1.067.327

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Üzemgazdaságtan III.

Vendéglátóipari szakközépiskolai tankönyv

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 207 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-220-354-2
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 21914. Néhány fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"A vállalatoknak feladataik ellátásához különböző tárgyi (anyagi) és személyi feltételek szükségesek. A vendéglátóipari vállalatok ételeket, cukrászsüteményeket készítenek és... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"A vállalatoknak feladataik ellátásához különböző tárgyi (anyagi) és személyi feltételek szükségesek. A vendéglátóipari vállalatok ételeket, cukrászsüteményeket készítenek és értékesítenek, italokat hoznak forgalomba, szállást biztosítanak az otthonukból távollevőknek stb. Ehhez a feladatukhoz épületek szükségesek, ahol a készletek raktározása, a termelő és értékesítő tevékenység, valamint a szállásadás lebonyolítható, a termeléshez gépek és fűtőanyagok, a raktározáshoz, értékesítéshez bútorok szükségesek, az éttermek, cukrászdák, eszpresszók üzemeltetése nagy mennyiségű felszerelést igényel, a szállításhoz járművekről kell gondoskodni stb. Mindazokat a dolgokat (tárgyakat), amelyek a vállalatok működéséhez, termelő és értékesítő tevékenységük zavartalan ellátásához szükségesek, eszközöknek nevezzük. Az eszközök tehát a munka legfontosabb tárgyi feltételei. (A személyi feltételek közé az emberi munka tartozik, melyről a későbbiekben lesz szó.) Az eszközök alkotják a vállalatok vagyonát. Azt a mennyiséget, amelyre a vállalatoknak üzemeltetésük megkezdésekor - alapításukkor szükségük van, az állam - a felügyeleti szerven keresztül - bocsátja rendelkezésükre. A továbbiakban azonban a vállalatok eszközeiket (növelését) saját maguk biztosítják.
Amikor az eszközök, tehát a vállalati vagyon eredetét vizsgáljuk, vagyis azt nézzük, hogyan kerültek a vállalat birtokába, forrásokról beszélünk. A források tehát az eszközök eredetét jelentik.
Az eszközöket biztosíthatja a vállalat saját erejéből, az eredményes működés következtében elért nyereségből, de a Magyar Nemzeti Banktól hitelt is igénybe vehet." Vissza

Tartalom

I. Fejezet
ESZKÖZGAZDÁLKODÁS
1. Az eszközök és források 5
2. Az eszközök csoportosítása 6
Álló- és forgóészközök 6
Az álló- és forgóeszközök számviteli elhatárolása 8
3. Az eszközök-egyes csoportjainak jellemzése 9
Az állóeszközök csoportosítása és jellemzése . 9
A forgóeszközök csoportosítása és jellemzése 10
4. A források csoportosítása, az eszközök és források közötti összefüggés 13
A források csoportosítása 13
Az eszközök és források közötti összefüggés 13
5. A források egyes csoportjainak jellemzése 15
6. Vállalati állóeszközállomány 16
Értékcsökkenés : 16
Az értékcsökkenés kiszámítása, az állóeszközök bruttó és nettó értéke 17
Az állóeszközök értékadatainak folyamatos helyesbítése 18
Az értékcsökkenés mint kiadás 19
0-án túl leírt állóeszközök 19
Selejtezés 20
7. Beruházások 22
A beruházások meghatározása és csoportosítása 22
Az állami beruházások 22
A vállalati beruházások 23
8. A vállalati beruházások 25
Beruházási szükséglet - 25
A vállalati beruházások forrásai 26
A vállalati beruházások gazdaságossága 27
9. Állóeszköz-fenntartás 31
Eszközfenntartási alap 31
Megelőző karbantartás 33
10. Az állóeszközök elemzése 35
Az állóeszközállomány fejlődése 35
Az állományváltozás hatása a költségek alakulására 36
Az állóeszközök kihasználtságának elemzése 37
11. Forgóeszközök 40
Fogyóeszközök 41
Göngyölegek 41
Kereskedelmi fogyóeszközök 42
A kereskedelmi fogyóeszközök elhasználódása 46
Munkaruhák és védőöltözetek 48
Egyéb fogyóeszközök (tartós vagyontárgyak) 49
Segéd- és üzemanyagok 50
12. A forgóeszközök forrásai 52
13. Eszközlekötési járulék 54
Állóeszközlekötési járulék 54
Forgóeszközlekötési járulék 55
14. Az eszközállomány dinamikája 57
II. Fejezet
MUNKAÜGYI GAZDÁLKODÁS
1. A Munka Törvénykönyve 61
A munkaviszony keletkezése 61
A munkaviszony megszűnése 62
Másodállás - Mellékfoglalkozás 63
Munkaidő 64
Szabadság 64
A munka díjazása 66
Az egészség védelme 66
2. Vállalati Kollektív Szerződés 68
3. Munkaerő-gazdálkodás 70
Munkaidő-rendszerek 71
Munkabeosztás 74
4. Munkaerőlétszám 78
A létszámmal kapcsolatos fogalmak 78
Állománycsoportok 78
Állományi létszám, dolgozó létszám 70
Munkaerőhullámzás 80
5. Termelékenység 83
A termelékenység kiszámítása 83
A termelékenységre ható tényezők 84
A termelékenység elemzése 86
A termelékenység naturális mutatói 88
6. A létszám tervezése 91
A létszám üzleti tervezése 91
A létszám vállalati tervezése 93
7. A termelékenység tervezése 94
8. A vendéglátóipari dolgozók bérezése 97
A népgazdaság bérpolitikája 97
Bérellenőrzés 98
Bérrendszer 99
Alapbér 100
Jutalék 101
Tiszta jutalékrendszer 101
Csökkentett alapbérrel kombinált jutalékrendszer 103
Alapbérrel kombinált jutalékrendszer 103
Biztosított bér 104
Jutalék átalány 104
Prémium 105
Pótlékok 105
Természetbeni juttatások 105
Átlagbér 106
Átlagkereset 106
Kiemelt alapbér és személyi fizetés 106
9. A munkabér elemzése 108
10. A munkabér tervezése 110
III. Fejezet
EREDMÉNYGAZDÁLKODÁS
1. A vállalati munka haszna 115
2. A vállalati gazdálkodás népgazdasági kapcsolatai 117
3. A vállalati gazdálkodás üzleti kapcsolata 119
4. Árrés 121
Az árrés fogalma 121
Az árrésre ható tényezők 122
A bevétel nagyságának hatása 124
A bevétel összetételének hatása 124
Az árrés elemzése 125
A bevétel összetétel változás árrésre gyakorolt hatásának kiszámítása 128
Az árrés vállalati szintű elemzése 130
Az árrés tervezése 132
5. Költségek 134
Fogalmak meghatározása 134
A költségnemek részletezése 138
A költségnemek részletezése a könyvvitel szempontjából 138
A hálózati költségek részletezése 140
A költségnemek üzleti részletezése 141
A költségek elemzése 141
A vendéglátóiparra jellemző néhány fontosabb költség vizsgálata 144
Munkabérek közterhei 145
Fogyóeszköz-felhasználás 145
Takarítószer-felhasználás 148
Zene- és műsorszolgáltatás 160
A költségek tervezése 152
A költségek üzleti tervezése 152
A költségek vállalati tervezése 153
6. Vállalati adók 15B
Forgalmi adó 165
Termelési adó 156
7. Árkiegészítés és dotáció 157
Árkiegészítés 167
Dotáció 158
8. Jövedelmezőség 159
A vállalati (üzleti) eredmény 159
A jövedelmezőség tervezése 159
A jövedelmezőség elemzése 160
Az eredmény elemzése 161
Az eredmény összetevőinek elemzése 162
9. A vállalati nyereség felosztása 164
Részesedési alap 165
Vállalatfejlesztési alap 166
Tartalékalap 166
Nyereségfelosztás, adózás, alapképzés 166
Eredménykimutatás (1) 167
Az eredménykimutatás egyes adatainak kidolgozása (2) 168
A nyereségadózáshoz és alapképzéshez szükséges adatok (3) 172
Nyereségadó (4) 174
A nyereség részesedési és fejlesztési részre való felosztása (5) 176
A nyereségfelosztás ellenőrzése (6) 177
Alapképzés (7) 177
A részesedési alap évközi felhasználása és év végi felosztása (8) 178
Ellenőrzés (9) 180
Példatár 181

Mohácsi Ferenc

Mohácsi Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Mohácsi Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Üzemgazdaságtan III. Üzemgazdaságtan III. Üzemgazdaságtan III. Üzemgazdaságtan III.

A borító elszíneződött, rajta tulajdonosi bejegyzés látható. Több oldalon aláhúzás és jelölés látható.

Állapot: Közepes
1.840 Ft
1.470 ,-Ft 20
7 pont kapható
Kosárba