1.062.395

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Üzemgazdaságtan

Vegyipari technikumok IV. osztálya számára/A vegyipari termelés szervezése és gazdasági tervezése

Szerző
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 227 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 950 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Eddigi tanulmányaink során elsősorban fizikai és vegyi folyamatokkal foglalkoztunk. Megismerkedtünk azzal, hogy a fizikai és vegyi folyamatokból hogyan alakul ki a technológiai folyamat, amely a... Tovább

Előszó

Eddigi tanulmányaink során elsősorban fizikai és vegyi folyamatokkal foglalkoztunk. Megismerkedtünk azzal, hogy a fizikai és vegyi folyamatokból hogyan alakul ki a technológiai folyamat, amely a nyersanyagot termékké változtatja. Tudjuk, hogy a technológiai folyamatok zavartalan elvégzéséhez még más műveleteket is el kell végeznünk (pl. energiatermelés, a berendezés karbantartása, csomagolóanyag előállítása stb.) és ezek összessége alkotja a termelési folyamatot.
A termelési folyamat lényegében munkafolyamatokból és természeti folyamatokból áll. A munkafolyamatokban az emberek egy meghatározott cél érdekében (pl. sósav, penicillin vagy autóköpeny előállítása céljából) (bizonyos munkaeszközökkel hatnak meghatározott munkatárgyakra, hogy ezáltal a kívánt terméket előállítsák. Tehát a munkafolyamathoz szükséges
1. munka, vagyis az ember céltudatos tevékenysége,
2. anyag, munkatárgy, amelyre a munka hat és
3. munkaeszköz, amellyel ezt a hatást kifejti.
A munka tárgyai és a munkaeszközök együttvéve a termelőeszközöket alkotják. A munkafolyamat úgy jön létre, hogy a munkások munkaereje mozgásiba hozza a termelőeszközöket és ezzel lehetővé teszi, hogy a munkaeszköz hasson a munka tárgyára. így az ember munkaereje és sokezeréves tapasztalata, évezredeken át kifejlődött ügyessége teszi lehetővé, hogy a kovács kézikalapácsa patkóvá formálja a vasat, vagy egy száztonnás gőzkalapáccsal egy tengelyt alakítsanak ki. Vissza

Tartalom

I. fejezet
A magyar vegyipar történetének rövid áttekintése
1. A vegyipar helyzete a felszabadulás előtt 9
2. Vegyiparunk helyzete a felszabadulás után 10
3. Az első ötéves tervidőszak 11
4. A második ötéves tervidőszak 12
II. fejezet
A szocialista iparvezetés elvei
1. A vezetés szükségessége 14
2. A szocialista iparvezetés elvei 15
III. fejezet
A népgazdaság tervezésének néhány kérdése
1. A tervezés szükségessége és feladatai a szocialista államban 20
2. Tervek, tervmutatók 22
3. A népgazdasági tervezés szervezete 23
4. A népgazdasági tervezés menete 25
IV. fejezet
A vegyipar termelési folyamatairól
1. A vegyipari folyamatok jellemzése 28
2. A vegyipari termelési folyamatok rendszerezése 28
3. Az átfutási idő 32
V. fejezet
A vegyipari vállalat szervezete
1. A vegyipari vállalat és üzemei 35
2. A vegyipari vállalat vezetésének szervei 37
3. A vezetés termelési-területi rendszere 46
VI. fejezet
A vegyipari vállalatok termelőberendezése
1. A termelő berendezés a szocialista iparvállalatban 49
2. A termelési kapacitás fogalma és számítása 51
3. Tervszerű megelőző karbantartás 60
VII. fejezet
A vegyipari vállalat éves terve
1. Az éves terv elkészítése 64
2. A vállalati terv fejezetei 66
3. A tervfejezetek közti összefüggések 69
VIII. fejezet
A vegyipari vállalat termelése
1. A termelés szerkezete 72
2. A termelés mutatói 73
3. A termelési terv 76
4. A termelési terv teljesítésének ellenőrzése és elemzése 82
IX. fejezet
Az operatív tervezés és a diszpécser-rendszer
1. Az operatív tervezés és a diszpécser-rendszer feladatai 85
2. Az operatív tervezés 86
3. A diszpécser-rendszer 92
4. Az egyenletes, ütemes termelés 97
X. fejezet
A műszaki ellenőrzés megszervezése
1. Szabványosítás 100
2. A minőség ellenőrzése 102
XI. fejezet
A műszaki fejlesztés
1. A műszaki fejlesztés fő irányai 108
2. A műszaki fejlesztés feladatai a vegyipari vállalatoknál 111
3. A műszaki fejlesztés tervezése 118
XII. fejezet
Anyagi-műszaki ellátás
1. A termelés anyagszükséglete 123
2. A vegyipari vállalat anyaggazdálkodása 129
3. Az anyagi-műszaki ellátás tervezése 132
4. Raktárgazdálkodás 137
XIII. fejezet
Munka- és bérügyi kérdések
1. A munka termelékenysége 141
2. A munka szocialista megszervezése 145
3. A szocialista munkaverseny 147
4. A munkanormák megállapítása 149
5. A munkabérek 169
6. A munkaügyi terv elkészítése 172
XIV. fejezet
Az önköltség
1. Az önköltség és a vele kapcsolatos fogalmak 180
2. Az önköltség csökkentése 182
3. Az önköltségi terv elkészítése 183
XV. fejezet
A vállalat pénzgazdálkodása
1. A vállalat forgóeszközei 193
2. A szocialista vállalat pénzügyi forgalma 196
3. A pénzügyi terv kidolgozása 197
XYI. fejezet
Beruházás és felújítás
1. A beruházás fogalma és osztályozása 202
2. A beruházások tervezésének főbb irányelvei 203
3. A beruházási terv kidolgozása 204
4. A felújítás fogalma és jelentősége 205
5. A felújítási terv elkészítése 206
XVII. fejezet
A vállalat önálló elszámolása
1. Vállalati önálló elszámolás 208
2. A számvitel feladata és módszerei 209
3. A vállalaton belüli önálló elszámolás 211
XVIII. fejezet
Összefüggő tervpélda
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem