1.067.349

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Üzletvezetés és munkaszervezés a vendéglátásban

Üzletvezetőképző tanfolyam

Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Belkereskedelmi Továbbképző Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 108 oldal
Sorozatcím: Üzletvezetőképző tanfolyam
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Második változatlan kiadás. 1446 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A vezetés és a szervezés fontosságáról ma már senkit sem kell meggyőzni a vendéglátásban. Szinte parancsoló szükséglet, hogy az üzleti munkában meglevő tartalékokat feltárjuk, és ehhez a vezetés-... Tovább

Előszó

A vezetés és a szervezés fontosságáról ma már senkit sem kell meggyőzni a vendéglátásban. Szinte parancsoló szükséglet, hogy az üzleti munkában meglevő tartalékokat feltárjuk, és ehhez a vezetés- és szervezéstudomány eredményeit felhasználjuk a gyakorlatban.
Az üzleti munka színvonalának további emeléséhez ugyancsak elengedhetetlen bizonyos vezetési és munkaszervezési alapelvek, valamint módszerek ismerete.
A feladatok, folyamatok és szervezetek összehangolása, a személyi és tárgyi feltételek javítása, a feladatok megosztása stb. nagymértékben elősegíti az üzletvezető munkájának tervszerűségét, rendszerességét és folyamatosságát.
Reméljük e tananyaggal sikerül
• felhívni a figyelmet a vezető lehetőségeire a munkaszervezésben;
• rámutatni a vezetés színvonalának emelésével és a munkaszervezéssel elérhető gazdasági és emberi előnyökre;
• segítséget adni az üzletvezetőknek saját munkájuk jobb megszervezéséhez is. Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS 7
I. A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN 8
1. A vezetés fogalma 8
2. Vezetés és irányitás 8
3. A szocialista vezetés alapelvei 9
II. A VEZETÉS FELADATAI ÉS FOLYAMATA 9
1. A vezetés feladatai 10
2. A vezetés folyamata 10
2.1. Informálódás 11
2.2. Döntéselőkészités 12
2.3. A döntés 12
2.4. A feltételek megteremtése 13
2.5. Az utasitás 13
2.6. Az ellenőrzés 14
3. A vezetés szintjei 15
3.1. Vezetési folyamat az üzletben 16
4. A vezető személye és időbeosztása 21
4.1. A vezetők kiválasztásának szempontjai 21
4.2. A vezetőkkel kapcsolatos követelmények 22
4.3. Vezetőtipusok 24
4.4. Vezetési stilusok 26
4.5. A vezetés legfontosabb eszköze: a hatalom 27
4.6. A vezető és a beosztott kapcsolata 29
4.7. A munkahelyi légkör 31
4.8. Az üzleti önállóság szerepe a vezetési munkában
4.9. A vezetők időbeosztása 35
5. Az etika a vezetési munkában 37
5.1. Az etika jelentősége a vezetői munkafolyamatban 37
5.2. Az üzletvezetőkkel szemben támasztott etikai követelmények 39
III. MUNKA" ÉS ÜZEMSZERVEZÉS A VENDÉGLÁTÁSBAN 41
1. A szervezéselméletről és a szervezésről általában 41
1.1. Szervezéselmélet - szervezés 41
1.2. Vállalati /szövetkezeti/ szintű szervezés - üzleti szervezés 42
1.3. Munkaszervezés a vendéglátásban 43
2. A folyamatok és szerepük a szervezésben 45
2.1. A folyamatszemlélet 45
2.2. A folyamatok sajátosságai és főbb fajtái 46
2.3. Munkafolyamatok a vendéglátásban 49
3. A szervezetről általában 4 9
3.1. A gazdálkodó egységek /vállalat, szövetkezet/ szervezetének néhány vonása 50
3.2. A vendéglátó üzlet mint sajátos szervezeti forma 53
3.3. Vállalati /szövetkezeti/ szabályozások 55
3.4. üzleti munkarend 57
3.5. A reklám- és propagandamunka az üzletben 59
4. A munka- és üzemszervezés kapcsolata az üzleti hatékonysággal 61
4.1. A szervezés személyi és technikai vonatkozásai 62
4.2. Gazdaságossági összefüggések
5. A munka- és üzemszervezés szakágazati sajátosságai
5.1. Munkahelyi vendéglátás 68
5.2. Kereskedelmi vendéglátás 69
6. A munkafolyamatok szervezése, racionalizálása
6.1. Árubeszerzés és raktározás 74
6.2. Termelés 75
6.3. Értékesítés és szolgáltatás 77
7. Az operatív központi munkafolyamatok szervezése 79
8. Az üzleti munkafolyamatok szervezése 82
8.1. Munkahelyi vendéglátás 85
8.2. Kereskedelmi vendéglátás 87
9. Szervezési feladatok új üzletek létesítése, ill. átszervezése esetén 92
9.1. A szervezés előkészitése 92
9.2. Helyzetfelmérés és elemzés 94
9.3. A szervezési javaslat 95
9.4. A bevezetés 95
9.5. A szervezési eredmények értékelése
Melléklet 98
Forrásmunkák 107
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem