Előszó | 5 |
Megváltoztatható-e egy tragikus jövőkép? | 7 |
A Janus-arcú táplálkozás | |
"Kunyhó, olaj-mécs, éhség" | |
3 millió koldus országából 3 millió elhízott országa | |
Mit mutatnak a statisztikai adatok? | |
Mit igazolnak a kísérleti és a táplálkozás-élettani megfigyelések? | |
Csökkenthető-e megfelelő táplálkozással az infarktusos halálozás? | |
A táplálkozás mint biológiai szükséglet | 15 |
A szervezet működéséhez energiát igényel | 16 |
Az ideális, vagy a kívánatos testtömeg | |
Energiaszükségletünk | |
A testépítő fehérjék | 21 |
A fehérjék építőkövei | |
A komplettálás tudománya | |
Mennyi fehérjét tartalmazzon étrendünk? | |
Földünk legégetőbb problémája | |
Új fehérjeforrások | |
Optimális-e szénhidrátfogyasztásunk? | 25 |
Emészthető szénhidrátok | |
Nem emészthető szénhidrátok | |
Az elhízásért a finomított élelmiszerek is felelnek | |
A túlzott zsírfogyasztás is kockázati tényező | 29 |
A zsírsavak telítettségük alapján is feloszthatók | |
Mit tanultunk az eszkimóktól? | |
Mennyi legyen a napi zsiradékfogyasztásunk? | |
Koleszterin a viták kereszttüzében | |
Miért indokolt a zsírszerű anyagok családjába tartozó koleszterin szerepét kiemelni? | |
Vitaminforradalom | |
Vitamintörténelem | |
A második vitaminforradalom | |
"A három testőr" | |
Ellentmonások a C-vitamin-szükségletről | 37 |
Mitől függ C-vitamin-szükségletünk? | |
Egy expedíció halála | |
C-vitamin és a fittség | |
Vitaminbombázás a szervezet ellen | |
Az A-vitamin hiányának veszélyei | 41 |
Az A-vitamin-források | |
Szomorú tények az A-vitamin-hiány következményeiről | |
A kalcium-anyagcserét szabályozó d-vitamin | 44 |
Mit igazol a tudomány az e-vitamin sokoldalú hatásáról? | 45 |
A magzatvédő folsav | 47 |
Ásványi anyagok - életfontos tápanyagok | 49 |
Nátrium és kálium az élet sói | 50 |
Sóból is megárt a sok | |
Élelmiszereink sótartalma | |
Miért káros a túlzott sófogyasztás? | |
A "Csökkentett nátriumtartalmú só" | |
A szív- és érrendszert védő magnézium | 56 |
A magasabb szérummagnéziumhoz alacsonyabb koleszterin társul | |
Magnézium az "antistressz elektrolit" | |
Hogyan jutunk magnéziumhoz? | |
Százmilliók betgsége a vashiány | 60 |
A magasabb szérummagnéziumhoz alacsonyabb koleszterin társul | |
Magnézium az "antistressz elektrolit" | |
Hogyan jutunk magnéziumhoz? | |
A védő koleszterinszintet emelő cink | 62 |
A mangán fő forrásai a barna kenyerek | 63 |
A réz:cink arány eltolódása is kockázati tényező | 64 |
Amikből a milligramm tizedrésze is elegendő | 67 |
A króm a nikotinsav párja | |
A szelén a legújabb esszenciális mikroelem | |
Jódszegények ivóvizeink | |
A jódellátás nem csak hazai probléma | |
A toxikus nehézfémek is veszélyeztetik egészségünket | 70 |
Miért káros az ólommal szennyezett paprika? | |
A vese kadmiumtartalma a dohányzóknál magasabb | |
Útmutató piramis a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozáshoz | 75 |
Változtassuk vagy javítsuk táplálkozásunkat? | |
A kiegyensúlyozott táplálkozás irányelvei | 77 |
Az élelmiszerek mennyiségének felhasználási javaslata | |
Gabonaipari termékek képezik a piramis alapját | 80 |
Mindennapi kenyerünk | 81 |
Viták a kenyérfogyasztásról | |
"A barna kenyér fogyaszt" | |
Miért értékes a barna kenyér? | |
A B1-vitamin forrása a barna kenyér | |
Vélemények a barnakenyér-fogyasztás előnyeiről | |
"Korunk hiánybetegségei elleni védőpajzsok" | 86 |
Az étkezési búzakorpa | |
Étkezési búzacsíra | |
Zabpehely és zabliszt | |
Egyéb őrlemények | |
Miért cserélte fel a királyi étket Dániel próféta a főzelékre? | 90 |
Zöldpaprika a reggelinél | |
Az éhhalált megszüntető burgonya | |
A hüvelyesek "zászlós hajója" a szója | |
"Ebéd gyümölcs nélkül - ünnep zene nélkül" | 96 |
Táplálékunk bölcsőtől a sírig | 101 |
A tej kiemelt szerepe összetételében rejlik | |
A tej a vádlottak padján | |
Miért hátrányos a kalcium- és tejfogyasztásunk csökkenése? | |
Évente 350 db tojást fogyasztunk | 103 |
A tojás biológiai értéke | |
Miben különbözik a lágy és a kemény tojás? | |
A húsok és húskészítmények a fehérjék és zsírok hordozói | 107 |
A rejtett zsiradékok | |
Amitől a húsok emésztése függ | |
Zsírból csak a felét | 110 |
A telített és telítetlen zsírsavak aránya | |
Csökkentsük a cukorfogyasztást | 113 |
A telített és telítetlen zsírsavak aránya | |
Csökkentsük a cukorfogyasztást | 113 |
Az üdítőitalok "luxus energiája" | |
Túlzott cukorfogyasztás óvodáskorban | |
Cukorhelyettesítő anyagok | |
A két évezred megért reformétrendek | 116 |
Miért érdeklik a ma emberét a reformétrendek? | |
Egy sikeres táplálkozási kísérlet | |
A vegetárius étrend | 117 |
A növényi táplálékok előnye | |
A vegetárius étrend hátrányai | |
Tej, tejtermékek és a tojás, mint kiegészítő táplálékok | |
A makrobiotikáról | |
A makrobiotika professzora | |
A zen-makrobiotika | |
Az ellentétek törvénye | |
Ami megszívlelendő | |
Hay-féle "elválasztó diéta" | 126 |
Bicsérdizmus és a sczhnitzer-féle intenzív étrend | 128 |
Mire következtethetünk az ellentmondásokból? | |
A feketekávé és a tea | 129 |
Útmutató piramis az életmódváltáshoz | 131 |
Arányok a táplálkozásban | 133 |
Az egyes tápanyagok arányai | |
Arányok az ásványi anyagok fogyasztásában | |
Egyes tápanyagok és a vitaminszükséglet aránya | |
Az ételek élvezeti értéke sem hanyagolható el | 135 |
Az ételek élvezeti értékéről | |
Miből tevődik össze az élvezeti érték? | |
Ételeink hőmérsékletére is figyelni kell | |
Ízérzetünket befolyásolja a megszokottság | |
Miért fontos a változatosság | |
Az élvezeti értéket fokozza a fűszerezés | |
A fűszerek élettani hatása | |
A táplálkozási ritmus | 140 |
Segítsük a szabályozó rendszerünk munkáját | |
Ami ellen gyakran vétünk | |
Hogyan alakítsuk ki a helyes táplálkozási ritmusunkat? | |
Munka és pihenés egyensúlya | 143 |
Szükséges a rendszeres testmozgás | |
A szabadidő ésszerű felhasználásáról | |
A káros stresszhatások kivédése | 147 |
Mit tehetünk a káros stresszhatások kivédésére? | |
Az egészséges derű | |
A szenvedélybetegségeket könnyebb megelőzni, mint gyógyítani | 149 |
"Dohányzás vagy egészség" | 151 |
Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatójának felhívása | |
Hogyan lehetne az évi 23 milliárd cigarettafogyasztást csökkenteni? | |
"A legnagyobb hazugság" | 155 |
Amit a statisztikai adatok mutatnak | |
Mit tehetünk a túlzott alkoholfogyasztás ellen? | |
"A fiatalok egészsége a jövőnk gazdagsága" | 160 |
Barbiturát-alkohol típusú függőség | |
Ópium típusú függőség (A morfin - A heroin) | |
Kokain típusú függőség (Crack) | |
Amfetamin típusú függőség | |
Cannabis típusú függőség (A hasis) | |
Hallucinogén típusú függőség | |
Szerves oldószerek | |
A fiatalok veszélyeztetettsége | |
A józan ítélőképesség | 164 |
A józanság fogalma | |
A józan gondolkodásmódnak kell érvényesülnie az életet biztosító környezetünk védelmében is | |
Irodalom | 167 |