1.060.447

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Útmutatás a must és bor okszerü kezelésére

Kisebb szőlőbirtokosok számára

Szerző
Budapest
Kiadó: Pallas Rt. Kiadása
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 176 oldal
Sorozatcím: A földmivelésügyi m. kir. minister kiadványai
Kötetszám: 19
Nyelv: Magyar  
Méret: 16 cm x 11 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előkészület a szüretre7
Az öres hordók tisztántartása9
Penészes és eczetes hordók megtisztítása10
Az új h ordók előkészitése11
Erjesztőkádak, sajtó és más edények12
Szüretelés13
A szőlő érése13
A szüretelés idejének meghatározása14
A szüret17
A szüretelés jobb módja19
A szőlő válogatása22
A szőlő lebogyózása24
A szinmust nyerése26
A sajtolás, vagy préselés27
A sajtolás teljesitése30
A törköly értékesitése32
A törköly eltevése32
A törkölybor (csiger, lőre) készitése33
A must szellőztetése36
A lisztharmatos fiatal bor szellőztetése37
A lenyálkázás38
Milyen legyen a présház?40
A must alkatrészei44
A czukor meghatározása45
A bor erjedése vagy forrása47
Mi a borélesztő?48
Az élesztő hatása a must alkatrészeire49
Különféle borok készitése51
A fehér bor készitése51
A nyilt és zárt erjedés52
Az erjesztő helyiség levegője életveszélyes54
Az utóerjedés56
A siller, vagy kástélyos bor készítése59
A vörös bor készitése60
A szamorodni bor készítése60
Az aszubor készitése64
A bor kezelése67
A pincze67
A jó pincze tulajdonságai68
A pincze épitésérő70
A présház mellett levő pincze71
A pincze berendezése73
A bor fejtése és kifejlődése81
Miért kell a bort scprőjről lefejteni?82
A borseprő értékesítése83
A kénezés83
A kénezés módja85
Borderités86
A deritő szerek87
Derités vizahólyaggal87
Derités zselatinnal89
A csersav, vagy tannin, mint derítő szer90
A must és bor javitása91
A must czukrozása92
A bor szeszezése94
A bor savtartalmának szabályozása94
A borbetegségek és borbajok100
A bor megvirágosodása101
Az eczetesedés103
A bor savanyodása105
A nyulóság106
A keseredés107
A megfordulás107
A fekete törés108
A penész-iz109
A hordószag109
A záptojásszag110
A füstös íz111
Függelék
1893: XXIII. törvényczikk a mesterséges borok készitésének és azok forgalomba hozatalának tilalmazásáról115
Rendelet a mesterséges borok készitésének és azok forgalomba hozatalának tilalmazásáról szüó 1893: XXIII. t.-ez, végrehajtása iránt123

Dr. Csanády Gusztáv

Dr. Csanády Gusztáv műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Csanády Gusztáv könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem