kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 264 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Kihajtható mellékletekkel. Fekete-fehér ábrákkal. |
Előszó | 3 |
A vörös bor múltjáról | 5 |
A vörös bor általános jellemzése | 10 |
A szőlőfürt | 11 |
A kocsány | 13 |
A szőlőbogyó | 13 |
A bogyóhéj | 13 |
A bogyóhús | 14 |
A magvak | 15 |
A vörös bor színanyaga | 16 |
A színanyag keletkezése és elhelyezkedése a sejtekben | 16 |
A színérték meghatározása | 22 |
Mesterséges és idegen festőanyagok | 27 |
Idegen festőanyagok kimutatása a vörös borban | 30 |
Vörösbor-készítési eljárások | 39 |
Nyílt erjesztés | 40 |
Zárt erjesztés | 41 |
Hagyományos magyar vörösbor-készítési eljárások | 43 |
Eger | 44 |
Sopron | 46 |
Szekszárd | 47 |
Villány | 49 |
Alföld | 51 |
Különböző vörösbor-készítési eljárások | 53 |
Automata törkölykalap öntözés | 53 |
Automata lúgozó eljárás | 54 |
Kettős törkölyön végzett erjesztés | 55 |
Melegítéses vörösbor-készítési eljárások | 55 |
Vörös bor erjesztése fémtankokban | 55 |
Folyamatos vörösbor-erjesztés | 56 |
Enzimkezeléses vörös bor-erjesztés | 57 |
"Fermentation superquarte" (erjesztés 4 alkoholfok fölött) | 57 |
A vörös bor-készítés technológiája | 59 |
A szőlő szállítási és lerakása (átvétele) a feldolgozó üzemben | 61 |
Szállítás a feldolgozó gépekbe | 63 |
Szállítás a szőlőgyűjtő ciszternába | 65 |
Szőlőgyűjtő ciszternák | 70 |
Anyagmozgatás az üzemen belül | 72 |
A törkölyös must szállítása a zúzó-bogyózó gépből az erjesztőtartályokba | 72 |
A kocsányok szállítása a sajtókba | 81 |
A törkölykalap öntözése (elárasztása) erjedés közben | 82 |
A kierjedt must (újbor) elfejtése | 83 |
A kierjedt törköly kitermelése és szállítása a sajtókba | 84 |
A bor elfejtése | 89 |
A kisajtolt törköly elszállítása | 90 |
Anyagmozgatási egyenleg | 90 |
A szőlő zúzása és bogyózása | 91 |
A zúzók | 92 |
A bogyózók | 93 |
A vörös törkölyös must kénezése | 103 |
A kénezés mértéke | 106 |
A kénezés végrehajtása | 108 |
A törkölyös must erjesztése | 111 |
Az erjedés | 112 |
Az erjsztés hőmérséklete | 113 |
Az erjedés időtartama | 119 |
Az erjesztés levezetése | 120 |
Erjesztőberendezések | 124 |
Fakádak | 125 |
Sajtolás | 160 |
Az utóerjedés levezete | 182 |
Függelék | |
Kísérletek a vörös bor minőségének fokozására | 187 |
Magyarország | 189 |
Ausztria | 200 |
Bulgária | 204 |
Franciaország | 208 |
Olaszország | 210 |
A kísérletek eredményei hazai viszonyainkra vonatkoztatva | 211 |
Néhány vörösbor-készítő nagyüzem és eljárás ismétlése | 213 |
Magyarország | 214 |
Bulgária | 220 |
Franciaország | 224 |
Észak-Afrika | 232 |
Németország | 240 |
Olaszország | 243 |
USA (Kalifornia) | 250 |
Forrásmunkák jegyzéke | 257 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.