kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 89 oldal |
Sorozatcím: | Mérnöki Továbbképző Intézet kiadványa |
Kötetszám: | 14 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 33 fekete-fehér ábrával illusztrálva. A könyv 273 példányban jelent meg. Tankönyvi szám: J6-120. Kézirat. |
Az izotóplabor-gyakorlatok célja | 3 |
A labor házirendje és a rá vonatkozó rendszabályok | 5 |
Az izotóp-technikai alapfogalmak | 7 |
Az atom szerkezete és bomlása | 7 |
Radioaktív bomlás időtörvénye | 8 |
Aktivitásegységek | 11 |
Az atommag-sugárzások fajtái | 13 |
Alfa-sugárzás | 13 |
Béta-sugárzás | 14 |
Bétasugarak abszorpciója | 16 |
Pozitív bétasugárzás | 19 |
K-befogás | 19 |
Gamma-sugárzás | 20 |
Gamma sugarak kölcsönhatása az anyagra | 20 |
Radioaktív sugárzások kimutatása és mérse | 22 |
Ezüsthalogenid redukciója | 23 |
Szcintilláció | 24 |
Ionizációs mérőeszközök | 25 |
A GM-számlálócső karakterisztika-görbéje | 29 |
A GM-csövek típusai | 32 |
Számlálóberendezések | 33 |
Sugárvédelem | 36 |
A sugárvédelem alapfogalmai | 36 |
A radioaktív sugárzások veszélyessége és a megengedhető sugárdózisok | 40 |
Védekezés a sugárzások ellen | 43 |
Az izotópok alkalmazása az élelmezési iparokban | 50 |
Sugárzásos élelmiszertartósítás | 50 |
Növekedésgyorsítás, mutációk létrehozása | 53 |
Izotópok alkalmazása a nyersanyagkutatás és a biokémiában | 54 |
Izotópok alkalmazása az élelmiszer-analitikában | 55 |
Izotópok alkalmazása az élelmiszeripari szabályozástechnikában | 56 |
Mérési gyakorlatok | 59 |
A GM-cső karakterisztikafelvétele: térszög és holtidő meghatározása | 59 |
Gamma-spektroszkópia | 61 |
Szaporodó élesztősejtek foszfátfelvételének vizsgálata | 62 |
Talaj ioncserélőképességének vizsgálata | 64 |
Abszorpció és önabszorpció mérése | 65 |
Bétasugár - reflexiós analízis | 70 |
Ismeretlen aktivitás meghatározása etalon segítségével | 71 |
Telítetlen zsírsavak jódszámának meghatározása | 73 |
Bablevél tápanyagfelvételének vizsgálata radiográfiával és a foszforilálttermékek elválasztása | 74 |
C14O2 asszimilációjának és a fotoszintézis termékeinek vizsgálata | 77 |
Jelzett ribonukleotidok elválasztása | 79 |
Az izotópos szabályozástechnika alapelemei | 82 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.