Előszó
Az élelmiszerek konzerválása, hosszú ideig való frissen tartása az emberiség évezredes problémái közé tartozik. A tartósítási módszerek évszázadokon át változtak, egyre jobbak lettek, de csak a XX. században értük el a legtökéletesebb eljárást: a fagyasztást, amely megőrzi az élelmiszerek frissességét, tápértékét és vitamintartalmát.
Tömegméretekben a széles naprétegek számára a fagyasztásos tárolási mód akkor valósulhatott meg, amikor kezdtek elterjedni a háztartásban a hűtőszekrények, majd később a fagyasztószekrények és fagyasztóládák, amelyekben egyrészt tárolhatták a kereskedelemből beszerzett fagyasztott árut, másrészt saját maguk is fagyaszthattak.
Az utóbbi 20 évben ennek a fejlődési folyamatnak lehettünk tanúi hazánkban is. A háztartások gépesítettsége egyre nőtt, s a szabadidő egyre értékesebb lett. Ma már nemcsak a pénzzel tudunk takarékosan bánni, hanem igyekszünk az időnkkel is. A dolgozó nők, akik egyben háziasszonyok, ezt megértették és ezért igénylik a korszerű, előre csomagolt, elkészített élelmiszereket, a Mirelite árukat, mert ezekkel sok időt és fáradtságot takaríthatnak meg.
A háztartási hűtőszekrényekben jól eltartható élelmiszerek mellett fellépett az igény a fagyasztott élelmiszer raktározására szolgáló, a nagyobb teljesítményű és térfogatú hűtőkészülék iránt.
A hűtőgépgyár által licenc és saját fejlesztés alapján gyártott rekeszes fagyasztószekrények ezt az igényt kielégítik.
Használatuk nem igényel szaktudást, nagyobb felkészülést, csupán meg kell ismerkedni néhány alapvető művelettel, amely a fagyasztásra szánt élelmiszerrel kapcsolatos.
E kis tájékoztató füzet hivatott arra, hogy segítséget, tanácsot, ötleteket nyújtson a felhasználóknak a modern életvitel és életforma egyik technikai eszközével, a háztartási fagyasztószekrénnyel végezhető műveleteket bemutassa és az ehhez kapcsolódó fogalmakat ismertesse.
Vissza