1.062.486

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Üzemszervezéstan

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Műegyetemi Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 264 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 70757. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
1. AZ ÜZEMSZERVEZÉSTAN TÁRGYA
Általános szempontok. A társadalmi szükségletek kielégítésének, az emberi lét fenntartásának első és legfontosabb feltétele az emberi munka. A munka célja... Tovább

Előszó

Részlet:
1. AZ ÜZEMSZERVEZÉSTAN TÁRGYA
Általános szempontok. A társadalmi szükségletek kielégítésének, az emberi lét fenntartásának első és legfontosabb feltétele az emberi munka. A munka célja anyagi és szellemi szükségletek kielégítésére alkalmas használati értékek - termékek - előállítása. A munka tehát használati értékek elő' állítására irányuló célszerű tevékenység, amellyel az ember 3 természetet átalakítja és közben maga is átalakul.
A történelmi fejlődés folyamán a munka egyre inkább társadalmivá vált, egy összetett, bonyolult, de szervesen összefüggő munkafolyamat (társadalmi termelés) alakult ki.
A társadalmi termelés célratörő, tudatos emberi tevékenység, amely többé-kevésbé bonyolult, irányított, tér- és időbeli komplex folyamatok (folyamatrendszerek) keretében, események és jelenségek célszerűen kialakított sorozataként zajlik. E folyamatrendszerek emberi - társadalmi munkafolyamatokból és természeti (fizikai, kémiai és biológiai) folyamatokból tevődnek össze.
A munkafolyamatok - a természeti folyamatokhoz hasonlóan - törvényeknek vannak alávetve, amelyeket az ember igyekszik feltárni és saját céljainak elérésére felhasználni. A termelési folyamatrendszer egyes szakaszain folyó résztevékenységek alapját adó természeti törvények és az ezekre alapozva készített és működtetett berendezésrendszerek, az ezek segítségével végezhető műveletek törvényszerűségeinek megismerése a sajátos szaktárgyak feladata.
Az üzemszervezéstan azokat a törvényeket igyekszik feltárni, amelyek megmondják, hogy az emberi munkaműveleteket és a természeti folyamatokat hogyan kell egy összetett, bonyolult rendszer keretében, hatékonyan és időben egy egységes folyamattá alakítani ugy, hogy az a szükséges termékeket megfelelő mennyiségben és minőségben, társadalmilag hatékonyan szolgáltassa.
Az üzemszervezéstan tehát a munkahelyek, az üzemek, a vállalatok tevékenységének szervezése, vezetése, valamint a termelés során szerzett tapasztalatokat elemzi, kellő bizonyítás után általános összefüggésekre, törvényszerűségekre következtet. Amennyiben a munka és a természeti folyamatok meghatározott termek előállitását szolgálják, a munka- és a természeti folyamatok is konkréttá válnak, igy a folyamattervezés Során a konkrét folyamatok sajátosságait is figyelembe kell venni. Vissza

Tartalom

I. Alapfogalmak 3
1. Az üzemszervezés tárgya 3
2. A munkahely, az üzem és a vállalat 5
3. Az üzemek osztályozása " 6
4. A termelési folyamat 10
5. A gépesités és az automatizálás 10
6. A szabványosítás és a tipizálás Í3
7. A specializáció, a koncentráció és a kooperáció 1.4
II. A termelési folyamat rendszer-szemléletű 16
1. A rendszerelmélet lényege és technikája 16
2. A vállalat rendszer-szemléletű 22
3. A gyártási folyamat, mint folyamatrendszer 27
III. A gyártást (termelést) végrehajtó rendszer tervezéséhez és szervezéséhez szükséges folyamatjellemzők meghatározása 32
1. Általános megállapítások 32
2. A folyamatjellemzők meghatározásának módszerei 34
3. A termelési folyamat felbontása 36
4. A normák, mint a termelési folyamat jellemzői 38
5. Az időnorma megállapítása, az időnorma elemei és szerkezete
5.1. Az időnormákról általában 40
5.2. Időnorma megállapitás megfigyeléssel, méréssel és elemzéssel 42
a) Munkaidő fényképezés, munkanap felvétel 43
b) Időmérés 49
5.3. Időnorma megállapitás normaalapokkal, időállandókkal és számitással 55
a) MTM módszer 57
b) SMA és SMB módszer 63
c) Egyéb mozdulattanulmányozási módszerek 65
5.4. A munkaidő és az időnorma elemei és szerkezete... 67
5.5. Az időnorma haladó (dinamikus) jellege és túlteljesítése 71
6. Az anyag és energia normák 74
IV. A termelést végrehajtó rendszer kapacitásának és kihasználásának meghatározása 75
1. A termelési kapacitás 75
1.1. A termelési kapacitás definiciója és képlete 75
1.2. A termelési kapacitás norma 76
1.3. A termelési kapacitással összefüggő időalapok 76
1.4. A termelési kapacitás mérőszámai 78
1.5. Az üzem termelési kapacitásának meghatározása 81
2. A termelési kapacitás kihasználása 84
2.1. A termelési kapacitás kihasználásának definiciója és képlete 84
2.2. A termelési kapacitás kihasználásával összefüggő időalapok 85
2.3. A termelési kapacitás kihasználási színvonalának meghatározása, a kihasználás indexe 86
2.4. A termelési kapacitás kihasználásának mutatószámai 88
3. A termelési (nyilt és rejtett) tartalékok 90
3.1. A termelési tartalékok osztályozása 90
3.2. A nyilt tartalékok nagysága és termelésbe vonásuk módszerei 91
4. A termelési kapacitás kihasználhatóságának tervezése, a tervezhető és a tervezett kihasználás 92
4.1. A termelési kapacitás kihasználhatóságának meghatározása 92
4.2. A termelési kapacitás tervezett kihasználása 96
V. A termelést végrehajtó rendszer tervezésének alapjai 98
1. A termelést végrehajtó rendszer tervezésével összefüggő fogalmak 98
1.1. A termelési profil és a termék bonyolultsága 93
1.2. A termelés (a gyártás) vertikalitása 102
2. A termelés szervezési tipusának megválasztása 104
2.1. A termelési feladat tömegszerűségének értelmezése és vizsgálata 104
2.2. A termelés szervezési típusa 106
3. A termelési rendszerek jellemzése és megválasztása 107
3.1. A termelési rendszerek csoportosítása 107
3.2. Műhely-rend szerű termelés 107
3.3. Csoportos rendszerű termelés 111
3.4. Folyamatos rendszerű termelés 117
3.5. A termelési rendszerek megválasztása 132
4. A termelést végrehajtó rendszer elemei számának meghatározása, az elemek térbeli elrendezésének tervezése 133
4.1. A tervezés nagyvonalú logikai modellje 133
4.2. Az előzetes termelési menetterv megszerkesztése 133
4.3. A kapacitások, terhelések és a szűk keresztmetszetek megállapítása 136
4.4. A célszerű és gazdaságos gép és szerszám kiválasztása 139
4.5. A helyesbített termelési menetterv megszerkesztése 140
4. 6. A termék elméleti utjának megtervezése 140
4.7. A műhelyek és az üzemrészek,valamint a munkahelyek (berendezések) tényleges térbeli elrendezése 157
4.8. A segédfolyamatok tervezése 159
4.9. A teljes termelési folyamat rögzítése, jellemzése és elemzése 160
5. A termelési folyamat időrendjének és átfutási idejének megállapítása 161
5.1. Általános megállapítások 161
5.2. Az átfutási idő összetétele és meghatározásának módja 163
5.3. Az egy és a több fázisú termelési folyamat időrendje és átfutási ideje 168
6. Hálótervezési módszerek alkalmazása a termelési folyamat szervezésénél 171
6.1. A hálótervezésről általában 171
6.2. A logikai tervezés 172
6.3. A termelési folyamat időrendjének és átfutási idejének tervezése hálótervezési módszerrel 178
6.31. Az időtervezésről általában 178
6 32. A határozott időtartamú tervezés (CPM módszer) 179
6 33. Határozatlan időtartamú tervezés (PERT módszer) 192
VI. A termelési folyamat íranyitása 198
1. A termelési folyamatok irányításának értelmezése 198
2. Irányítási rendszerek 200
3. A vezérlés és a szabályozás 203
4. A kivételek alapján való irányitás 206
5. Számítógépes termelésirányítás 207
VII. A vezetési rendszerek, a szervezeti strukturák kialakítása 212
1. A vezetés fogalma és részfeladatai 212
2. A vezetés mint információfeldolgozási és döntési folyamat 215
2.1. Általános szempontok 215
2.2. Vezetési információrendszerek 216
2. 3. A döntési folyamat 220
3. A szervezetek 224
3.1. A szervezetekről általában 224
3.2. Alapvető statikus szervezeti formák 229
3. 3. Dinamikus szervezeti formák 233
4. A kivételek alapján való vezetés 234
5. A diszpécser-rendszerű vezetés szervezeti kialakítása 238
VIII. Szervezésmetodika 243
1. A szervezési munka folyamata 243
2. A szellemi alkotómunka megszervezése 245
3. A szervezésmetodika uj irányai és módszerei 248
Felhasznált irodalom 259

Prezenszki József

Prezenszki József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Prezenszki József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem