1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Útmutató a "Tejért" tejgyűjtő-, fölöző-üzemeinek vezetői részére

Kézirat

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Tejipari és Értékesítési N. V.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 61 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A tejgyüjtő- és fölözőüzem a tej első állomása. Innen indul hosszú útjára, amelynek végeztével fogyasztási tejkánt vagy tejtermék alakjában jelenik meg a fogyasztó asztalán.
Nem a termelő inditja... Tovább

Előszó

A tejgyüjtő- és fölözőüzem a tej első állomása. Innen indul hosszú útjára, amelynek végeztével fogyasztási tejkánt vagy tejtermék alakjában jelenik meg a fogyasztó asztalán.
Nem a termelő inditja útjára. S ez egyik főoka annak, hogy további sorsa nem is érdekli őt. Felelősséget sem érez ilyen irányban, következésképen: a termelésnél nem fordit kellő gondot arra, amilyenre a tej tartóssága szempontjából okvetlenül szükség van.
A tej tartósságáért és minőségéért a tejgyüjtő- és fölözőüzem vezetőjére hárul a felelősség, mi sem természetesebb tehát, hogy annak is kell utánanéznie, miképen járnak el tejszállitói a tej termelése körül. A jó tejátvevőnek nem elég csak azt tudnia, egy-egy szállitójának hány tehene van, hanem ismernie kell szállítói istállóinak fogyatékosságát, a tehénápolás, a tőgy és fejés tisztasága stb. körüli rossz szokásokat és hanyagságokat, azaz tudnia kell, mely gazdaudvar növeli a helytelen termelés által okozott minőségi bajokból származó felelősségét.
A hiányosságokat és hibákat csupán megismerni azonban nem elég, hanem azok kiküszöbölésében segiteni kell a gazdát, igyekezni kell a hibák elterjedését megelőzni. Igen kivánatos lenne, ha a tejgyüjtő- és fölözőüzemek vezetői ezt a tevékenységet is hivatásuknak tekintenék. S hogy ezen, a tejtermelés minőségi és mennyiségi megjavitására alkalmas tevékenységüket elősegitsük, jelen utmutatót a tejtermelési tudnivalókkal kiegészítve adjuk ki.
Az utmutató egyéb fejezetei természetesen éppoly fontosak, s amikor annak kiadásával a tejgyüjtő- és a fölözőüzemek vezetőinek alkalmat adunk szakismereteik felújítására és gyarapítására, reméljük, hogy az utmutatót gondosan áttanulmányozzák s jobb munkateljesitmény elérésére is fölhasználják.

TEJIPARI ÉS ÉRTÉKESÍTÉSI NEMZETI VÁLLALAT Vissza

Tartalom

BEVEZETŐ III.
I. TEHÉNTARTÁS, TEJTERMELÉS 1
A tejkezelő és a fölözőmester szerepe a
tejtermelés fejlesztésében 1
Milyen körülmények hatnak ki a tejhozamra ? 2
1. Fajta és egyéb. - 2. Öröklött tejelőképesség. - 3. A tehén kora - 4. A
tejelési időszak - 5. Az ellés rendszeressége. - 6. A borjazás évszaka.
7. Ápolás és tisztántartás. - 8. Betegség. - 9. Igázás. - 10. Takarmányozás. - 11. A fejés módja.
A tiszta, egészséges tej termelésének
követelményei 5
1. Istálló. - 2. Takarmányozás. -
3. A fejés tisztasága. - 4. Az edények
tisztasága. - 5. Szűrés. - 6. A tehén
egészségi állapota. -
Milyen körülmények hatnak ki a tej zsírtartalmára? 11
II. TEJ KÉPZŐDÉSE, ÖSSZETÉTELE ÉS TULAJDONSÁGAI 11
A tej képződése 11
A tej összetétele 12
A tej tulajdonságai 13
1. Szin. - 2. Íz. - 3. Szag. - 4. Fajsúly. - 5. Egyéb tulajdonságok.
A tejben előforduló csirák 14
Általános rész 14
Baktériumok 15
Penészgombák 16
Élesztők 17
A tejhibák és azok leküzdése a termelőnél 18
III. A TEJGYÜJTŐ ÜZEM ÉS MUNKÁJA 21
A tejgyüjtő üzemépület 21
Jégverem 23
A vizellátás 29
A szennyviz elvezetése 33
A tejgyüjtőüzem berendezése 33
A tej átvétele 34
A tej szürése 35
A tej hűtése 36
Általános rész 36
Vizhütés 37
Jéghütés 39
A tej szállítása 40
A tejkezelő egyéb teendői 41
1. Rend és tisztaság. - 2. Szellőztetés. - 3. Tejvizsgálatok.
4. Üzemanyaggazdálkodás. - 5. Könyvvezetés és pénzkezelés. - 6. Hatósági mintavétel. - 7. A falu társadalmi mozgalmaiban való részvétel
IV. A FÖLÖZŐÜZEM ÉS MUNKÁJA 47.
Üzemépület 47
Jégverem 48
Vizellátás 48
A szennyvíz elvezetése 48
A tej átvétele 48
A tej szűrése 48
A fölözőüzem berendezése 48
A fölözés 51
A tejszin hűtése és tárolása 51
A tejszin szállitása 52
A fölözőmester egyéb teendői 52
Üzemi zsirszámitások 52
V. ÉTKEZÉSI TURÓ KÉSZÍTÉSE 55
Az oltós étkezési turó hibái és azok leküzdése 57
VI. KAZEINTURÓ KÉSZÍTÉSE 58
Tejsavas kazeinturó készítése 58
Oltós kazeinturó készítése 60
A kazeinturó hibái és azok leküzdése 61

Sós István

Sós István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Sós István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem