knédlifajták vagy éppen a balkáni csirkepiláf elkészítésének titkát.
Sőt, nem marad el az osztrák, a lengyel, a galíciai konyha remekeinek ismertetése sem. És nekünk, magyaroknak külön érdekes lehet, hogy egykori monarchiabeli sorstársaink, a csehek mit és mennyit tudtak, tudnak rólunk, különösen a hazai kulináris élvezetekről.
Akkor hát olvasásra és kalandra fel, kedves olvasó! A konyhai főzőcskézésben kiszáradt torkokat pedig jófajta sörrel vagy Svejk speciális italelegyével javasoljuk leöblíteni, melynek mibenléte szintén kiderül e kis könyvből...
És ne feledjék: „Aki ebből a szakácskönyvből 100 esztendeig fog sütni-főzni, az garantáltan magas kort él meg!" Vissza

Tartalom

Rövidke előszó, avagy bevezetés a könyv magyar kiadásához 9
Bevezető 11
1. FEJEZET
A nulladik kilométer, azaz Prága mégiscsak Prága, minden hiába 13
Közbevetés 1909. február 15-e jelentőségéről a cseh vendéglátásban 15
Josef Svejk úrnak mint tiszteletreméltó ebkereskedőnek első határozott megvédelmezése a gyalázkodó rágalmazásokkal szemben 32
Miért irigylem még Josef Svejket? 36
2. FEJEZET
Vasúton: 103. km - Tábor pályaudvara - kezdetét veszi a dél-csehországi anabázis (gyalogszerrel: 221 km) 39
Nulladik km: Tábor - pályaudvari resti - a gyalogos menetelés kezdetét veszi 40
24. kilométer - Milevsko és vidéke 42
33. kilométer - Kvétov 45
Közbevetés a neveknek zavarosságáról, avagy levest vagy buktát evett-e Svejk a kvétovi erdőkben? 45
52. kilométer - Vráz 48
118. kilométer - Radomysl 51
119. kilométer - Putim 51
148. kilométer - Steken, avagy régiesen Stekno 51
157. kilométer - Strakonice 53
218. kilométer - Písek 54
3. FEJEZET
Vasúton - 169. kilométer - Ceské Budéjovice 58
Közbevetés, amely kissé bordélyos és enyhéri időszerű 64
Gurmán vagy gourmet volt-e Lacina tábori főlelkész? 66
Első kérdőjel - a veséről 69
Második kérdőjel - a madeirai bor, azaz madeira használata 70
Harmadik kérdőjel - a hagymamártás 71
Közbevetés ama meggyilkolt Ferdinándról 74
4. FEJEZET
Vasúton - 354. Kilométer - Wiener Leben, Wiener Blut 76
Közbevetés az osztrák konyháról, avagy kutyafutta utazás az osztrák kulináris világ körül 86
Alsó-Ausztria 86
Burgenland 87
Felső-Ausztria 88
Karintia 90
Salzburg 90
Stájerország 91
Tirol 91
Vorarlberg 93
A nyelvek babilonjáról, avagy a cseh nyelv a cs. és k. hadseregben és a császári családban 93
A bor és a cs. és k. kincstár, avagy azon osztrák boroknak kiskalauza, melyeket Josef Svejk is megkóstolhatott... 95
Megjegyzésféleség a tengerészek ivászati rezsimjéről 96
„Csakis tele hassal lehetünk bármire is képesek" 98
Alközbevetés, avagy megjegyzésféleség a mindenféle hírességek neveivel fémjelzett ételfajtákról 102
Főzés hadmozdulatok idején vagy a harcmezőn 106
Kis közbevetés a prófuntról és a katonai élelmezési normákról 108
5. FEJEZET
Vasúton a Lajtán túlra, magyar földön Keresztül 111
Josef Svejknek, a 91. Frőhlich lovag cseh gyalogos zászlóalj frontkatonájának második, nyomatékos megvédelmezése, avagy a tyúkhúslevesekről 123
Gulyásos és persze tokányos, egy kicsit pörköltös vagy paprikásos közbevetés 128
6. FEJEZET
Vonaton - Sátoraljaújhely városától Tőketerebesen, Homonnán, Mezőlaborcon át a mai Kelet-Szlovákián keresztül a Lupka-szorosig 134
Főzelékek 140
Az embereket nem érintő, disznótoros közbevetés, avagy okkultista, nőcsábász vagy professzionális szakács volt-e Jurajda? 143
7. fejezet
Vasúton - Zóltánce! Végállomás! Kiszállás! És máris Galíciában vagyunk, avagy némi szó és beszéd a lengyelekről, a ruszinokról, az ukránokról, az oroszokról és a zsidókról 153
Hosszasabb közbevetés a galíciai konyháról, avagy a lengyel, a ruszin, az orosz, a litván és a hucul konyha helyi vegyületéről 157
Kis kárpáti közbevetés a gombákról 165
Kicsiny és pihentető hatású alközbevetés, avagy zsidó szólások és anekdoták 166
A zsidó konyhával kapcsolatos mítoszokról és hiedelmekről 169
Bezáró fejezet három alközbevetéssel, némi Köszönetnyilvánítással, fogadkozással, és valamit azért a forrásokról is 176
Első - asztrológiai - közbevetés 176
Második közbevetés az aviatika ismeretlen úttörőjéről 178
Harmadik - és egyben záró - kinematográfiai közbevetés 180
A Könyvben szereplő receptek jegyzéke 185

Václav Malovicky

Václav Malovicky műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Václav Malovicky könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem